Middeleeuwse Hanzestad Elburg

Wie in Elburg loopt, waant zich in de middeleeuwen. De oude wallen met hun schitterende bomen, de smalle steegjes, de keitjesstoepen en prachtige doorkijkjes maken van de vesting een sfeervolle omgeving waar heerlijk gewandeld kan worden.

Prachting vestingstadje

Elburg is een goed bewaarde vestingstad omringd door een grachtengordel. De stad (250 bij 350 meter) heeft nog steeds zijn middeleeuwse rechthoekige stratenplan en is omringd door prachtige wallen, visrijke grachten en stukken stadsmuur. Op de wallen groeien prachtige bomen en langs het schaakbord van straten staan 250 beschermde monumenten. Dompel je zonder tekst en uitleg onder in de middeleeuwen of bezoek het Museum Elburg in het indrukwekkende Agnietenklooster.

Gelegen aan Zuiderzee

Tot 1932 lag de vissersplaats Elburg aan de Zuiderzee. Met de komst van de Afsluitdijk, het ontstaan van het IJsselmeer en de inpoldering is de afstand tot het open water flink vergroot. De visserij maakte plaats voor andere beroepen. De oude houten schepen die nog in de haven liggen, de botters, houden de herinnering aan Elburgs visserijverleden levend. Via het Veluwemeer en het Drontermeer kunnen watersporters de haven bereiken, die net buiten de oude vesting ligt.

Wat is een vloek voor het schip?

Een vrouw en een kip! De tijd lijkt stil te staan in Elburg, maar middeleeuwse spreuken hebben er allang afgedaan. Ga in de oude vissershaven dus gezellig aan boord van een botter. De traditionele vissersboten worden nagebouwd bij de museumwerf en in juli en augustus kan je meevaren.