Verrassende routes

Fietsen langs macht & pracht Nederlandse Hanzesteden

  • Leestijd 2 minuten
  • 5091 x bekeken

De negen Hanzesteden in Oost-Nederland hebben elk hun eigen sfeer en charme. Spring op de fiets en rijg ze als een parelketting aan elkaar.

Kom lekker fietsen in Nederland!

Doesburg, Zutphen, Zwolle, Hasselt, Deventer, Kampen, Harderwijk, Elburg, Hattem: iedereen heeft de namen vast al eens zien voorbijflitsen op vakantie in Nederland. Geen betere manier om de macht en de pracht van deze zogenaamde ‘Hanzesteden’ met eigen ogen te zien dan met de fiets.

Macht & Pracht

Hanzestad Harderwijk
Hanzestad Harderwijk

Tijdens de middeleeuwen waren Amsterdam en Rotterdam nog kleine jongens, dorpjes van amper een zakdoek groot. De 9 Hanzesteden in Oost-Nederland daarentegen waren veel machtiger door de handel. Via de rivier de IJssel kwamen de kogges, de eerste vrachtschepen, aanvaren met kostbare goederen uit de rest van Europa én met tonnen welvaart. Je proeft nog veel van dat glorieuze verleden als je door de sfeervolle oude straatjes van Deventer, Harderwijk, Elburg, Kampen en de vijf andere Hanzesteden.

Monumentale historische panden, prachtige grachten met pakhuizen en charmante haventjes tonen de rijkdom uit die tijd. Ook veel musea zijn gehuisvest in de mooiste historische gebouwen. Zo vind je in Zwolle het kunstenmuseum De Fundatie, met een aparte beeldentuin in Kasteel Het Nijenhuis. Hattem lokt met het nostalgische Anton Pieck-museum, waarin je het geweldige werk van de beroemde tekenaar kunt bewonderen. En in het artistieke Doesburg vindt elke eerste zondag van de maand de Culturele Zondag plaats. Kunstenaars, galeries, musea en bijzondere locaties zetten dan hun deuren open, en de hele dag geniet je in de stad van kunsten en ambachten.

Fietsen van Hanzestad naar Hanzestad

Hanzestad Elburg
Hanzestad Elburg

De Hanzevallei heeft hoge rivierdijken met imponerende vergezichten. Af en toe gaan de routes iets dieper de vallei in door bosrijke landgoederen en langs deftige havezaten. En natuurlijk gloort aan het einde van het pad altijd weer een Hanzestad waar je terecht kunt voor een heerlijk hapje eten.

Bij de plaatselijke VVV / Tourist Info kun je een mooi fietsrouteboekje vinden met zes Hanzerondjes; bijvoorbeeld van Zutphen naar Doesburg, van Deventer naar Zwolle en van Harderwijk naar Elburg en Hattem.