Verrassende routes

HanzeTour Fietsvakanties

  • Leestijd 5 minuten
  • 3274 x bekeken

Ons prachtige land kent meerdere Hanzeteden welke vroeger onderdeel waren van het Europese Hanzenetwerk. Al fietsend door de natuur van Gelderland en Overijssel waan je je in een wereld uit een ver verleden én zeker ook in de tijd van nú.

HanzeTour fietsvakanties

Fietsen is de ideale manier om de prachtige handelssteden en de fraaie natuur in het oosten des lands te ontdekken. Historische steden als Kampen, Zutphen, Doesburg, Harderwijk en Zwolle liggen binnen handbereik. Met de elektrische fiets zijn de dagtochten van stad tot stad goed te doen en heb je genoeg tijd om even te pauzeren en te genieten van al het moois dat er te zien is in de Hanzesteden. Met de organisatie HanzeTour fietsvakanties wordt de fiets, bagagevervoer, de maaltijden en het nachtelijk verblijf geregeld, zodat je zonder enige zorg al de prachtige cultuur van de Hanzesteden en natuur van streken als de IJsselvallei, Achterhoek en de Veluwe kunt ontvangen. HanzeTour biedt twee verschillende 5 daagse rondreizen aan die allebei de moeite waard zijn om te ontdekken.

Voorbeeld route: Ontdek de IJsselvallei Noord

Wat dacht je van een prachtige route langs rivier de IJssel welke je in 5 dagen brengt van de hoofdstad van Overijssel Zwolle, via Hattem naar de Hanzesteden Kampen, Elburg, Harderwijk en Deventer.

De reis gaat de eerste fietsdag richting Hanzestad Zwolle. In de steentijd is er al vermelding van een beschaving gemaakt op deze plek, in het jaar 1324 ging zij bijna volledig in vlammen op en in de 15e eeuw kende ze haar grootste bloeiperiode.

Hanzestad Zwolle
Hanzestad Zwolle

Cultuur uit verschillende tijdsperioden is er hier in overvloed aanwezig. Hier liepen de handelaren die onze welvaart mogelijk maakten. Volg in hun voetstappen en doe de audiotour welke je naar de meest bijzondere gebouwen en poorten van de stad zullen voeren. Mocht je genoeg gehad hebben van al historie, dan kun je altijd even lekker gaan winkelen of genieten op een terras.

Je zult van tijd geen weet hebben, totdat je toch echt je tweewieler weer moet oppakken omdat er nog veel meer moois staat te wachten. Zo kom je, in navolging van vele handelaren, aan in Hanzestad en tevens havenstad Hattem. De authentieke binnenstad is mooi behouden wat dit stadje veel levendigheid geeft. Na al de impressies die je hebt opgedaan, neem je plaats op het terras en geniet van de zon met een heerlijk glas wijn in de hand. Aan het eind van de dag kom je weer aan bij het starthotel Epe-Zwolle verscholen in de bossen waar je kunt genieten van een heerlijk diner en overnachting.

Kampen - Foto: Hanzetour
Kampen - Foto: Hanzetour

Na een nachtje slapen spring je op de fiets en ga je genieten over de dijken en langs uitwaarden van de IJssel. Stap daarna op de fiets en fiets richting de hoofdstad van het Nederlandse Hanzesteden: Kampen. Ontdek de vele historische panden, bekijk de unieke muurschilderingen en laat je verrassen door de mooie steegjes en doorkijkjes. Deze prachtige stad doet niets onder voor de andere vijf steden die bezocht worden op deze route. In de smalle steegjes kun je heerlijk verdwalen en ontdek je telkens weer iets nieuws. Het een is nog mooier en meeslepender dan het ander. Vergeet in elk geval de Houtzagerssteeg en de Koggewerf niet! Het stadje Elburg ademt middeleeuwse cultuur en is een tussenstop van deze tweede fietsdag die je leidt naar Hotel De Mallejan waar je kunt dineren en slapen.

Cultuur op elke hoek van de straat, historie op vele plekken.

De volgende fietsdag gaat de reis naar Harderwijk. Een prachtige, historische Hanzestad met de Veluwe in de voortuin en water in de achtertuin. Een knus stadje dat bruist van gezelligheid en culinair genieten. Pak een terrasje, ga lekker uit eten, bezoek een evenement of festival, ga een dagje shoppen of geniet van een picknick op het stadsstrand. Niks moet, veel mag. Vergeet niet weer terug te fietsen naar het hotel in Vierhouten. Je bagage is er al en in het restaurant is een tafel voor je gereserveerd.

Na een uitgebreid ontbijt weer op de pedalen, we fietsen door de Veluwe richting de IJssel. Die gaan we volgen en zo eindigt vierde fietsdag in een van de oudste steden van Nederland: Deventer. In de 9e eeuw werd deze al vermeld in bronnen van het bisdom Utrecht. Dineren doe je in het hart van Deventer, naast de VVV bij Proeflokaal ‘tOer, de smaak van de Hanze. Daar maak je culinaire tijdreis met al je zintuigen.

Deventer
Deventer

Op de vijfde en laatste fietsdag kun je Deventer nog even in, bijvoorbeeld bezichtiging van De Brink en de Bergkerk, daarna is het tijd om je vertrouwde tweewieler weer mee te nemen en je via de andere kant van de IJssel terug richting het starthotel te gaan. Mocht je even willen pauzeren is de Koek en ei in Veessen de uitgelezen plek om dit te doen. Onder het genot van een goede kop koffie kun je even bijkomen. Aan het eind van de dag kom je weer aan bij Hotel Epe-Zwolle, waar je de eerste dag bent vertrokken. Hier kun je je eventueel gehuurde elektrische fiets weer inleveren en staat je bagage op je te wachten.

Alle informatie en de reisprogramma's is te vinden op Hanzetour.com