Stedentrips

48 uur in de Hanzesteden Hasselt, Kampen en Zwolle

  • Leestijd 1 minuten
  • 6372 x bekeken

Je 48 uur vermaken in de Hanzesteden Hasselt, Kampen en Zwolle is een eitje. Wij selecteerden onze favoriete plaatsen die je kunt bezoeken in 48 uur. Wees niet bang: je mist niets! Van een prachtig uitzicht tot picknicken in het park, de geur van versgemalen koffiebonen en een knus restaurant.

Dag 1: Hasselt & Kampen

11:00

Oude Stadhuis en Sint-Stephanus Kerk

Start je 48 uur durende stedentrip in Hasselt, een pittoreske Hanzestad waar de bezienswaardigheden op loopafstand zijn. Ben je met de auto, parkeer die dan bijvoorbeeld aan de Kaai (vlakbij ijssalon Talamini) of op de parkeerplaats aan de Grintwal.

Wandel op je gemak het centrum in en ga naar het Oude Stadhuis (tevens Tourist Info Punt!). Aan de overkant van de straat staat de Grote of Sint Stephanus Kerk, waarvan de toren op dinsdag en donderdag van 14-15 uur te beklimmen is. Overigens doet de binnenkant van de kerk niet onder aan het prachtige uitzicht.

13:00

Lunchen in het Van Stolkpark

Begin je je kuiten te voelen van de klim en al het wandelen? Tijd voor ontspanning: ga lunchen bij De Linde in het Kalkovenwegje. Is het lekker weer, dan is het bij De Linde heerlijk vertoeven op het terras, met uitzicht op de gracht. Ook leuk: ga picknicken in het Van Stolkpark. Haal eerst lekkere broodjes bij Ambachtsbakker Blom, in het verlengde van de Sint Stephanuskerk.

14:30

Molen de Zwaluw en Kalkovens

Heb je geluncht bij De Linde, dan mag een bezoek aan de kalkovens - ook aan het Kalkovenwegje - niet uitblijven. Van maandag t/m vrijdag kun je hier de oudste industriële bedrijfstak van Hasselt bewonderen. Ben je op zaterdag in Hasselt? Ga dan naar Molen de Zwaluw aan de rand van het centrum (10 minuten lopen). Die is elke zaterdag geopend van 13 tot 16 uur.

16:00

Winkelen in Kampen

Tijd om naar de volgende Hanzestad te gaan: Kampen! Op 25 minuten rij-afstand van Hasselt ligt deze stad met allerlei bijzondere boetiekjes en gezellige winkels. Zo vind je hier De Fantast, met 30.000 strips de grootste stripboekenwinkel van Nederland.

Ook kledingwinkel Olifantje is de moeite waard en vergeet vooral koffiebranderij De Eenhoorn niet. Hier kun je een heerlijk bakkie koffie drinken of koffiebonen kopen voor thuis.

Bekijk hier meer leuke winkeltjes in Kampen

18:00

Eten bij De Bottermarck

Wanneer de winkels hun deuren sluiten, openen de deuren van de restaurants. In Kampen vind je op het plein De Plantage veel restaurants, maar vergeet vooral ook de kleinere straten niet. Zo vind je in de Broederstraat het knusse en romantische restaurant De Bottermarck en in de Oudestraat kun je bij Hendrick genieten van ingrediënten uit de IJsseldelta. Allebei aanraders!

21:00

Slapen in een monumentaal pand

Sluit je dag af in Kampen bij De Stadsboerderij. Deze voormalige stadsboerderij is gelegen in de binnenstad en telt acht knusse gastenkamers. De authentieke onderdelen, zoals de hooiluiken, zijn nog mooi in tact. In de ochtend wordt je verwend met een heerlijk ontbijt en je kunt hier ook ontspannen in de sauna. Als dat geen vakantie is…

Bekijk hier meer unieke overnachtingsplekken in Kampen

Dag 2: Kampen & Zwolle

10:00

Ontbijten bij De Stadsherberg

Wil je liever op een andere plek ontbijten? Blijf in de relaxmodus door te ontbijten bij De Stadsherberg (10.00 tot 11.30 uur). Het ontbijt bestaat hier uit een croissant met jam, boerenbrood met ham en kaas en een lekker bakje koffie of thee.

10:30

Fietsen in de omgeving

Fietsen is een must-do als je 48 uur in Hasselt, Kampen en Zwolle bent. Huur een fiets in Kampen of boek een fietstour met een gids en verken de omgeving. Een aanrader is de fietsroute Rondje Zalk van 24 kilometer. Je komt hier langs de mooiste bezienswaardigheden, zoals Molen de Valk en Kasteel Buckhorst. Meer een wandelaar? Ga dan voor de Hanzestadswandeling in Kampen en ontdek de pareltjes van deze Hanzestad.

Meer fietstips in Kampen vind je hier!

13:00

Lunchen in Zwolle

Tijd voor een lunch? Bij Villa Suikerberg aan de Zwolse stadsgracht is het heerlijk vertoeven, maar ook bij Barista Café kunnen liefhebbers van een goede lunch en mensen met lekkere trek hun honger stillen. Dit is een ontmoetingsplek voor jong en oud waar je kunt genieten van heerlijke koffie, huisgemaakte taart en zalige broodjes, wraps en salades.

14:30

Winkelen in Zwolle

Met een gevulde maag kan je winkelavontuur beginnen. Stap vanuit Barista Café naar buiten en je staat midden in de Diezerstraat, dé winkelstraat van Zwolle. Hier vind je bekende winkels als H&M, Costes en Hünkemoller. Ga zeker ook een zijstraatje vlakbij Barista Café in, Korte Smeden.

Daar vind je Dille&Kamille, conceptstore Pistache en boekhandel Van der Velde in de Broeren. Die laatste hotspot is een waar boekenpaleis in een prachtige kerk. Vergeet ook niet langs te gaan bij het Zwolse Balletjeshuis om de Zwolse Balletjes te proeven. In De Sassenstraat vind je leuke boetiekjes zoals Spotted en winkels met originele cadeaus en kunst zoals Blauwdruck. Vergeet niet cultuur te snuiven bij bijvoorbeeld Museum de Fundatie.

Wist je dat de Hanzesteden barsten van de streekproducten? Lees hier meer over de lokale lekkernijen.

18:00

Eten bij ‘T Pestengasthuys

Zwolle staat beken om de culinaire hoogstandjes. Ga je in de zomer? Plof dan neer op het terras van ’T Pestengasthuys. Binnen is het hier overigens ook geweldig dineren. Poppe, een voormalige hoefsmederij, is ook een aanrader om luxe en gezellig te dineren. Ook op De Grote Markt vind je verschillende restaurants, waaronder In Den Hoofdwacht, die bijzondere gerechten serveert.

21:00

Bier drinken bij Het Refter

Ben je nog niet moe, dan is het een aanrader om naar Het Refter te gaan, waar je in een gezellige ambiance kunt genieten van een biertje (keuze uit ruim 200 soorten speciaalbieren!). Vanuit dit stadscafé rol je zo je bed in bij B&B Kort Jakje. Leuk: je hebt het hele pakhuisje tot je beschikking en in de ochtend kun je genieten van ontbijt met verse broodjes.

Bekijk hier meer tips voor je bezoek aan Zwolle

De 48 uur in Hanzesteden Hasselt, Kampen en Zwolle zit erop! Heb je de smaak te pakken? Plan alvast een volgende stedentrip: verblijf bijvoorbeeld 48 uur in Hanzesteden Hattem, Elburg en Harderwijk.