Hanzestad Zutphen: Eigenzinnige winkelstad

Zutphen wordt ook wel Torenstad genoemd vanwege zijn grote, historische gebouwen die de skyline vormen van de stad. Met verschillende musea, hofjes en andere bezienswaardigheden waan je je hier bijna in de Middeleeuwen. Deze middeleeuwse stad biedt naast een bijzondere architectuur ook een aantrekkelijke mix van winkels, horeca, evenementen en cultuur.

Winkelstad

Talloze monumenten, idyllische hofjes, unieke winkels in een middeleeuwse stad. Dat is Zutphen - een stad die je kunt beleven. Bijvoorbeeld door met een van de beroemde fluisterboten een tocht te maken over de grachten en de Berkel. Door zelf de Berkelruïne en de toren te beklimmen voor een magnifiek uitzicht. Door te winkelen in ons historisch centrum met speciaalzaken in monumentale panden. En natuurlijk door een bezoek te brengen aan een van de musea. In mei 2017 openden de vernieuwde Musea Zutphen in een voormalig stadspaleis: het Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak. In juni 2017 opende het Geelvinck MuziekMuseum.

Fraaie panden in de binnenstad

De Hanzetijd bracht Zutphen grote rijkdom. Over zee en over de IJssel naar de Rijn vervoerden Zutphenaren voornamelijk haring, boter en bier en namen ze wijn mee terug. Over land en over de Berkel was hout het belangrijkste artikel. Zutphen en Deventer hadden belangrijke houtmarkten. Zutphen nam gretig deel aan het Hanzeverbond; de stad had zelfs een eigen nederzetting in Schonen, een recht dat de koning van Denemarken had gegeven.

Rijk Zutphen

De rijkdom die Zutphen als hanzestad verwierf, valt ook nu nog af te lezen aan de fraaie panden in de binnenstad. Pakhuizen, koopmanshuizen, kerken maar ook delen van de vesting kom je tegen tijdens de stadswandeling door de slingerende straatjes in het centrum. Ook achter gemoderniseerde gevels gaat vaak een rijk hanzeverleden schuil, iets waaraan tijdens de wandeltocht Handel & Wandel aandacht wordt geschonken.