Dagje weg

6 x cultuur snuiven in Hanzestad Doesburg

  • Leestijd 3 minuten
  • 3317 x bekeken

Houd je van cultuur, dan is Doesburg jouw stad! Deze stad bruist en heeft alles wat je wilt. Van musea en kerken tot evenementen. En wat dacht je van een culturele zondag? Deze 6 culturele bezienswaardigheden mag je niet missen in Hanzestad Doesburg.

Geniet van voorstellingen in de Gasthuiskerk

Het culturele hart van Doesburg, dat is de Gasthuiskerk. De verbouwde en gerenoveerde kerk werd in de Middeleeuwen gebouwd als hospitaal en is nu een podium met een groot en gevarieerd cultureel aanbod. Denk aan concerten, opera’s, exposities, poëziefestivals, open podia, lezingen, culturele excursies en cabaretvoorstellingen.

Geniet van kunst tijdens Culturele zondag

Elke eerste zondag van de maand is het Culturele Zondag in Doesburg. Kunstenaars, galeries, podia, musea en bijzondere locaties openen dan de deuren voor publiek. Tijdens deze dag geniet je van 12 tot 17 uur van kunst, ambachten en cultuur. Bezienswaardigheden genoeg!

Verbaas je in het Lalique museum

René Lalique (1860- 1945) wordt de da Vinci van de juwelen- en glaskunst genoemd. De werken uit de art nouveau en art deco periode zijn vervuld van symboliek en “geheime” details. Naast de werken van Lalique zijn er ook wisselende bijzondere tentoonstellingen te zien. Fijn: met de museumkaart heb je gratis toegang tot het museum.

Struin door Doesburg tijdens Doesburgse Binnenste Buiten

Straattheater, muziek, dans, dweilorkesten. Het evenement Doesburgse Binnenste Buiten is voor jong en oud en vindt altijd plaats in de tweede volle week van juli.

Tijdens dit jaarlijks terugkerende evenement treden diverse straattheater artiesten uit binnen- en buitenland op in de sfeervolle straten van deze oude Hanzestad. Vier dagen lang is de stad gevuld met vele kramen en het feest gaat tot middernacht door op de terrassen met live muziek.

Haal een potje ouderwetse mosterd in het Mosterdmuseum

Bij een bezoek aan Doesburg mag deze bezienswaardigheid niet missen: het Mosterdmuseum. Vraag je een echte Doesburger wat er te doen is in Doesburg, dan stuurt die je meteen hierheen.

In het museum wordt nog op de ouderwetse manier mosterd gemaakt met een ouderwetse houten mosterdstoel, grote molenstenen en houten vulapparaten en bakjes. Vergeet niet een potje mosterd mee te nemen naar huis! Hoewel de mosterd heerlijk is, wil je vast ook iets anders eten. Doesburg kent gelukkig allerlei gezellige restaurants en terrassen waar je uren kunt vertoeven!

De Roode Tooren

Doesburg is trots op dit kleine, maar mooie museum De Roode Tooren en het is beslist een bezoekje waard. Dit streekmuseum toont een verzameling betreffende de geschiedenis van het oude Richterambt Doesborgh (1340), thans ongeveer de gemeente Doesburg en de vroegere gemeenten Angerlo, Hummelo en Keppel.

In De Roode Tooren wordt in diverse ruimten aandacht besteed aan o.a. geologie, archeologie, prehistorische zoogdieren, historie, veiligheid, vestinggeschiedenis, handel en ambacht, kerkelijke voorwerpen, kruidenierswinkel 1890/1935, werkende tabakskerverij uit 1894 en folklore.
Waar: Roggestraat 9-11-13