Dagje weg

Het Palingmuseum in de Hanzestad Harderwijk

  • Leestijd 2 minuten
  • 6192 x bekeken

In Harderwijk zit het palingmuseum, uniek in Nederland. Het museum biedt je een kijkje in het ambacht van de palingrokers. In het Palingmuseum leer je meer over de vangst van paling, de Harderwijkse visserijgeschiedenis, techniek van het roken en nog veel meer.

Vis-Efteling

Dries van den Berg en zijn zoon Peter van den Berg hebben het museum opgezet. Het Palingmuseum heeft een oppervlakte van wel 120 vierkante meter. De bezoeker is hier dus niet snel uitgekeken. Dries noemt het een ‘Vis-Efteling’. Het museum heeft ook een:
• Palingrokerij
• Visrestaurant
• Viswinkel

Passie voor paling

Vader en zoon zijn ambachtelijke palingrokers. De mannen speelden al lange tijd met het idee om een palingmuseum op te richten. Ze deelden hun idee met het Stadsmuseum Harderwijk. Het Stadsmuseum had interesse en leende de mannen antieke vissersspullen en kunst uit. Peter heeft verder via oproepen in kranten en tijdschriften de vaste collectie voor het museum verzameld. Zo komt de grote maquette over de palingfuiken uit Friesland en komt het glas-in-loodraam met botters uit de Hanzestad Harderwijk.

Een totaalbeleving

Je ruikt de vis en beleeft de geschiedenis op de plek waar het zich afspeelt. Een bezoeker krijgt een echte totaalbeleving tijdens een bezoek aan het Palingmuseum. Het museum is zes dagen per week geopend. Daarnaast is het Palingmuseum gratis toegankelijk voor de bezoekers. De palingrokers merken dat het museum mensen uit heel Nederland trekt. Vooral mensen uit andere vissersplaatsen hebben interesse in het Palingmuseum.

Arrangementen

Je kunt kiezen uit drie verschillende arrangementen:
• Veluwemeer: inclusief paling proeven
• IJsselmeer: inclusief drinken & paling of een portie kibbeling
• Zuiderzee: inclusief drinken & kibbeling- of lekkerbek menu
Alle arrangementen bevatten een gratis bezoek, parkeerplek, filmvertoning, persoonlijke rondleiding en demonstratie fileren.

Adresgegevens

Het museum is te vinden aan de Stephensonstraat in Harderwijk. Je kan het museum bezoeken van maandag t/m zaterdag. Het museum is geopend van 10:00 uur t/m 18:00 uur.