Dagje weg

7x cultuur snuiven in Kampen

  • Leestijd 3 minuten
  • 6845 x bekeken

Wat kun je doen in Kampen? Veel, heel veel! Cultuurliefhebbers kunnen hier hun neus ophalen, want Kampen kent een rijke cultuurhistorie. Dit brengt een dagje Kampen je aan bezienswaardigheden op het gebied van cultuur.

De rijke historie van de Hanzesteden heeft zijn sporen achtergelaten, waardoor een bezoek aan Kampen bol staat van cultuur. Wil je door de straten struinen en ondertussen op je gemak de culturele highlights bewonderen? Dan is een stadswandeling van Kampen heel geschikt. Deze 7 culturele activiteiten kom je sowieso tegen - of je nu kiest voor een stadswandeling of je eigen ogen volgt.

Stadhuis Kampen

In het midden van de 14e eeuw werd in de Oudestraat, nummer 133, een prachtig pand gebouwd. Later werd het een monumentaal pand - dat zegt genoeg. Het was tot 2001 het Stadhuis van Kampen, ook wel het raadhuis genoemd.

Het is een laatgotisch stadhuis met een rijkversierde gevel. Binnenin vind je diverse prachtige zalen en schilderijen met portretten van stadhouders en vorsten van het Huis van Oranje. Sinds 2009 bevindt zich hier het Stedelijk Museum Kampen. Het museum heeft vier hoofdonderwerpen: water, religie, rechtspraak en het Huis van Oranje. Een leerzaam en uniek kijkje in de geschiedenis van Hanzestad Kampen.

Musea in Kampen

Kampen is een klein stadje, maar dat blijkt niet uit het aantal musea. Ben je een kunstliefhebber, dan kun je je hier uren vermaken. Zo kent kampen het Ikonenmuseum; een museum op het gebied van christelijke en religieuze kunst.

In het museum ontdek je wat een ikoon is en welke stijlen er zijn. Ook wordt duidelijk wat ikonen voor de mensen betekenden en welke rol ze nu nog vervullen. Je vindt het Ikonenmuseum in het historische hart van Kampen, gevestigd in een oud klooster.

Leuk voor de kinderen: Het Speelgoedkabinet, een museum dat speelgoed van 1945 tot nu tentoonstelt. Een indruk van de ontwikkeling van het spelen zonder computers. Ook in de oudste stadspoort van Kampen, De Koornmarkspoort, zijn regelmatig tentoonstellingen. Wil je de buitenlucht opsnuiven? Ga dan langs bij Museumboerderij Erf 29. Hier maak je kennis met het leven en werken op de boerderij zoals dat honderd jaar geleden gebruikelijk was op het Kampereiland. Het museum toont onder meer een collectie agrarische voorwerpen en een verzameling klederdrachtmutsen.

Theater Kampen

De Stadsgehoorzaal Kampen ademt geschiedenis vanuit alle kieren, hoeken en krochten van het gebouw. Neem plaats in een rode pluche stoel en waan je in een tijdloos theaterlandschap.

Hier vind je amateurvoorstellingen, internationale voorstellingen en eigen projecten. In het Vestzaktheater vind je het Filmhuis van Kampen. Hier zie je films waar je over na wilt praten of juist heel stil van wordt.

TIP: neem de benenwagen om van het ene museum naar het andere museum te komen. Zo zie je meteen een paar historische en culinaire hotspots!