Stedentrips

Wat te doen in Harderwijk

 • Leestijd 5 minuten
 • 6414 x bekeken

Hier lees je over:

 • check

  Historie van Harderwijk

 • check

  Culinair genieten in Harderwijk

 • check

  Kunst & cultuur in Harderwijk

 • check

  Overnachten in Harderwijk

Lees meer over Harderwijk

Harderwijk is een culinaire Hanzestad die barst van de terrassen, lekkere winkeltjes en eetgelegenheden. Ook op het gebied van kunst en cultuur vind je hier allerlei moois. Genieten maar!

Proef de smaak van de Hanze
Bekijk de video

● Handel en historie zijn nauw met elkaar verweven, al sinds Harderwijk Hanzestad werd in 1252
● Op culinair gebied vind je niet snel een stad die kan tippen aan Harderwijk
● Tip: bezoek hier ook het enige museum in ons land van een levende kunstenaar

Handel en historie nauw met elkaar verweven

Historie
Harderwijk kreeg in 1231 stadsrechten van de Graaf van Gelre en werd al in 1252 aangeduid als Hanzestad. De ideale ligging aan diverse handelsroutes had daar zeker mee te maken. Er was zelfs een eigen handelsnederzetting van Harderwijk in Zweden (Skanör), waar de grootste jaarmarkten van het hele Oostzeegebied werden gehouden.

Hout, bosbessen, lakens en Amersfoorts bier: het werd allemaal verhandeld op de Smeepoortenbrink in vroeger tijden. Alles wat via land werden aangevoerd of geëxporteerd was hier te koop. Voorheen lag Harderwijk aan de Zuiderzee, maar na de aanleg van de Afsluitdijk in 1932 is de zeewaardige periode van de Hanzestad voorbij.

Restaurants in Harderwijk
Op zoek naar een goede plek in Harderwijk om iets te eten en drinken? Dan zijn er meer dan genoeg restaurants om uit te kiezen. We lichten er een aantal uit.

Walhalla is een uniek restaurant aan het strand van het Wolderwijd. Een oase van ruimte en rust in het centrum van Harderwijk. Walhalla is als een instant-vakantie binnen handbereik.
Restaurant Basiliek biedt plek aan 30 gasten. Ze koken er ambachtelijk, met liefde en respect voor de natuur. De chefs bereiden de gerechten niet volgens de kalender, maar koken met wat de natuur op dat moment brengt.
't Nonnetje is een sfeervol en intiem restaurant met twee Michelinsterren aan de historische Vischmarkt in de oude binnenstad van Hanzestad Harderwijk. Geniet van de originele gerechten in een ontspannen ambiance!

Kijk hier voor meer restaurant tips in de Hanzesteden

Harderwijk
Harderwijk

Winkelen in Harderwijk
De handelsgeest van de Hanze zit diep geworteld in Harderwijk. Naast de horecagelegenheden rond onder meer de Vischmarkt – het culinaire plein van de stad – vind je er vele winkels en conceptstores. Het aanbod is breed: van kleding en accessoires tot cadeauartikelen en lekkernijen.

Waar je zeker naartoe moet gaan als je gaat winkelen in Harderwijk is De Ouderwetse Bakkerij. Deze doet zijn naam eer aan met maar liefst 180 jaar. De Ouderwetse Bakkerij is sinds 1839 al een begrip in Harderwijk. Alle bakproducten worden hier nog op ambachtelijke wijze gemaakt met behulp van de vier T’s: Tijd, Toewijding, Temperatuur en Toevoeging.

Kijk ook eens bij GOODIES By Tamara. Of je nu iets zoekt voor je interieur of nieuwe kleding, Tamara biedt je een stijl die een mooie combinatie is van sober en shabby chic. Altijd van natuurlijke materialen en met sobere tinten. Voor koffie, thee en delicatessen ga je naar Bica’s. En je vindt onderweg ongetwijfeld nog vele andere leuke winkeltjes!

Kunst en cultuur in Harderwijk
Heb je even? Qua kunst en cultuur kun je hier namelijk van alles en nog wat vinden. Natuurlijk denken veel mensen bij de naam Harderwijk meteen aan het Dolfinarium, maar dit uitje aan de boulevard van Harderwijk is lang niet het enige dat je kunt plannen in deze Hanzestad.

We raden je bijvoorbeeld aan om eens een kijkje te nemen in het Marius van Dokkum Museum. Een museum waar hardop gelachen wordt, waar wildvreemden met elkaar in gesprek raken voor een schilderij en waar kinderen net zo veel plezier aan kunst beleven als grote mensen. Dit is het enige geregistreerde museum in Nederland van een levende kunstenaar.

Ook het Stadsmuseum Harderwijk is de moeite waard. Hier vind je een collectie die de bijzondere geschiedenis van de stad Harderwijk toont. Wat zou er spelen in Theater Harderwijk tijdens jouw verblijf?

Evenementen
Tijdens de jaarlijkse Aaltjesdagen is het feest in Harderwijk. Op vrijwel elke plek in de stad valt tijdens dit meerdaags festival iets te beleven. Muziek (water)sport, dans, braderie, botters, visserij, kunst en culinaire verrassingen op de foodmarkt aan het water. En dan is er in de winter ‘Harderwijk op ijs’! Een kunstijsbaan in hartje centrum, uiteraard inclusief paviljoen voor een hapje en een drankje. Ontdek wat er nog meer te doen is!

Bekijk hier alle evenementen

Overnachten in Harderwijk
●Kasteel De Essenburgh: Uiteraard moeten we met dit bijzondere hotel beginnen. Stap terug in de tijd in dit imposante, 17e-eeuwse kasteel op een prachtige locatie in Hierden, vlak bij Harderwijk.
●Het Stadslogement van restaurant Ratatouille ligt boven het kooklokaal. Via een verborgen steegje kom je bij de trap naar de eerste verdieping.
●B&B Sonnevallei: In de Leuvenumse bossen van Harderwijk ligt een prachtig vijfsterren gastenverblijf. Een groene vallei, een oase van rust in één van de mooiste natuurgebieden van Gelderland.

Bekijk hier meer overnachtingsplekken in Harderwijk