Stedentrips

Met de camper langs de Hanzesteden - deel 2

  • Leestijd 4 minuten
  • 1840 x bekeken

Wil je met je camper trekken langs de Hanzesteden, dan heb je een plek nodig om de nacht door te brengen. Je kunt overwegen om langer te verblijven in de buurt van een Hanzestad, zodat je uitgebreid kunt genieten wat zo'n historische plaats te bieden heeft aan zowel cultuur als natuur. Op deze pagina geven we je een overzicht van overnachtingsplekken die je zoal vindt op een tocht langs de Hanzesteden.

Een campertocht langs de Hanzesteden is leuk en interessant om te doen. De dichtstbijzijnde Hanzesteden liggen gewoon in eigen land en ook over de landsgrenzen heen vind je vele Hanzesteden. Je kan de route dus net zo lang maken als je wilt. Deze route is speciaal bedoeld voor levensgenieters en voert langs steden die nog volop sporen vertonen van het eens zo belangrijke Noord-Europese handelsverbond.

Kampen
Het in Overijssel gelegen Kampen is een mooie Hanzestad om te beginnen. Het is een boeiende stad die niet alleen een groot handelsverleden heeft, maar ook als industriestad een grote bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse economie. De oude pakhuizen en gevels van koopmanshuizen, met hun rijke beschilderingen, zijn vakkundig gerestaureerd en een lust voor het oog. Overnachten met de camper is er geen probleem. Op een steenworp van het centrum bevindt zich camperplaats Kampen. Een mooie, eenvoudige camperplek die plaats biedt aan zo’n 25 kampeerauto’s en omsloten wordt door een groenstrook, waardoor zich een beekje kronkelt.

Vestingsteden Elburg en Harderwijk
Natuurcamping Landgoed Old Putten ligt verscholen in het groen bij Elburg. Het is een fijne camperplaats met ruime plekken. De omgeving biedt volop wandelmogelijkheden. De weg naar het 500 meter verderop gelegen vestingstadje Elburg bijvoorbeeld, is een mooie wandeling. Een oud vissersplaatsje dat nog het best te vergelijken is met een bewoond mini-openluchtmuseum. Na een rondje over de vestingwallen, is het heerlijk uitblazen in het gezellige centrum. Een centrum dat beschikt over honderden monumenten en kerkjes die een bezoekje meer dan waard zijn.

Voor liefhebbers van Bougondisch levensgenieten, is Harderwijk ‘the place to be’. Leuke winkeltjes en een ruime keuze aan fijne restaurants zetten de toon. Het ommuurde stadscentrum met imposante stadspoorten blijft adembenemend, zeker in combinatie met het vernieuwde waterfront. Camping de Peperkamp in Hierden is vanwege zijn veelzijdigheid, een voor de hand liggende keuze. Het is een rustige camping die omringd wordt door de natuurgebieden het Leuvenumsebos, Hulsthorsterzanen en de Hierdensebeek. De Peperkamp is een camping die keuze biedt uit meerdere soorten accommodaties.

Zwolle
Na een enerverend dagje Zwolle is het heerlijk bijkomen op camperplaats Hofvliet. Een goed verzorgde plek die speciaal voor kampeerauto’s is ingericht. De ondergrond is verhard en je hebt de beschikking over sanitair, water, elektra, wasmachines en wifi. De eigenaren wonen direct naast de camperplaats en dat is wel zo makkelijk. Hofvliet ligt op een halve kilometer van het Zwolse centrum. De stad waar Herman Brood het eerste levenslicht zag. In deze Hanzestad wandel je in enkele minuten naar de Peperbus, sterrenrestaurant Librije en ook Museum de Fundatie is eenvoudig bereikbaar.

Hanzestad Zutphen
Als een van de oudste steden van Nederland ademt Zutphen een en al historie. Al wandelend over indrukwekkende vestingwerken en langs statige pakhuizen en torens, krijg je een goede indruk van wat voor een bedrijvigheid er ooit geheerst heeft. Door de grote verscheidenheid aan speciaalzaken, galerieën en evenementen die georganiseerd worden, is het avond voordat je het weet. Wist je dat Zutphen over een heus grachtenstelsel beschikt? Na de overweldigende indrukken van de stad is het heerlijk bijkomen op De Heicohoeve. Een boerencamping waar je met een beetje geluk ontwaakt met het gemoedelijke geklok van rondscharrelende kippen rond de camper.

Korte overstap naar Duitsland
Via Zutphen is Emmerich am Rhein een logische volgende stop. In deze Duitse Hanzestad kun je overnachten op Stellplatz Yachthafen Emmerich. Een van de must do’s is daar een wandeling over de langste hangbrug van Duitsland en een boottochtje over de Rijn. Voor wie zachtjes aan weer op huis aan wil, kan de Hanzestedentrip afsluiten met bezoek aan Kalkar en Xanten. In Kalkar is het goed bivakkeren op Reisemobilpark Kalkar, vlakbij Xanten. Een eenvoudige overnachtingsplaats, maar wel met de nodige voorzieningen.

Meer inspiratie?
Lees ook deel 1 van de inspiratietrip langs de Hanzesteden