Dagje weg

Winters genieten in de Hanzesteden

  • Leestijd 3 minuten
  • 8402 x bekeken

De decembermaand is de meest magische maand van het jaar, en moét je absoluut de deur uit. Er zijn zo veel leuke dingen te doen. Díe gezellige, knusse sfeer kom je in geen enkele andere periode van het jaar tegen. Wil je optimaal genieten van de authentieke, winterse ambiance? Dan mag een bezoek aan een van de Hanzesteden niet ontbreken. Ben je benieuwd wat er in december 2021 allemaal te doen is? Lees dan snel verder!

*Evenementen onder voorbehoud i.v.m. geldende coronaregels.

Shoppen op een van de vele kerstmarkten

Je vindt ze in alle soorten en maten in de laatste maand van het jaar: kerstmarkten. Er is een ruim aanbod van deze markten, en ze worden altijd druk bezocht. En niet gek, want het is er zo gezellig! Kun je er ook niet genoeg van krijgen? Dan zit je goed in Doesburg of Hattem. Drink een glaasje glühwein op kerstmarkt Doesburg of start je zoektocht naar kerstcadeautjes op kerstmarkt Hattem.

Wil je niet alleen eten, drinken en winkelen? Vier dan Kerst in Oud Kampen. Hier vindt waarschijnlijk op 18 en 19 december 2021 weer het openlucht theaterfestival plaats. Zeker de moeite waard om te bezoeken!

Terug in de tijd op het Dickens festijn

In 2021 kunnen bezoekers van 8 t/m 19 december genieten van Dickens sferen en activiteiten in het Bergkwartier. Normaliter is het festival op twee dagen en komen de personages uit de welbekende boeken tot leven. Niet alleen de hoofdpersonages als Oliver Twist, maar letterlijk álle figuren. Niet alleen in Deventer, maar ook in Hasselt kun je terug in de tijd, daar was het W.G. van de Hulstfestival. Het festival is vernoemd naar een van de eerste kinderboekenschrijvers. Het festival bracht dan ook een ode aan het kinderboek én aan de jaren 50 van de vorige eeuw. Wanneer dit festival weer plaats vind is nog onduidelijk. Zoals je ziet is er aan literair vermaak geen gebrek. Daarnaast zijn deze evenementen ook leuk om met kinderen te bezoeken!

Bewonder prachtige ijssculpturen

Wauw! Je zult waarschijnlijk niet snel meer zoiets moois zien als bij IJsbeelden Festival Zwolle (onderdeel van Winters Zwolle). ’s Werelds beste ijskunstenaars maken de mooiste creaties van maar liefst 275.000 kilogram ijs én 275.000 kilogram sneeuw. Het wordt allemaal nog magischer door de toevoeging van licht, geluid en projecties. Helaas is schaatsen hier niet mogelijk, maar in een half uurtje rijden ben je bij Harderwijk op ijs. Hier kun je jouw eigen kunsten laten zien!

Een magisch winterdecor

Kerstmarkten, ijssculpturen, sprookjesfiguren en boekenpersonages. Je komt het allemaal tegen in de Hanzesteden. Maar laten we ook de historie van deze steden niet vergeten. Op 17 en 18 december 2021 (data onder voorbehoud) kun je ruim 100 jaar terug in de tijd, naar het jaar 1900 tijdens Winter in de vesting in Elburg. Bewonder de klederdracht uit die tijd, maak een ritje in een heuse stoomtrein, aanschouw de diverse voorstellingen én neem vooral de heerlijke, gezellige sfeer in je op!

Bekijk hier onze agenda