Dagje weg

Culturele activiteiten in Zwolle

  • Leestijd 2 minuten
  • 9949 x bekeken

Zwolle is een cultuurstad bij uitstek. Deze Hanzestad kent tal van culturele instellingen. Welke zijn dat? Op een rijtje: de bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens een dagje Zwolle.

Musea in Zwolle

Zwolle kent een prachtige musea: Museum De Fundatie. Dit museum behoort tot de crème de la crème. Museum de Fundatie bezit en beheert een omvangrijke collectie beeldende kunst. Er is zowel blijvende kunst, als wisselende exposities. Het pand alleen is al een bezoekje waard en je wordt beloond met een uitzicht over de historische binnenstad van Zwolle.

Museum ANNO is een museum dat gemaakt wordt met, voor en door Zwollenaren. ANNO haalt en brengt jou alle verhalen over Zwolle van het verleden, het heden en de toekomst. Museum, archeologie, bouwhistorie, monumenten en archief komen straks samen op één plek onder één naam. ANNO is te bezoeken aan de Melkmarkt in Zwolle.

Zwolse Theaters

Bij een cultuurstad mogen theaters niet ontbreken. In Zwolle kun je terecht bij Filmtheater Fraterhuis, schouwburg Odeon en theater De Spiegel. De laatste twee behoren tot de Zwolse Theaters. Terwijl Schouwburg Odeon het culturele hart van de stad is, word je bij Theater de Spiegel culinair verrast met arrangementen en diners. Vanuit de rode stoelen geniet je van grote namen van eigen bodem en indrukwekkende internationale producties.

Culturele panden

Voor een mooi uitzicht over Hanzestad Zwolle beklim je de Peperbus. Deze toren is het boegbeeld van Zwolle. Kijk je uit over de stad, dan kun je meteen andere culturele panden en eye-catchers zien. Foto: Marijke Ripke

Zo biedt Zwolle een waanzinnige boekenwinkel in een kerk: Van der Velde in de Broeren. Hier kun je uren struinen tussen de boeken, maar ook genieten van een lunch of drankje.

Vlakbij deze boekenwinkel is De Verhalenboot. Dit is een (kennis-)centrum voor het verhaal in vertelde en geschreven vorm. Hier vind je verteltheatervoorstellingen, de Vertelacademie, De schrijversvakschool voor Noord-Nederland en nog veel meer. Ben je niet zo’n schrijver, maar meer een lezer? Dan kun jij je hart ophalen bij de Stadkamer. Hier kun je lenen en lezen, koffie drinken, studeren en werken. De Stadkamer is ontstaan uit Bibliotheek Zwolle, kunstencentrum Muzerie en Kunst&Zo.