Luister eens...

Luister eens... Hasselt

 • Leestijd 2 minuten
 • 197 x bekeken

Bloemen in de bakken, kleurige gevelplaten, mooie lantarentjes en uitnodigende, authentieke winkeltjes. Hasselt kent veel verborgen plekken, een historische binnenstad met een grachtengordel en meer dan 70 rijksmonumenten. Luister mee, we vertellen je graag meer!

 1. 3

  Oude Stadhuis

  Dit is het Oude Stadhuis, een van de meest markante panden van Hasselt. Het oostelijk deel is ontstaan in 1550, zoals ook te zien is op de sluitsteen boven de ingang.

  De westelijke helft stamt uit ongeveer 1615, en is veel soberder uitgevoerd. Het gebouw is eeuwenlang in gebruik geweest als Stadhuis en als Waag. Momenteel is het Toeristisch Informatie Punt (TIP) in de voormalig burgemeesterskamer gevestigd. Zij kunnen je antwoord geven op al je vragen en verstrekken toeristische informatie. Tevens is de Historische Vereniging in het pand gevestigd en wordt er in de expositieruimte een wisselende expositie tentoongesteld. Ook is het een officiƫle trouwlocatie.

 2. 2

  Kalkovens

  We staan voor de oude kalkovens van Hasselt, een beschermd stadsgezicht. Hier werden al in de 16e eeuw schelpen uit de Noordzee en Waddenzee verbrand tot kalk. De kalk werd gebruik als grondstof om te metselen. Schelpkalkovens zijn doorgaans te vinden aan het water en staan vaak in groepjes. De kalkovens zijn nu ingericht als museum, waar je de historie van dit complex kunt bekijken.

 3. 1

  Korelmolen de Zwaluw

  Dit is korenmolen De Zwaluw, oorspronkelijk gebouwd in 1784, en na brand herbouwd in 1857. Deze stellingmolen is in 1955 omgebouwd om electriciteit op te wekken, maar dat bleek niet succesvol, en in 1964 heeft men de maalstenen weer in ere hersteld. Iedere zaterdag is de molen met dank aan vele vrijwilligers in bedrijf, en zijn de bijgebouwen te huur als feest- en trouwlokatie.