Verrassende routes

Hanzerondje Zwolle - Kampen

  • Leestijd 2 minuten
  • 16141 x bekeken

Zwolle staat bekend om de Peperbus en Kampen is van de kogge. Minder bekend: je kunt heerlijk fietsen tussen beide steden. Dat bewijst het Hanzerondje Zwolle-Kampen. Deze bewegwijzerde route van 41 kilometer laat je kennismaken met de IJssel.

Fietstocht met knoopppunten

De fietsroute is te verkrijgen in een pocketformaat boekje. Dit boekje vind je bij de Toeristinformatiepunten in Zwolle en Kampen. In Kampen start de tocht bij het NS Station, knooppunt 41. In Zwolle spring je op de fiets bij Uitspanning Het Engelse werk (vooruit, na een bakje koffie), vlakbij knooppunt 16.
Download hier gratis het Hanzerondje.

De highlights

Een van de highlights van deze fietstocht is natuurlijk de 125 kilometer lange IJssel. Het water, de uiterwaarden en alle vogels in dit gebied zijn een lust voor het oog.

Maar er is veel meer te zien tijdens deze tocht, zoals:
• Hanzestad Kampen - alleen al het stadsfront is een bezoek waard
• Zalk - het dorp van kruidenvrouwtje ‘Klazien uut Zalk’. In het Zalkerbos vind je veel bijzondere planten en kruiden
• Mariakapelletje - gelegen aan de Veecaterweg. Veel fietsers stappen af en steken een kaarsje aan
• Theehuis Zalkerveer - geniet hier van versgebakken appeltaart terwijl de boten langsvaren
• Wilsum - een dorpje waar je de oudste kerk van Overijssel vindt.
• Ooievaars - in de uiterwaarden zijn veel ooievaars op zoek naar voedsel en klepperen ze met hun snavels. Een lust voor de oren.

De route voert je langs de IJssel, één van de mooiste rivieren van Nederland. Het water, de uiterwaarden, de natuurgebieden en de Hanzesteden hebben een enorme aantrekkingskracht. Zwolle en Kampen zijn twee boeiende Hanzesteden aan de IJssel. De roemrijke geschiedenis van het Middeleeuwse Hanzeverbond heeft zijn sporen ruimschoots nagelaten.

Dus: wind in de haren en trappen maar! Smaakt de fietstocht naar meer? Blijf dan op je fiets zitten en maak een andere fietstocht door de prachtige natuurgebieden in en rond Kampen of Zwolle.