Verrassende routes

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes in Zwolle

 • Leestijd 3 minuten
 • 8850 x bekeken

Een dagje in Zwolle betekent niet alleen winkelen, eten en cultuursnuiven. Je kunt hier ook prachtig wandelen. Langs de uiterwaarden van de IJssel, door de stad met zijn rijke verleden of door de mooiste parken. Trek de wandelschoenen aan, neem de camera mee en ontdek al wandelend Zwolle en omgeving.

 1. 5

  Hanzestadswandeling Zwolle

  Overal in Zwolle zijn sporen te vinden van het verleden. De historische gevels, de prachtige Sassenpoort, de monumentale koopmanswoningen, de stervormige gracht, de verstopte binnentuinen.

  Met de Hanzestadswandeling ontdek je al deze bijzondere plekken die zijn ontstaan in de periode dat de Hanzesteden floreerden. Je benen gaan een uur lang aan de wandel. De wandelroute is ook verkrijgbaar bij de Tourist Info punten in Zwolle.

 2. 4

  Herman Brood wandelroute

  Zwolle is niet alleen een Hanzestad met een rijk verleden, maar ook de stad van kleurrijk musicus en schilder Herman Brood. Maak kennis met het Zwolle van Herman Brood en bezoek plekken die bepalend zijn geweest voor zijn artistieke ontwikkeling.

  De stadswandelingen met Peter Vader (‘Humor, een serieuze zaak’) als gids hebben het Herman Brood Museum als vertrek, -en eindpunt. Het blijft niet bij kuieren door het historische centrum van Zwolle en luisteren naar de gids alleen. De wandeling kan worden uitgebreid met een borrel inclusief hapjes of een buffet.

 3. 3

  Engelse Werk natuurwandeling

  Op een voormalig vestingwerk werd hier in 1830 een park aangelegd in romantische Engelse landschapsstijl. Samen met een gids stap je twee uur door dit park en maak je kennis met de natuur en geschiedenis van deze plek. Je kunt het park ook op eigen houtje verkennen en daarna opsteken bij uitspanning Het Engelse Werk.

 4. 2

  NS-wandeling Wezep-Zwolle

  Een afwisselende wandelroute met zowel bos, heide en open stukken land als rivierlandschap. Vanaf station Wezep sta je snel in het groen en via het bos loop je de glooiende, open Wezepsche Heide op. Je komt langs Hattem en eindigt (of begint) in Zwolle, waar je kunt genieten van een lekker hapje en drankje.

 5. 1

  Stadswandeling Zwolle onder leiding van een gids

  Uiteraard kun je Zwolle ook heel goed onder leiding van een stadsgids ontdekken. Tijdens bijvoorbeeld de historische stadswandeling verhaalt de stadsgids over de geschiedenis van de Hanzestad en je bezoekt daarbij plekken en gebouwen waar je de geur van het verleden kunt opsnuiven.

  De wandeltour voert o.a. langs ‘Onze Lieve Vrouwe Basiliek met Peperbustoren’ en de enige nog overgebleven stadspoort van Zwolle, de ruim 600 jaar oude Sassenpoort. De ervaren stadsgids vertelt je onderweg over de Hanze, talloze gevels en bouwstijlen. Tevens kun je een groot aantal monumenten als de Schepenzaal en de Grote- of St. Michaëlskerk van binnen bezichtigen (indien beschikbaar).