Stedentrips

Wat te doen in Kampen

  • Leestijd 8 minuten
  • 24696 x bekeken

Hier lees je over:

  • check

    Historie van Kampen

  • check

    Culinair genieten in Kampen

  • check

    Kunst en cultuur in Kampen

  • check

    Overnachten in Kampen

Lees hier meer over Kampen

Zeg je veelzijdige Hanzestad, dan zeg je Kampen! Er is altijd wel wat te doen in Kampen. Van historie, horecagelegenheden en natuur: hieronder lees je wat de mooiste plekjes zijn. Veel plezier in deze hartelijke Hanzestad!

Bezoek de stad waar Hanzejaren herleven
Bekijk de video

Hartelijke Hanzestad Kampen

Al sinds de dertiende eeuw bruist het in Kampen. Vissers, ambachtslui en kooplieden zorgden vroeger voor bedrijvigheid in de nautische stad aan de oevers van de IJssel. Die levendige sfeer proef je nog steeds in deze middeleeuwse Hanzestad. De entree is al opmerkelijk. De Stadsbrug met de gouden wielen valt meteen op, net als de ‘skyline’ van Kampen. Geen hoogbouw, maar historische panden, poorten en kerken bepalen het gezicht van de Hanzestad.

Wat te doen in Kampen?
Wat te doen in Kampen?

10. Varen met de Veerman van Kampen

Veerman Kampen
Veerman Kampen

De scheepsvaart heeft een hele belangrijke rol gespeeld in de (Hanze) geschiedenis van Kampen. Dus wat kun je nou beter doen dan Kampen vanaf het water ontdekken? Stap aan boord van de Veerman van Kampen en maak een rondvaart door de omgeving van Kampen. Bijna dagelijks zijn er leuke tochtjes te boeken, onder andere de Sunset Cruise, het Rondje Kattegat of de River Cruise. Aan boord is voldoende ruimte en voor een hapje en drankje wordt gezorgd!

De Veerman van Kampen

9. Lekker eten in Kampen

De Bottermarck
De Bottermarck

Wat te doen in Kampen? Lekker eten! Als je van lekker eten houdt, is Kampen namelijk een hemelse plek. Deze smakelijke Hanzestad telt tal van goede adresjes, waar je heerlijk kunt eten. Onze favoriete restaurants in Kampen zijn De Bottermarck, De Bastaard en Lunchroom Nonna. Ook Proef- & Eetlokaal de Stomme van Campen is een aanrader. En wat dacht je van een goede biefstuk bij Herberg de Bonte Os? Laat ons weten wat jouw favoriete restaurant is!

De beste restaurants van Kampen

8. Bezoek een museum

Kampen
Kampen

Dat Kampen een historierijke stad is, zie je meteen wanneer je door de straten wandelt. Naast de vele monumenten kun je meer over de geschiedenis van de stad leren in een van de musea in Kampen. Neem bijvoorbeeld Het Stedelijk Museum. Dit museum bevindt zich in het voormalige Raadhuis van kampen en laat je kennis maken met de historie van de stad aan de hand van verschillende thema's. Een bijzondere plek rijk aan bijzondere verhalen! Verder zijn ook het Ikonenmuseum en Museumboerderij Erf 29 echte aanraders. Kortom: er is voor iedereen wat te doen in Kampen!

Het Stedelijk Museum Kampen

7. Bewonder alle bezienswaardigheden Kampen

Kampen Stadsfront
Kampen Stadsfront

Kampen telt meer dan 500(!) monumenten die de geschiedenis van de stad waarborgen. Het begint al, wanneer je de stad binnengaat. Vanaf de oever van de IJssel heb je een prachtig uitzicht op de skyline van Kampen. De Nieuwe Toren pronkt hier bovenuit. Andere bezienswaardigheden van Kampen die je niet wilt missen, zijn de oude haven, de Buitenkerk en het oude stadhuis. En niet te vergeten: de 3 stadspoorten van de Hanzestad die nog helemaal intact zijn!

Alle hotspots van Kampen

6. Proef en ervaar het middeleeuwse bier

Biermuseum Kampen
Biermuseum Kampen

Als je benieuwd bent wat er te doen is in Kampen voor jou en je vrienden, zit je hier goed. Lusten jullie wel een glaasje bier? Dan is het Biermuseum Kampen een niet te missen plek. In de middeleeuwen was bier een van de populairste drankjes. Iedereen, ook kinderen, dronk bier aangezien dit niet alleen lekkerder, maar ook gezonder was dan het IJsselwater. Bij het Biermuseum Kampen leer alles over de geschiedenis van het middeleeuwse bier en krijg je de kans om een bierproeverij bij te wonen. Dit is dé plek, waar je Kamper Trots kunt proeven en bovenal ervaren. Proost!

Het Biermuseum Kampen

5. Stadswandeling Kampen

Kampen
Kampen

Ook op een zonnige dag is er van alles te doen in Kampen. Maak bijvoorbeeld een stadswandeling met een ervaren gids door de historische binnenstad van Kampen. Doordat de stad meer dan 500 monumenten telt, lijkt het bijna alsof je door een openlucht museum wandelt. Een lust voor het oog! De stadwandeling begint iedere vrijdag, zaterdag en zondag om 14:00 uur en duurt ongeveer 1,5 uur. Meld je van te voren wel even aan! Als je de stad liever op eigen houtje verkent, kun je kiezen voor de Hanzestadswandeling, de highlightsroute van Kampen of de Ambachtelijke Wandelroute. Meer informatie is te verkrijgen bij de Tourist Info Points in Kampen. Trek je wandelschoenen aan en ga op ontdekking!

Stadswandeling Kampen

4. Insider tip: wandel door de binnentuinen van Kampen

MaGreet
MaGreet

Een verborgen hotspot van Kampen zijn de binnentuinen. Geniet op een bankje in de binnentuinen van Margaretha of wandel door het Hof van Breda. Deze rustgevende plek is voor zowel jong als oud een plek waar je heerlijk kunt vertoeven. Toe aan een drankje? In de binnentuin van Margaretha is restaurant MaGreet gevestigd. Ook voor een hapje eten zit je hier op de juiste plek. Klinkt toch heerlijk?!

Foto: Kampen Tourist Info

Restaurant MaGreet

3. Stap op de fiets in Kampen

Fietsen in Kampen
Fietsen in Kampen

Niet alleen Kampen zelf, maar ook de nabije omgeving is een bezoekje waard. Stap op de fiets en ontdek de prachtige groene omgeving. Populaire fietsroutes rondom Kampen zijn bijvoorbeeld Hanzerondje Kampen en IJsseldata - Mastenbroek

Of maak een fietstocht van Kampen naar Zalk, steek over met het bekende pontje 'het Zalkerveer' en drink een heerlijk kopje koffie met lekkers op het terras. Vervolgens fiets je langs de IJssel, via Wilsum, weer terug naar Kampen. Altijd wat te doen in Kampen voor de actievelingen onder ons!

Fietsroutes in Kampen

2. Kijk omhoog en ontdek vele verborgen pareltjes!

Mooie gebouwen in Kampen
Mooie gebouwen in Kampen

Met opgeheven hoofd door Kampen wandelen levert prachtige plaatjes op. Vergeet daarom niet om goed om je heen en boven je te kijken, wanneer je door de binnenstad van Kampen loopt. Ontdek de vele historische panden, bekijk de unieke muurschilderingen en laat je verrassen door de mooie steegjes en doorkijkjes. De Houtzagerssteeg en de Marktgang zijn ook echte must-visits!

1. Bezoek Erf-1 op het Kampereiland

Erf-1
Erf-1

Op de Mandjeswaard, onderdeel van het mooie Kampereiland, vind je boerderij Erf-1. Het erf waarop de boerderij staat is al in gebruik sinds 1432 en is het éérste en oudste erf van Kampereiland. Je koopt er de lekkerste boerderijzuivel en heerlijk vlees. Spring op de fiets en ontdek de natuurlijke omgeving van Kampen! Reis je met een camper langs de Hanzesteden en wil je in Kampen verblijven? Overnacht dan op camperplaats Erf-1. Je zult heerlijk slapen, midden in de natuur en tussen alle koetjes, kalfjes en kippen. Dat is nog eens uniek overnachten! Fotocredits: Erf1

Erf 1 Kampereiland

Overnachten in Kampen?

Ben je overtuigd en staat een bezoekje aan Kampen nu op je to-do list? Verblijf in een van deze hotels!

  • Boetiekhotel Kampen: In Kampen heb je verschillende mogelijkheden voor een overnachten met uitzicht op de IJssel. Bijvoorbeeld Boetiek Hotel Kampen. Dit is een mooi hotel gelegen aan de IJssel. Vanuit je hotelkamper kan je genieten van een mooi uitzicht over de IJssel.
  • Hotel van Dijk: Prachtig hotel gevestigd in Kampen centrum. In een monumentaal gebouw aan de IJssel kun je hier zeer goed overnachten in de eeuwenoude Hanzestad. Er zijn 18 kamers met 37 bedden die allen voorzien zijn van douche, toilet en tv. Alle kamers zijn modern en comfortabel ingericht.
  • B&B Tussen de Poorten: is gevestigd in het centrum van het oude Hanzestadje Kampen. Aan de stadskant vind je de rivier de IJssel, met een aantal leuke restaurants en terrassen. Aan de zuidkant van Kampen vind je het nieuw gegraven Reevediep wat zich inmiddels tot een vogelrijk natuurgebied heeft ontwikkeld. Een bezoek wandelend of op de fiets meer dan waard.
  • ’t Geheim van de Molenaer: Op één van de mooiste plekjes van Kampen, op de dijk langs de IJssel, naast de oude stadsmolen en op loopafstand van de binnenstad, vind je deze kleinschalige, exclusieve B&B.

Bekijk hier meer overnachtingsplekken in Kampen

Kortom: Kampen is de place to be!

De veelzijdigheid van Kampen in combinatie met de gastvrijheid van de locals zorgt ervoor dat men zich hier snel thuis voelt. In Kampen centrum vind je nog veel herinneringen aan de geschiedenis. In de middeleeuwse straten van Kampen vind je opvallend veel ambachtelijke bedrijvigheid. Kampen had ooit honderd sigarenfabrieken. Er is nog één actief: De Olifant in de Voorstraat. Hier worden nog elke week 80.000 sigaren geproduceerd. Even verderop werkt een meestersmid in de enige (en eeuwenoude) smederij die Kampen nog rijk is. Ook van de tientallen bierbrouwerijen is er in Kampen nog eentje over: De Wereld. Onder meer te bestellen in misschien wel het bruinste café van Kampen: de Stomme van Campen.

Al wandelend door Kampen ontdek je tussen de goed bewaarde gevels en pakhuizen de ene na de andere muurschildering. Het zijn reclame-uitingen uit vervlogen tijden maar in ere hersteld.

Stadsfront Kampen centrum
Stadsfront Kampen centrum