Wat is er te doen in Hanzestad Hattem

  • Leestijd 3 minuten
  • 1854 x bekeken

Deze Hanzestad telt maar liefst drie musea en er is altijd wel een leuke markt. We hebben het over het pittoreske Hattem. Een dagje in deze stad voelt als vakantie. De gezellige straten, oude gebouwen. Wil je cultuur snuiven, dan mag je dit niet missen.

Cultuur snuiven in het Anton Pieck Museum

Idyllisch, romantisch en veelal met een fijn gevoel voor humor. Zo is de kunst van Anton Pieck het beste te beschrijven. Ontdek het zelf in het museum waar jaarlijks een nieuwe collectie hangt van zijn werk met olieverven, illustraties, reistekeningen, grafisch werk en kalenderplaten. Er zijn ook wisselende exposities.

Je ruikzintuigen verwennen in het Bakkerijmuseum

Haal je neus op en laat de geur van versgebakken brood je neusharen doen trillen. Uit de met takkenbossen gestookte oven van de 19e eeuw komen twee keer per week heerlijke broden. Volg het bakproces, wandel door de geschiedenis en doe in de vakantie mee aan leuke bakactiviteiten bij het Bakkerijmuseum.

De ogen de kost geven in het Voerman museum

Het museum dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman senior en Jan Voerman junior. Senior werd vooral bekend van de IJssellandschappen met de hoge luchten en wolkenpartijen.

Zijn zoon werd bekend met illustraties van de Verkade albums, maar ook zijn stillevens verdienen het om even voor stil te staan. Het Voerman museum is ook dé bezienswaardigheid als je Hattem beter wilt leren kennen. Hier vind je namelijk een historische collectie van de stad.

Wandelen over de Kunstmarkt

Stap binnen in een wereld van kunst. Tijdens het buitenevenement De Kunstmarkt demonstreren ruim vijftig kunstenaars hun werk. Je kunt natuurlijk ook een kunstwerk kopen! Je vindt hier zowel schilderkunst als glaskunst, unieke sieraden en kunstzinnige houten meubels. In de aangrenzende straten zijn veel creatieve activiteiten voor jong en oud.

De tuin vullen bij de Primavera Lentemarkt

Naast een bloemen-, decoratie- en smaakmarkt kun je tijdens de Lentemarkt ook genieten van muziek en activiteiten. Op de markt koop je voorjaarsbloeiers, gezellige plantenbakjes, maar ook tuinmeubels en biologische kruiden.

Weet je nog niet zo goed wat je in je tuin wilt? Geen zorgen, je kunt ook tuinadvies krijgen. De smulpapen komen aan hun trekken op de smaakmarkt en voor kinderen zijn er workshops.

Molen de Fortuin

Reeds sinds de middeleeuwen, zover als de archieven teruggaan, stond op de plek van De Fortuin een windkorenmolen. Dit is niet vreemd, als men bedenkt, dat een korenmolen voor een middeleeuwse stadsgemeenschap een levensnoodzaak van de eerste orde was.

De voorganger van de huidige Fortuin was een standerdmolen, omgewaaid in 1808. De achtkantige stellingmolen die er nu staat is gebouwd in 1816 en de gevelsteen met jaartal 1852 is geplaatst na een grote verbouwing van de voet van de molen waardoor het voortaan mogelijk werd om met paard en wagen tot in de molen te rijden. Windkorenmolen 'De Fortuin', op de stadswal van Hattem, is elke zaterdagmiddag geopend van 13:30 - 16:30 uur en in bedrijf. In de winkel op de begane grond worden o.a. ambachtelijke brood- en cakemixen verkocht.

Genoeg cultuur gesnoven? Laat de benen even rusten en neem plaats in één van deze heerlijke restaurants of lunchtentjes