Stedentrips

Wat te doen in Zwolle

 • Leestijd 5 minuten
 • 12162 x bekeken

Hier lees je over:

 • check

  Historie van Zwolle

 • check

  Culinair genieten in Zwolle

 • check

  Kunst en cultuur in Zwolle

 • check

  Overnachten in Zwolle

Meer over Zwolle

Zwolle is een Hanzestad en een studentenstad. En dat merk je: de dynamiek spat van deze historische én hippe stad aan de IJssel af. Wandel door het bruisende centrum en ontdek inspirerende boetieks, lekkere koffietentjes, boeiende musea, de beste restaurants en nog veel meer. Hier is van alles te zien en te doen!

Zwolle ademt Hanze
Bekijk de video

Historie
In de jonge steentijd woonden er al rondtrekkende stammen in Zwolle en omgeving. Maar in de middeleeuwen werd Zwolle écht een vaste nederzetting. Een oorkonde uit 1040 noemt Zwolle voor het eerst. Vanaf 1230 heeft Zwolle stadsrechten en werden er verdedigingswerken aangelegd. De Sassenpoort stamt ook uit de middeleeuwen, net als vele andere historische panden in de stad.

Sassenpoort: een historisch pand uit de middeleeuwen

Restaurants in Zwolle
Of je nu liefhebber bent van haute cuisine of een urban foodie bent, in Zwolle kun je culinair alle kanten op. Er zijn talloze hippe eettentjes waar je kunt neerstrijken. Ook voor de serieuze fijnproever is er keuze genoeg. We lichten er een aantal restaurants in Zwolle uit.

De Librije is één van de bekendste restaurants van Nederland. Chef-kok Jonnie en gastvrouw Thérèse Boer zijn trots op de drie Michelin-sterren die zij voor hun Zwolse restaurant hebben weten te behalen. Ervaar het zelf!
• 't Pestengasthuys: In de Hanzetijd werden de gasten hier voorzien van goed eten en drinken. En dat is nu, bijna zeshonderd jaar later, nog steeds zo. De chef kookt met de seizoenen mee.
• In Den Hoofdwacht: Aan de voet van de Grote Kerk in hartje Zwolle vind je dit restaurant in een historisch pand.

Zwolle
Zwolle

Winkelen in Zwolle
Een moderne stad als Zwolle gaat natuurlijk met zijn tijd mee. Ook op winkelgebied. Naast grote modeketens kun je in de stad terecht bij hippe concept stores. Zwolle telt veel meer bijzondere winkels, waaronder de meest imposante boekhandel van Nederland: Waanders in de Broeren is namelijk gehuisvest in een 15e-eeuwse kerk.

Scoor ook zeker een heerlijke donut bij Royal Donuts Zwolle voor wat extra energie, of een ijsje van Lutteke. Daarna kun je bijvoorbeeld eens kijken wat kunstwinkel Blauwdruck je te bieden heeft.

Zin in nog meer lekkers? Je hebt Zwolle niet bezocht als je geen Zwolse Balletjes hebt geproefd. In de kelder van het Zwolse Balletjeshuis wordt dit typisch Zwolse lekkernij op ambachtelijke wijze gemaakt. Het recept is eeuwenoud en nog steeds een goed bewaard geheim.

Deze winkels in Zwolle mag je niet missen

Kunst en cultuur in Zwolle
In de straten van de middeleeuwse binnenstad van Zwolle hangt een levendige sfeer. Vroeger maakten kooplieden van het Hanzeverbond hier de dienst uit, tegenwoordig zijn het studenten, ondernemers en creatievelingen die voor de dynamiek zorgen. Handelsgeest en ondernemerslust zorgen ervoor dat Zwolle een stad is waar je je nooit hoeft te vervelen.

Ga bijvoorbeeld zeker de Sassenpoort in Zwolle bezichtigen. De poort is het voornaamste overblijfsel van de middeleeuwse ommuring van Zwolle. 'Meister Henric van Roden en de sijne knechten' hebben er écht iets moois van gemaakt en dat al rond 1409.

Ook de Peperbus is de moeite van het bezoeken waard. De 75 meter hoge Onze Lieve Vrouwetoren is dé stadstoren van Zwolle. Officieel heet de klokkentoren dus niet de Peperbus, maar is het een onderdeel van de Basiliek van Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming.

Op het gebied van musea is Zwolle goed bedeeld. Zo is er Museum de Fundatie, maar ook het Bonami SpelComputer Museum, het Herman Brood Museum en Museum ANNO. Wat je ook leuk vindt op het gebied van kunst en cultuur, in Zwolle vind je het!

Sassenpoort
Sassenpoort

Evenementen
Ken je dat? Je loopt door je stad en je komt op een culturele hotspot of je ziet een fantastisch kunstwerk, en dat je je dan afvraagt; “van wie is dat kunstwerk eigenlijk en wat heeft de kunstenaar bedoeld met dit kunstwerk?” Daar is de Ar(t)tour038 voor bedacht. Tijdens deze bijzondere kunstroute kun je o.a. Herman Brood in Augmented Reality zien optreden voor het Herman Brood Museum. Ontdek wat er nog meer te doen is in Zwolle!

Bekijk hier het evenementen overzicht

Overnachten in Zwolle
Hotel De Koperen Hoogte: Overnachten bij de Koperen Hoogte is net even anders; de onvergetelijke ervaring begint al met een prachtig uitzicht vanuit de glazen lift die je naar de etage brengt waar jouw kamer zich bevindt. Ervaar wat bij De Koperen Hoogte de standaard is ten opzichte van smaak, comfort en luxe. De inrichting van de kamers geeft een extra dimensie aan het overnachten in de oude watertoren.
Hanze Hotel Zwolle: Op de fundamenten van de oude toegangspoort naar de Hanzestad Zwolle uit de 12e eeuw, vind je het Hanzehotel van Zwolle. Een fantastische locatie met een adembenemend uitzicht op de historische binnenstad van Zwolle.

 • B&B In de Kromme Jak: Gelegen in de mooiste, maar toch heel rustige, straat in het centrum van Zwolle. Alle drie de kamers zijn voorzien van een eigen badkamer, airconditioning, flatscreen TV en heerlijke bedden. Je krijgt een ontbijt met verse jus d’orange en warme broodjes in de gezellige keuken. Bij lekker weer kun je op het balkon zitten met uitzicht op de tuinen.
  B&B De Pelsertoren is een gerenoveerde middeleeuwse verdedigingstoren (ca. 1475–1500) gelegen aan de gracht in de binnenstad van Zwolle. Samen met nog 22 andere torens maakte de Pelsertoren vroeger deel uit van de stadsmuur van Zwolle. Herbeleef de vroegere tijden in deze B&B!

Bekijk hier meer overnachtingsplekken in Zwolle