Hanzestad Hasselt: stad van bezinning

Sfeervolle geveltjes, lommerrijke straatjes en uitnodigende, authentieke winkeltjes. Het pittoreske Hasselt kent veel verborgen plekken, een historische binnenstad met een grachtengordel en meer dan 70 rijksmonumenten.

Een rijke geschiedenis...

Het oude stadje kreeg in 1252 stadsrechten en in de archieven van 1367 staat vermeld dat de stad is aangesloten bij de Hanze. Dat bracht grote welvaart aan onze stad, die destijds via het Zwarte Water een rechtstreekse verbinding had met de Zuiderzee. De imposante Grote of Sint Stephanuskerk en het middeleeuwse raadhuis getuigen nog van het indrukwekkende Hanzeverleden van Hasselt. De binnenstad is niet voor niets aangewezen tot beschermd stadsgezicht. De kleine doorkijkjes en straatjes maken een bezoek aan Hasselt tot een genot.

Klein Amsterdam

Het Hanzestadje aan het Zwarte Water kent een bijzondere link met Amsterdam. Je vindt er namelijk grachten als Baangracht, Heerengracht, Prinsengracht en Brouwersgracht. Veel bezoekers zijn verbaasd in Hasselt een ‘klein Amsterdam’ aan te treffen. De grachten met hun bruggen, kades en sluizen zijn opmerkelijk gaaf bewaard gebleven en vormen het hart van het beschermd stadsgezicht. Ook een bezoek aan de kalkovens aan de rand van de historische binnenstad maken dit een leuke bestemming voor een dagje uit. Via hanzestadhasselt.nl zijn er diverse wandelingen en vaartochtjes door de stad te boeken.

Welkom in Hanzestad Hasselt

Bedevaartsoord

In de late Middeleeuwen was Hasselt een belangrijk religieus centrum. De bedevaartkapel De Heilige Stede vormde het middelpunt van de middeleeuwse pelgrimage. In 1933 werd hier de rooms katholieke kerk gebouwd. Nog ieder jaar, op de tweede zondag na Pinksteren, komen velen op bedevaart naar deze plek voor de Hasselter Aflaat. Het zusterhuis van de Moderne Devotie aan de Baangracht, waarvan nog enkele gebouwen bestaan, was een belangrijk onderdeel van de middeleeuwse stad. Hasselt ligt op een knooppunt van pelgrimsroutes. In Hasselt komen twee routes samen: het Jabikspaad uit Friesland en het Jacobspad uit Groningen. Vanuit Hasselt sluiten deze routes aan op het internationale pelgrimspad naar Santiago de Compostela in Spanje.