Stedentrips

Wat te doen in Hattem

 • Leestijd 6 minuten
 • 5949 x bekeken

Hier lees je over

 • check

  Historie van Hattem

 • check

  Culinair genieten in Hattem

 • check

  Kunst en cultuur in Hattem

 • check

  Overnachten in Hattem

Lees meer over Hattem

Tussen de noordrand van de Veluwe en de IJssel ligt het pittoreske Hattem. De Hanzestad is al eeuwen een inspiratiebron voor kunstschilders. Niet zo verwonderlijk: de stad is niet alleen ‘fotogeniek’, het ligt ook nog eens in een fraaie omgeving met bos en water op een steenworp afstand. En dan kun je er ook nog terecht voor kunst en cultuur, fijne restaurants en prima overnachtingsmogelijkheden! Waar wacht je nog op?

Ontdek de idyllische Hanzestad
Bekijk de video

Historie
Als Hanzestad floreerde Hattem in de Middeleeuwen. Dat is nog te zien aan de fraaie koopmanshuizen die in de oude binnenstad staan. Het was in die tijd belangrijk je handel en jezelf goed te beschermen. Daar zorgden hoge muren, een stadsgracht en bewaakte poorten voor. Dat Hattem vroeger een echte vestingstad was, is nog op veel locaties te zien. Delen van de oorspronkelijke stadsmuur zijn bewaard gebleven, net als de veertiende-eeuwse Dijkpoort.

De ligging aan de IJssel zorgt ervoor dat Hattem vrij uitzicht heeft op de beroemde Hollandse luchten. Vele kunstschilders vonden (en vinden) hierin inspiratie. Jan Voerman was een van hen. Hij schilderde graag de wolken boven de IJssel en zijn woonplaats Hattem. Zijn schilderijen zijn te zien in het Voerman Museum Hattem. In het museum is ook werk van zijn zoon te zien. Voerman junior maakte furore met aquarellen in Verkadealbums.

Dat Hattem vroeger een echte vestingstad was, is nog op veel locaties te zien.

Restaurants in Hattem
Ben je toe aan een fijn drankje en een goed diner in Hattem? Dan zijn er meer dan genoeg restaurants om uit te kiezen. We lichten er een aantal uit.

Banka is een restaurant aan de Markt 5. Het oorspronkelijke herenhuis waarin Banka is gevestigd, behoort als rijksmonument eveneens tot het beschermd stadsgezicht. Op de menukaart vind je vooral ‘huisgemaakte’ gerechten van eerlijke producten uit de regio.
• Restaurant De Ridderhof: In een prachtig historisch pand is restaurant De Ridderhof gevestigd. Geniet hier van lunch en diner, heerlijke gerechten uit de klassieke Franse-Nederlandse keuken met een eigenwijze draai. Uitsluitend bereid met verse producten en huisgemaakte sauzen.
• Restaurant De Voorburcht: Ga genieten van lokale producten en internationale invloeden uit de keuken van dit historische pand. Je hebt keuze uit genoeg passende wijnen of (speciaal)bieren.
Herberg Molecaten staat bekend als rustig restaurant, waar je terechtkunt voor een lunch, diner of een high tea in Hattem. Hier kun je heerlijk genieten van alle lekkernijen.

Kijk hier voor meer restaurant tips in de Hanzesteden

fietsen in Hattem
fietsen in Hattem

Winkelen in Hattem
Verwacht geen grote winkelketens in deze kleine stad, wel allerlei unieke winkeltjes en bijzondere restaurants. Eens per twee jaar is Hattem het toneel van een chocoladefestival. Op de andere dagen kun je terecht bij bonbonatelier A3, aan de voet van de Dijkpoort.

Vroeger was het een gesticht voor oude mannen, maar nu is het Modetheater dé plek waar dames hun kleding kunnen scoren. Sinds 1993 staat in de Kerkstraat het Hattems Kaashuys, inmiddels De Leckernij geheten. Hier vind je de lekkerste delicatessen op het gebied van kaas, noten, tapas, worst en wijn. Speciaal voor fijnproevers!

Hier nog drie bijzondere winkeltips:
• Nog Steeds Leuk is een mooi initiatief: hier krijgen alle mooie spullen de kans om nog eens gekozen te worden. Denk aan vrolijke, verantwoorde en stijlvolle kinderkleding, duurzaam speelgoed, spelletjes, puzzels.

• Vicaris Koffie, thee & Zo: Drie (schoon)zussen met liefde voor goede koffie en thee begonnen dit gezellige zaakje in Hanzestad Hattem. Hier drink je een heerlijk bakje koffie. Liever thee? Ook dan kom je hier aan je trekken; het assortiment is eindeloos.

• The Celtic Country Store: Waan je even in Engelse en Schotse taferelen. Deze winkel puilt uit van items uit Engeland, Ierland en Schotland. Veel artikelen komen van vooraanstaande traditionele huizen uit Ierland en het Britse Continent.

Meer winkel tips in de Hanzesteden vind je hier

Hattem
Hattem

Kunst en cultuur in Hattem
Hattem is niet groot, maar de Hanzestad telt maar liefst drie musea: het Nederlands Bakkerijmuseum, het Voermanmuseum en het Anton Pieck Museum.

Ga ook eens kijken naar de Hanze Expositie; een serie exposities langs de Hanzeroute en geniet van de rijke historie en hedendaagse kunst die de Hanzesteden met elkaar verbindt. De expositie toont werk van hedendaagse kunstenaars, materiaal uit de archieven en verhalen die door generaties zijn doorgegeven.

Evenementen
Voor de beste deals, leukste uitdagingen of gewoon weg een gezellige dag, moet je op de Langste dag Van Hattem zijn. In de jachthaven van Hattem klinkt de gezellige muziek, iedereen kijkt vrolijk en heeft iets lekkers in de hand. Tijdens de Langste dag van Hattem, komen verschillende evenementen samen en zorgen voor een super ambiance. Mis het niet en ontdek wat er nog meer te doen is!

Bekijk hier het evenementen overzicht

Overnachten in Hattem
Aparthotel Hattem: Ervaar het comfortgevoel en geniet van de luxe eenvoud. Want dát is hoe het verblijf bij Aparthotel Hattem eruitziet. Voor een memorabel verblijf, samen of alleen. Gevestigd in het historische en gerenoveerde pand in de oudste straat van Hattem.
B&B De Boerderij: Deze bed & breakfast staat aan de dijk langs de IJssel tussen Hattem en Zalk. Prachtig gelegen op de grens van het polderlandschap en het uiterste puntje van de Veluwe. Het ontbijt is zeer uitgebreid en zeker voldoende om nog iets mee te kunnen nemen voor een picknick later op de dag. Eet lekker beneden in de tuinkamer of bij mooi weer buiten op het terras.
B&B Zuiderzee: BenB Zuiderzee heeft drie appartementen die eigentijds zijn ingericht, warmte en gezelligheid uitstralen. In de winter kun je hier genieten van het winterse uitzicht en de stilte, in de zomer vergeet je de tijd op het privéterras. Je voelt je vrij met zicht op de koeien en je ruikt de frisse buitenlucht. Daarnaast ben je binnen tien minuten in Hanzestad Hattem of het bruisende Zwolle. Voorzien van alle comfort genieten van de stilte: hier kan het!

Bekijk hier meer overnachtingsplekken in Hattem

Wandelen in Hattem

Nieuw! De podwalk van 'Het Verhaal van Nederland' in Hattem

De ‘Het Verhaal van Nederland podwalks’ zijn 10 wandelverhalen verspreid over heel Nederland. De podwalks zijn te beluisteren via de podwalks app Het Verhaal van Nederland. De app is gratis te downloaden. De Hanzestad Hattem is één van de tien locaties. Verteller Daan Schuurmans neemt je op locatie via een audiotour mee door de tijd. De historische wandelingen zijn ontwikkeld als gps-gestuurde audio tours. Door middel van gps-punten wordt het verhaal aan elkaar geknoopt. Stap zelf in het verhaal van Nederland met een podwalk en wandel met Daan Schuurmans door de geschiedenis (het Verhaal van Nederland podwalks app is mede mogelijk gemaakt door NPO Innovatie).

Alle informatie over de podwalks