Hanzestad Harderwijk - Van stadsstrand tot sterrenrestaurant

Harderwijk wordt al in 1252 aangeduid als Hanzestad. De stad, indertijd gelegen aan de Zuiderzee, sloot zich aan bij de Duitse Hanze. Met het komen en gaan van handelaren en uiteraard handelsproducten was er volop bedrijvigheid in de stad. Hanzestad Harderwijk was en is een bruisende stad.

Hanzehandel brengt veel moois

De handel van toen heeft zich verplaatst naar gezellige winkels met een breed aanbod aan kleding, accessoires, cadeauartikelen, lekkernijen en nog veel meer. Daarnaast is Harderwijk ook een culinaire stad, met zijn terrassen en toprestaurants, waarvan twee met Michelinster. Een bijzonder gevolg van de Hanzehandel van lang geleden. Vanuit de historische binnenstad sta je binnen twee minuten bij de Veluwerandmeren en het Dolfinarium.

Van visserskade tot stadsstrand

Tot 1932 lag Harderwijk aan de Zuiderzee. Intussen versperren Flevoland en de Afsluitdijk de doorvaart. Maar volbloed Hanzestedelingen gaan niet bij de pakken zitten! De stad ruilde haar kade voor een strand en verplaatste haar handel naar de horeca. Je kan hier dus ontzettend veel terrasjes doen. Gezellig! Op de bruisende Markt kan je borrelen in het zonnetje voor je aan tafel gaat in een van de vele restaurants in de binnenstad. De Hortustuin heeft zelfs een tuinterras in het park. Liever met de voeten in het zand? Dan is strandtent Walhalla het paradijs.

Klik hier voor een filmpje over Hanzestad Harderwijk