Dagje weg

Denkend aan Holland - aflevering Hanzesteden

  • Leestijd 2 minuten
  • 3944 x bekeken

In het nieuwe seizoen van Denkend aan Holland, hét zomerse programma van omroep MAX, ontdekken Janny van der Heijden en André van Duin ons mooie Nederland vanaf het water. In de 4e aflevering van seizoen 2021 maken Janny en André een tocht langs verschillende Hanzesteden, waaronder Zwolle, Hasselt en Kampen.
Fotocredits: ©Roland J. Reinders/MAX

Terugkijken?

Op maandag 13 september kwamen de Hanzesteden terug in het MAX op NPO 1 programma "Denkend aan Holland", met drie van de Hanzesteden in de hoofdrol!

Bekijk het programma Denkend aan Holland in de Hanzesteden hier terug!

Programma "Denkend aan Holland"

André en Janny gaan een stukje Holland verkennen waar steden tot grote bloei kwamen toen Amsterdam nog een klein dorpje was. Ze ontdekken een deel van Overijssel, de IJsseldelta welteverstaan. Janny duikt in de geschiedenis van de hanzesteden die in de 13e en 14e eeuw door slimme afspraken en onderlinge handel uitgroeiden tot de welvarendste steden van Nederland. In dit seizoen van Denkend aan Holland gaan André en Janny op pad met hun boot: de Pollux.

De tocht begint in...

De tocht begint in het eeuwenoude en prachtige Zwolle, waar de Pollux in de Thorbeckegracht bij het oude stadshart op hen ligt te wachten. Via het riviertje het Zwarte Water, dat in Zwolle ontstaat en 19 kilometer verderop uitmondt in het Zwarte Meer, varen ze de IJsseldelta in, een prachtig waterrijk gebied vol landerijen en bossen waar af en toe een kerktoren in de verte verraadt dat ze weer in de buurt komen van de volgende historische plek.

Ze komen langs Hasselt, het kleinere broertje van Zwolle maar als Hanzestad niet minder monumentaal en oogverblindend. Niet voor niets wordt dit stadje Klein Amsterdam genoemd met zijn grachten, bruggen en sluizen.

Hanzestad Hasselt
Hanzestad Hasselt

De volgende morgen vervolgen ze hun route richting de ‘oude zee’. In het Zwarte Meer gaan André en Janny gewapend met een verrekijker in camouflage outfit op het Vogeleiland op zoek naar bijzondere vogels als de blauwborst en de havik. En ze hopen op een glimp van de zeearend. Via het Zwarte Meer en het Ganzediep bereiken ze het eindpunt van hun Overijsselse avontuur: indrukwekkend Kampen, eveneens liggend aan de IJssel.

Geniet je mee met het avontuur?

Kampen - Vincent Croce
Kampen - Vincent Croce

Bekijk het programma Denkend aan Holland in de Hanzesteden hier terug.