Route-tips

Fietsen in Hanzestad Deventer

  • Leestijd 4 minuten
  • 8168 x bekeken

Smeer de ketting van de fiets, controleer de remmen en kijk ook nog even of de voor- en achterlamp het doen. Als je eenmaal begint met fietsen in Deventer, wil je niet meer stoppen. Geen probleem, want er zijn genoeg fietsroutes in en rondom deze Hanzestad. Welke zijn dat?

Fietsroute Deventer - Zutphen (40km)

Via voornamelijk vrij liggende fietspaden en slingerende dijkjes fiets je met deze route langs één van de mooiste rivieren van Nederland: de IJssel. Een rivier die honderden jaren geleden rijkdom en voorspoed bracht dankzij haar verbinding met de open zee en het Duitse achterland. Geniet vooral ook van de twee prachtige steden die deze route verbind: Deventer en Zutphen. Download deze en andere leuke routes hier.

Kikkerroute

Net iets langer is de Kikkerroute: bijna 60 kilometer. De route is gemarkeerd met witte zeskantige bordjes met een groene kikker – hoe kan het ook anders. De route bestaat uit drie delen die ook in combinatie gefietst kunnen worden.

Het eerste deel is 18 kilometer, het tweede deel 25 en het laatste deel is 15 kilometer. De route loopt door een prachtig gebied waar bos en akker zich afwisselen. Het grootste gedeelte is over verharde fietspaden en landwegen en onderweg kun je heerlijk picknicken of neerploffen op een van de terrassen.

Fietsroute Deventer - Zwolle (85km, maar in te korten door (fiets)pontjes)

De omgeving tussen Deventer en Zwolle is zeer afwisselend landschap met bossen, historische boerderijen, statige landgoederen en natuurlijk de uiterwaarden van rivier de IJssel. Breng onderweg een bezoek aan natuurgebied de Duursche Waarden of snuif cultuur in de steden Deventer, Zwolle of Hattem. Download deze en andere leuke routes hier.

Landgoederen fietsroute Deventer-Olst

In Salland zijn tientallen kastelen, havezaten en buitenplaatsen. Tijdens deze fietstocht geniet je van prachtige landgoederen rondom Deventer en Olst. Een prachtige Landgoederen fietstocht met een stukje IJssel, het mooie plaatsje Olst, veel platteland en de bijzondere uitstraling van de landgoederen. De route is een aaneenschakeling van knooppunten.

Fietstocht met gids

Brink
Brink

In de zomermaanden is er elke donderdag een fietstocht in de omgeving van Deventer. Onderweg vertellen deskundige Gilde-gidsen verhalen bij de bezienswaardigheden die je tegenkomt en de historie van het gebied.

Heb je al een keer zo’n route gefietst en smaakt het naar meer? Goed nieuws: elke week wordt een andere route gefietst en de afstanden variëren tussen de 25 en 45 kilometer. Van fietsen langs landgoederen, weteringen en de uiterwaarden van de IJssel tot een fietsroute door Salland en een stukje van de Achterhoek. Het startpunt is altijd hetzelfde: bij de ingang van VVV Deventer.

LF3 Hanzeroute

Uiteraard loopt de LF3 Hanzeroute ook langs Hanzestad Deventer. Deze lange afstandsfietsroute gaat langs zeven Hanzesteden langs de IJssel. Fietsen langs de IJssel, één van de mooiste rivieren van Nederland, over slingerende dijkjes en vrij liggende fietspaden.

Wil je een mooie fietstocht maken in Deventer kan je gebruik maken van het gemak van een gehuurde fiets. Je kunt op verschillende plekken in Deventer een fiets, scooter of tandem huren. Bijvoorbeeld bij Hein van Langen Tweewielers, De Goede Tweewielers of Stadscamping De Worp.

Rondje Deventer

Deventer aan de IJssel
Deventer aan de IJssel

Rondje Deventer laat je de veelzijdigheid van Hanzestad Deventer zien; van de stadsranden tot schitterende landgoederen. Van stadse uitbreidingen tot gezellige dorpen als Bathmen en Lettele. En van de IJssel tot de Schipbeek en Zandwetering. Rondje Deventer is een ééndagsroute van 45 km.

TIP: De fietsroute Rondje Salland komt ook langs de Hanzestad Deventer. Rondje Salland is een meerdaagse fietsroute van 195 km. Ontdek de uiterwaarden van de IJssel!

Liberation Route Europe

Dankzij Liberation Route Europe kan je de route die de geallieerden in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog aflegden nu zelf gaan ontdekken en beleven. Op diverse plekken in Salland en Twente kan je verhalen beluisteren over deze belangrijke gebeurtenis in onze geschiedenis. Deze bijzondere fietsroute komt ook langs de Hanzestad Deventer.