Op bezoek in..

Doesburg, Zutphen en Deventer

  • Leestijd 4 minuten
  • 4801 x bekeken

Ga je op bezoek in de Hanzestad Doesburg, Zutphen of Deventer? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Lees snel verder.

In de Hanzesteden zijn Gotische trapgevels, oude pakhuizen, rijke handelaarspanden, havens en scheepswerven te zien. Kerkspitsen en stadspoorten torenen fier boven onze kades uit. Was het gisteren dat onze schepen handeldreven met heel Europa? Of was dat rond 1250? Rotterdam en Amsterdam waren nog dorpen, het economische hart van Nederland klopte aan de IJssel en de Zuiderzee. Onze steden waren lid van de Hanze, een machtige handelsunie die Europa verenigde, van Rusland tot Portugal. Maar de tijden zijn veranderd. De handel van vroeger heeft zich verplaatst naar onze terrasjes, restaurants, charmehotels, winkels, fiets-verhuurders, ambachtslieden, artiesten, musea en monumenten. Bekijk hieronder leuke tips in de Hanzesteden Doesburg, Zutphen en Deventer.

  1. 9

    Schone slaapster - Doesburg

    Doesburg kon zich in haar hoogdagen de 94 meter hoge toren van de Martinikerk veroorloven. Maar de oude IJssel verzandde en de Tachtigjarige Oorlog verlamde de handel. Vier eeuwen later ziet de Hanzestad eruit alsof ze bewaard is onder een glazen stolp. Artiesten en galeriehouders zijn verliefd op de middeleeuwse straten. De eerste zondag van de maand houden ze culturele zondag en verwelkomen ze je met open armen. De Franse glas- en juwelenkunstenaar René Lalique kreeg in Doesburg een fragiel maar schitterend museum.

  2. 8

    Waar haal je de mosterd? - Doesburg

    Over wie de beste mosterdsoep maakt, woeden in Doesburg pittige discussies, maar over de mosterd is iedereen het eens. Die komt uit de ‘van ouds alom bekende Doesburgsche Mosterdfabriek’. In het werkende museum malen de molens zoals 200 jaar geleden. Straffe verhalen gegarandeerd.

  3. 7

    Wandel het Hanzestedenpad - Doesburg

    Een dagje wandelen in de Hanze? Het Hanzestedenpad verbindt de steden langs de IJssel, van Kampen tot Doesburg. De hoofdroute van 122 kilometer is onderverdeeld in tien dagtochten. Je kan ook fietsen langs de Hanzeroute. Ze valt samen met het middelste deel van de LF3-route en loopt van Hasselt naar Doesburg.

  4. 6

    Voorzichtig hip en persoonlijk - Zutphen

    Zutphen is een stad met een dorps karakter. Zutphen is voorzichtig hip en persoonlijk. De winkel Mevrouw Bagijn selecteert handtassen, woonaccessoires en stoer aardewerk, liefst van Nederlandse ontwerpers.

  5. 5

    Even naar de middeleeuwen - Zutphen

    Het is druk op de IJsselkade. Hanzeschepen worden geladen en gelost. Bouwvakkers leggen de laatste hand aan de nieuwe stadswallen. Karren met zout hobbelen onder de poort door. Marktkramers met luide stemmen prijzen hun waren aan. Wil je Zutphen ontdekken? Bekijk de vijf mooiste wandelroutes in Zutphen.

  6. 4

    Lezen in de kerk - Zutphen

    Hoe zorg je ervoor dat nette heren alleen keurige boeken lezen? De Walburgiskerk richtte in de zestiende eeuw een openbare leeszaal in. De Librije is de oudste bibliotheek van Nederland.

  7. 3

    Koekenstad aan het water - Deventer

    Koetjes grazen langs de IJssel. Op de andere oever rijzen rijke koopmanshuizen en fiere torens op. Dat een middelgrote stad zo groen gelegen kan zijn en zo fris en bruisend ondanks haar oeroude monumenten! Logeer in het boetiekhotel Huis Vermeer en je waant je de eregast van een gedistingeerde bankiersfamilie. Bij de Zwarte Silo in de binnenhaven van Deventer kan je heerlijk dineren, uitgaan en feesten organiseren. Vroeger was dit een plek waar dokwerkers noeste arbeid verrichtten.

  8. 2

    Wegen in de Waag - Deventer

    Handelaars uit heel Europa reisden naar de jaarmarkten in Deventer. De stad woog hun koopwaar in De Waag en hief daar accijnzen op. De gouden munten waarmee de handelaar betaalde, werden afgewogen tegen goudklompjes. Eén valsemunter viel door de mand en werd levend gekookt in een valsemuntersketel. Zowel de grote weegschaal (voor koopwaar) en kleine weegschaal (voor de gouden munten) als de valsemuntersketel zijn vanaf medio 2017 te zien in Museum de Waag.

  9. 1

    Wat gaat erin als zoete koek? - Deventer

    Deventer Koek natuurlijk! Proef hem bij JB Bussink’s Deventer Koekwinkel. Het recept bevat honing, rogge en geheime specerijen en de winkel met theeschenkerij lijkt weggeplukt uit een verhaal van Dickens. Aan de muur hangt een afbeelding uit 1809. Je ziet de toenmalige koning die het beroemde, zeshonderd jaar oude recept komt proeven. En tot zijn stomme verbazing moest hij zoals iedereen betalen. Handelaarsbloed kruipt waar het niet gaan kan.