Dagje weg

Wat te doen met Hemelvaart

  • Leestijd 7 minuten
  • 14613 x bekeken

Hier lees je over:

Naar onze overnachtingstips

Wat te doen met Hemelvaart in 2023? Weet jij het al? Of ben je nog op zoek naar inspiratie? Voor iedereen die op zoek is naar een prachtige bestemming in eigen land zijn de Hanzesteden een aanrader. De historie, gezelligheid en schitterende omgeving van de steden zal je gegarandeerd heerlijk ontspannen Hemelvaartweekend bezorgen. Wij sommen een paar ideeën op!

Wanneer is het Hemelvaart?

Zeg eens eerlijk: Google jij ook wel eens naar de data van feestdagen in Nederland? Wij wel. Om de vraag ‘Wanneer is het Hemelvaart?’ te beantwoorden: Hemelvaart 2023 valt op donderdag 18 mei 2023. Hemelvaartsdag is een officiële feestdag in Nederland en veel mensen zijn dan vrij. Maar dit is niet altijd zo. Wil je het zeker weten? Check bij je werkgever of Hemelvaart een vrije dag is.

Weekend weg met Hemelvaart

Hemelvaart is het perfecte moment voor een weekendje weg. Veel mensen zijn vrij op Hemelvaartsdag. Vraag de vrijdag erna vrij en je hebt een lang weekend vrij! Bovendien worden de temperaturen wat hoger op dit moment van het jaar en komt het zonnetje weer steeds meer tevoorschijn. Een weekend weg met Hemelvaart is erg populair, dus zorg dat je er optijd bij bent om een heerlijk weekendje te boeken. Vraag je je af waar je naartoe moet? Wij geven je graag een paar tips!

Wat te doen met Hemelvaart? Ga naar de Hanzesteden!

Zutphen
Zutphen

Een van de plekken waar je de rijke historie en prachtige landschappen van Nederland kunt ontdekken zijn de Hanzesteden. De Hanzesteden bestaan uit negen steden, allen gelegen aan het water. Of je nu zin hebt in een sportief, cultureel of ontspannen dagje of weekendje weg; de Hanzesteden bieden voor ieder wat wils. Uiteraard vind je in de Hanzesteden ook genoeg gezellige restaurantjes en een legio aan hotels, B&B’s, campings en Hanzelogies om te overnachten.

Ben je al enthousiast geworden over de Hanzesteden? Na het lezen van de volgende aanbevelingen zal je dat nog meer zijn!

Activiteiten tijdens Hemelvaart

Sportievelingen, avonturiers, cultuurliefhebbers, ontspanning-zoekers of waar jij ook maar behoefte aan hebt: je zit goed in de Hanzesteden. Met allerlei activiteiten tijdens Hemelvaart, kies je gewoon uit waar jij zin in hebt. Is dat het bezoeken van marktjes of wil je gewoon lekker naar de sauna? Het kan allemaal in de Hanzesteden!

Evenementen tijdens Hemelvaart

Ook tijdens het Hemelvaartsweekend worden er tal van leuke evenementen in de Hanzesteden georganiseerd:

  • Bewonder dit weekend de gaafste streetart die de Hanzetijd tot leven brengt tijdens de 3D Hanze Streetart Route in Zutphen.
  • Dompel op 19 en 20 mei onder in een sensationele belevenis rondom de Hanze tijdens de Hanze Experience in Deventer.
  • Bezoek op 20 mei het Kunstfestival in Hattem en ontdek diverse kunstdisciplines, geniet van livemuziek en ontmoet inspirerende kunstenaars.
  • Ervaar op 19, 20 en 21 mei de actuele kloof tussen veiligheid en privacy tijdens de futuristische theaterthriller CTRL_ALT_PRIVACY in Zwolle.
  • Of bezoek op zondag 21 mei de Meimarkt, een ouderwets gezellige jaarmarkt in de historische binnenstad van Zutphen.

Kortom genoeg te doen tijdens het Hemelvaartsweekend tijdens de Hanzesteden!

Uitjes tijdens Hemelvaart
Uitjes tijdens Hemelvaart

Een sportief tripje rond de IJssel

Voor de sportievelingen onder ons is het is het bezoeken van de Hanzevallei een absolute aanrader. Maak een heerlijke wandeling door de prachtige vallei en stop onderweg in een van de Hanzesteden voor een uitgebreide lunch. Fietsliefhebbers kunnen hun eigen fietsroute samenstellen langs de IJssel en op deze manier niet alleen de dijk en de prachtige rivier de IJssel bewonderen maar ook meerdere Hanzesteden bezichtigen.

Ben je moe geworden na al dat wandelen en fietsen? Sluit je dagje of weekendje dan af met een boottochtje over de IJssel. Kies bijvoorbeeld voor een rondvaart, lunchtochtje of verras je partner met een romantische moonlight cruise!

Cultuur snuiven in de Hanzesteden

Na al deze sportieve activiteiten is het natuurlijk tijd voor wat ontspanning. Bezoek eens het karakteristieke centrum van bijvoorbeeld Deventer, Doesburg of Zutphen. In deze steden kun je heerlijk winkelen en ondertussen genieten van culturele bezienswaardigheden.

Houd je meer van musea dan van uitgebreid winkelen? Uiteraard ben je in de Hanzesteden dan ook aan het goede adres. Als je op zoek bent naar een museum met zowel een bijzonder uiterlijk als bijzondere exposities dan mag een bezoek aan Museum De Fundatie in Zwolle niet ontbreken tijdens je tripje. Ook traditionelere musea zijn te vinden in de Hanzesteden. Het Anton Pieck museum in Hattem, het Speelgoedmuseum in Deventer en het Stedelijk Museum in Kampen mogen absoluut niet missen op je to-do lijstje deze Hemelvaart!

Hemelvaart weekend in Harderwijk

Harderwijk
Harderwijk

Harderwijk beschikt over een keur aan monumenten, waarvan sommige uit de vroege Middeleeuwen dateren. Bijzonder zijn de speciaal uitgezette stadswandelingen, die je met of zonder gids kunt volgen. Op deze manier loop je langs de hoogtepunten van dit bijzondere stadje, zodat je deze Hemelvaart Harderwijk door en door kunt leren kennen. Toe aan ontspanning? Boek een arrangement in het nabijgelegen wellnesscentrum De Zwaluwhoeve om lekker bij te komen van de opgedane indrukken.

Ontdek en proef met hemelvaart Zwolle

Breng tijdens het hemelvaartweekend een bezoek aan Museum de Fundatie. Of haal je culturele hart op bij boekhandel Van der Velde in de Broeren. In deze oude kerk is het heerlijk struinen door de kasten met duizenden boeken. Of ga mee met de Hanzestadwandeling en ontdek de mooiste verhalen achter de historische gevels van de Zwolse binnenstad. Of spring op de fiets en doe Het Hanzerondje Kampen-Zwolle, de route langs de Hanzesteden Kampen en Zwolle. Ook culinair is met hemelvaart Zwolle een stad voor fijnproevers. Ga chique dineren bij De Librije, het sterrenrestaurant van Jonnie en Thérèse Boer of kies voor één van de sfeervolle restaurantjes aan de Nieuwe Markt. Nog trek is een borrel? Bij Het Refter, in één van de oudste gebouwen van de stad, heb je keuze uit meer dan 200 speciaalbieren en wijnen!

Activiteiten tijdens Hemelvaart in Hattem

Hattem
Hattem

Voor wie deze Hemelvaart Hattem als bestemming kiest, doet er goed aan om een paar fietsen te huren en de bosachtige omgeving te verkennen. Meerdere hotels bieden elektrische huurfietsen aan. Je krijgt een uitgebreid lunchpakket mee en kunt op een gezonde manier tijdens Hemelvaart Hattem tijdens een fietstour beleven. Vergeet het fototoestel niet of houd je telefoon bij je: ongetwijfeld zie je voldoende mooie plaatjes die je wil vastleggen. Bijzonder is het om 's avonds tijdens het diner te genieten van originele gerechten uit de Hanzetijd. Meerdere restaurants hebben zulke traditionele streekgerechten op de kaart staan en maken gebruik van biologische ingrediënten uit de nabije omgeving.

Hemelvaart in Elburg

Elburg
Elburg

Ook Elburg is voor velen een geliefde plaats om Hemelvaart door te brengen. Dit pittoreske stadje heeft een prachtige haven, waar het vooral met mooi weer heerlijk toeven is. Je ziet een veelvoud aan bootjes aan je voorbij komen. Misschien boek je zelf een vaartocht om deze Hemelvaart Elburg en omgeving vanaf het water te bekijken. Bijzonder is het om te overnachten in een knusse plaggenhut. Ooit waren dit de woningen van arme landarbeiders, maar dit exemplaar is gelukkig van alle moderne gemakken voorzien. Je slaapt in een originele bedstee en mocht het 's avonds wat frisser zijn, dan steek je gewoon de houtkachel even aan. Hoe dan ook, we weten zeker dat je er een heerlijk hemelvaartweekend van gaat maken. Veel plezier!

Een heerlijke Hemelvaart in de Hanzesteden!

Harderwijk, Hattem en Elburg: allemaal Hanzesteden die een bezoekje waard zijn. Maar er zijn nog veel meer Hanzesteden die we aanraden voor een citytrip. Wat dacht je bijvoorbeeld van Zwolle, Kampen of Hasselt? Na het lezen van al deze tips kan het haast niet anders dan dat je zin hebt gekregen in een tripje naar de Hanzesteden. Plan dus snel een lekker uitje of boek een overnachting in een van de leuke accommodaties die de Hanzesteden te bieden heeft en kom genieten van een heerlijke Hemelvaart!

Wat te doen tijdens Hemelvaart? Ga naar de Hanzesteden!
Wat te doen tijdens Hemelvaart? Ga naar de Hanzesteden!