Stedentrips

Wat te doen in Kampen

 • Leestijd 5 minuten
 • 7609 x bekeken

Hier lees je over:

 • check

  Historie van Kampen

 • check

  Culinair genieten in Kampen

 • check

  Kunst en cultuur in Kampen

 • check

  Overnachten in Kampen

Lees hier meer over Kampen

Al sinds de dertiende eeuw bruist het in Kampen. Vissers, ambachtslui en kooplieden zorgden vroeger voor bedrijvigheid in de nautische stad aan de oevers van de IJssel. Die levendige sfeer proef je nog steeds in deze middeleeuwse Hanzestad. De entree is al opmerkelijk. De Stadsbrug met de gouden wielen valt meteen op, net als de ‘skyline’ van Kampen. Geen hoogbouw, maar historische panden, poorten en kerken bepalen het gezicht van de Hanzestad.

Bezoek de stad waar Hanzejaren herleven
Bekijk de video

Historie
In 1227 werd de naam Kampen voor het eerst in de geschiedenis genoemd, maar al sinds 1150 was er al houten bebouwing te vinden. De ligging aan de IJssel zorgt ervoor dat Kampen ook wel het Rotterdam van de Middeleeuwen wordt genoemd. Kamper koggen haalden zout uit Portugal en verhandelden dat hier. Zo groeide Kampen uit tot één van de machtigste steden van Noordwest-Europa.

Kampen: ook wel het Rotterdam van de Middeleeuwen!

In de middeleeuwse straten van Kampen vind je opvallend veel ambachtelijke bedrijvigheid. Kampen had ooit honderd sigarenfabrieken. Er is nog één actief: De Olifant in de Voorstraat. Hier worden nog elke week 80.000 sigaren geproduceerd. Even verderop werkt een meestersmid in de enige (en eeuwenoude) smederij die Kampen nog rijk is. Ook van de tientallen bierbrouwerijen is er in Kampen nog eentje over: De Wereld. Onder meer te bestellen in misschien wel het bruinste café van Kampen: de Stomme van Campen.

Restaurants in Kampen
Een goed diner en fijne drankjes: waar moet je dan zijn in Kampen? Wees gerust: er zijn meer dan genoeg restaurants om uit te kiezen. We lichten er een aantal uit.
De Stomme van Campen is een Proef- & Eetlokaal met het grootste bierassortiment van Kampen, een mooi assortiment open wijnen en een aantrekkelijke menukaart met toegankelijke gerechten.
• Restaurant De Vier: Kort voor ‘de 4 jaargetijden’. Hier is het heerlijk genieten van een gezellig diner aan de IJsselkade, waar de boten voorbij komen. Prima uitzicht en sfeer!
• De Stadsherberg Kampen: Bij De Stadsherberg Kampen kun je de hele dag door eten, drinken, beleven en genieten van het prachtige uitzicht over de IJssel en de Stadsbrug.

kampen
kampen

Winkelen in Kampen
In Kampen vind je winkels die je nergens anders vindt. Zoals stripboekenwinkel De Fantast, waar meer dan 30.000 strips te koop zijn. Koffiebranderij De Eenhoorn biedt je het beste op het gebied van koffie, thee en alles wat daarbij hoort. Mocht je toevallig op vrijdag in Kampen zijn, dan heb je geluk, want tijdens de vrijdagse koopavond zijn alle winkels extra lang geopend!

Kunstig Kitschwerk is de meest roze kadowinkel van Kampen. Hier kun je terecht voor grappige en speciale cadeaus en hebbedingen. Denk bijvoorbeeld aan tassen, lampen, kraamcadeaus, keukengear, boeken en nog veel meer. Zoek je een fijne woonwinkel met een verrassend ruim aanbod aan meubelen, decoratie, verlichting en serviesgoed? Ga dan naar Casa el Campo voor een mix van Nederlandse landelijkheid en bohemian stijl met borduursels en Balinese invloeden.

Deze winkels in Kampen mag je niet missen

Kogge
Kogge

Kunst en cultuur in Kampen
De hele stad ademt cultuur en historie. Al wandelend door Kampen ontdek je tussen de goed bewaarde gevels en pakhuizen de ene na de andere muurschildering. Het zijn reclame-uitingen uit vervlogen tijden maar in ere hersteld. Ga dat zien!

Maak ook zeker eens een boottocht met een Kamper kogge! Als eerste begon de Hanze met het bouwen van dit type grote zeeschepen: stevig en zeer zeewaardig. Vanaf de IJssel ging men hier in de Middeleeuwen mee de Zuiderzee op naar Londen, Antwerpen, Gent, Brugge, Portugal, Denemarken, Noorwegen, Noord-Duitsland, Zweden en alle landen aan de Oostzee.

Of huur een Kamper botter. Met een tocht met de botter ervaar je hoe de vissers vroeger zeilden. Kamper botters heeft een vloot met eigen botters om het water op te gaan. Je gaat samen met bemanning het water op, bezoekt de oude vissersplaatsen en vaart over de voormalige Zuiderzee.

Wil je naar een museum in Kampen? Bezoek dan eens het Ikonenmuseum, dat zich richt op christelijke en religieuze kunst. Of neem een kijkje in het Stedelijk Museum Kampen. Het museum heeft vier hoofdonderwerpen: water, religie, rechtspraak en het Huis van Oranje.

 Stedelijk Museum Kampen
Stedelijk Museum Kampen

Evenementen
Tijdens het Kamper Stripspektakel vind je een lint van kramen door heel de Oudestraat en ook het van Heutszplein is gevuld met stripboeken en alles wat met strips te maken heeft. In totaal zijn er circa 85 kramen, 55 tekenaars/scenaristen, illustratoren van kinder- en prentenboeken, uitgevers, fanclubs en infostands, kinderactiviteiten, workshops en gezellige muziek. Aan het eind van het jaar vindt het theaterfestival Kerst in Oud Kampen plaats. Dan verandert de Kamper binnenstad weer in een demcor waarin nostalgie, theater en vele verrassingen de bezoekers als vanouds zullen overrompelen. Ontdek wat er nog meer te doen is!

Bekijk hier het evenementen overzicht

Overnachten in Kampen
Boetiekhotel Kampen: In Kampen heb je verschillende mogelijkheden voor een overnachten met uitzicht op de IJssel. Bijvoorbeeld Boetiek Hotel Kampen. Dit is een mooi hotel gelegen aan de IJssel. Vanuit je hotelkamper kan je genieten van een mooi uitzicht over de IJssel.
Hotel van Dijk: Prachtig hotel gevestigd in Kampen centrum. In een monumentaal gebouw aan de IJssel kun je hier zeer goed overnachten in de eeuwenoude Hanzestad. Er zijn 18 kamers met 37 bedden die allen voorzien zijn van douche, toilet en tv. Alle kamers zijn modern en comfortabel ingericht.
B&B Tussen de Poorten: is gevestigd in het centrum van het oude Hanzestadje Kampen. Aan de stadskant vind je de rivier de IJssel, met een aantal leuke restaurants en terrassen. Aan de zuidkant van Kampen vind je het nieuw gegraven Reevediep wat zich inmiddels tot een vogelrijk natuurgebied heeft ontwikkeld. Een bezoek wandelend of op de fiets meer dan waard.
’t Geheim van de Molenaer: Op één van de mooiste plekjes van Kampen, op de dijk langs de IJssel, naast de oude stadsmolen en op loopafstand van de binnenstad, vind je deze kleinschalige, exclusieve B&B.

Bekijk hier meer overnachtingsplekken in Kampen