Dagje weg

Deze leuke plekken aan het water moet je ontdekken

  • Leestijd 5 minuten
  • 2260 x bekeken

Plan een dagje uit naar de Hanzesteden en bezoek leuke plekken aan het water. Deze bruisende steden hebben elk een authentieke en charmante sfeer, met een rijke historie en prachtig stadsbeeld. Ontdek het zelf tijdens een uitje naar de negen parels van het oosten die zijn verbonden door het water. Vaar met een Botter vanuit Elburg, overnacht aan het water in Deventer of vaar met een BBQ donut door de grachten van Zwolle. Lees onze tips hier!

  1. 10

    Ontdek de IJssel

    Zonder de IJssel waren er geen Hanzesteden ontstaan. Tegenwoordig is de IJssel naast een handelsroute ook een bron van ontspanning en inspiratie. Je vindt er genoeg leuke plekken aan het water. De rivier de IJssel is een Nederlandse aftakking van de rivier Rijn. De IJssel is zeer geliefd door zijn flora en fauna. Je vindt hier uitgestrekte natuurgebieden en een door Staatsbosbeheer uitgestippeld pad met de tien mooiste locaties langs de IJssel. Neem plaats op een van de grote zitstenen aan de oever en geniet van het prachtige uitzicht op de rivier. Natuur- en wandelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen.

  2. 9

    Jachthavens aan de IJssel

    Beschik je over een eigen boot? Ga dan een dagje varen op de IJssel en geniet van de eindeloze uiterwaarden, weilanden en prachtige oevers. Het is hier heerlijk ontspannen en genieten van de mooie omgeving. Langs de IJssel vind je tal van jachthavens o.a. in Deventer, Doesburg, Kampen, Zutphen en Zwolle. Deze leuke plekken aan het water zijn ideaal voor een dagje weg.

  3. 8

    Kamper kogge in Kampen

    Als we denken aan een mooie stad aan het water, dan denken we aan Hanzestad Kampen. Deze eeuwenoude stad aan de IJssel heeft een prachtige skyline met leuke plekken aan het water. In de middeleeuwen was Kampen een welvarende handelsstad voor vissers, ambachtslui en kooplieden. De nog altijd bestaande monumenten, stadsmuren, historische pakhuizen, kerken en poorten brengen je terug naar deze tijd. Plan een dagje Kampen en bezoek het 14 eeuwse handelsschip de Kamper Kogge. Deze trekpleister maakt maritieme geschiedenis, historische scheepsbouw en de tijd van de Hanze tastbaar en levend.

  4. 7

    Bootje varen in Zwolle

    Op zoek naar een leuke plek aan het water waar je met een boot kunt varen? Breng dan een bezoekje aan Zwolle. Ontdek de historische binnenstad van deze Hanzestad en vaar door de stadsgrachten met een sloep, kano of zelfs een BBQ Donut. Gezellig samen barbecueën terwijl je door de prachtige groene omgeving vaart, zo heb je Zwolle nog nooit gezien! Ideaal dagje uit tijdens de warmere dagen voor het hele gezin of groep vrienden.

  5. 6

    Botter huren in Elburg

    Trek eropuit naar Hanzestad Elburg en ga met een Botter varen op het golvende schuim van de voormalige Zuiderzee onder genot van een drankje en een hapje. Vanaf de haven van Elburg start je tocht met een historische botter. Luister naar de eeuwenoude verhalen van de schipper en beleef een onvergetelijke ervaring tijdens een leuk familie- of werkuitje!

  6. 5

    Sloep huren in Harderwijk

    Wil je een sloep huren in Hanzestad Harderwijk? Dan ben je bij B&B Bootverhuur aan het juiste adres. Vroeger was dit de plek waar vissersboten vanuit de Zuiderzee aan de kade aanlegden, maar tegenwoordig vind je op deze plek een fijn zandstrand en een hippe boulevard. Ontdek Harderwijk en omgeving vanaf het water en plan een heerlijke middag. Vaar op het Wolderwijd of het Veluwemeer en stop voor een heerlijke picknick op een van de eilandjes.

  7. 4

    Fluisterboot in Zutphen

    Stap in een van de fluisterboten in Zutphen en ontdek de mooiste plekjes aan de Berkel. De grachten van deze historische Hanzestad is iets wat je met eigen ogen moet zien. Onderweg kom je historische monumenten tegen die tot leven komen door de eeuwenoude verhalen verteld door de Fluisteraar (schipper). Start je vaartocht bij de steiger aan het Rijkenhage, middenin het centrum van Zutphen.

  8. 3

    Overnachten aan het water: Deventer

    In Hanzestad Deventer vind je leuke plekken aan het water om te overnachten. Het kleinschalige Hotel Vischpoorte heeft een unieke ligging in het centrum van Deventer en aan de IJssel. Kies dus zeker een kamer met uitzicht op de rivier! Op zoek naar net wat meer luxe? Kies dan voor een verblijf in het Pillows Luxury Boutique Hotel Aan De IJssel. Dit designhotel aan de IJssel, heeft een prachtig uitzicht op Deventer. Breng een bezoekje aan deze Hanzestad door met het pontje de IJssel over te steken. Een fijn plekje aan het water voor een romantisch weekendje weg.

  9. 2

    Bed & Breakfast aan het water

    In de Hanzesteden vind je een legio aan bed and breakfasts, zo ook leuke plekken aan het water. Verblijf in bed and breakfast de Berkeltuin in Hanzestad Zutphen. Dit fijne huis inclusief 1000 m2 grond is gelegen aan een rustige straat dichtbij het centrum en aan de rivier de Berkel. Tijdens warme zomerdagen is dit een populaire plek om te zwemmen met kinderen of het huren van kano's en fluisterboten. Tijdens hele koude dagen kun je hier misschien wel schaatsen, maar fietsen of wandelen kun je hier ook prima. Of verblijf bijvoorbeeld in Hanzestad Kampen in B&B de Matrozenhut en slaap aan boord een voormalig binnenschip. Als dat niet uniek overnachten is?

  10. 1

    Vakantie aan het water

    Wil jij je volledige vakantie aan het water spenderen? Verblijf dan op camping De Agnietenberg, een fijne plek voor jong en oud. Deze leuke camping aan het water ligt aan de rand van Hanzestad Zwolle. Een bezoekje aan deze gezellige stad is dus zo gemaakt. Je bevindt je in een verassend mooi natuurgebied, grenzend aan de Agnietenplas en de Overijsselse Vecht waar zomers volop gezwommen kan worden. Kom je met de tent of caravan, dan ben je van harte welkom op het grote kampeerveld. Voor wat meer luxe boek je een chalet met veranda, voor ieder wat wils!