Stedentrips

Wat te doen in Doesburg

 • Leestijd 4 minuten
 • 6818 x bekeken

Hier lees je over:

 • check

  Historie van Doesburg

 • check

  Culinair genieten in Doesburg

 • check

  Kunst & cultuur in Doesburg

 • check

  Overnachten in Doesburg

Lees meer over Doesburg!

Duizenden jaren geleden een nederzetting op de rivierduinen, sinds de Middeleeuwen een Hanzestad en garnizoensstad en tegenwoordig vooral bekend als mosterdstad. Maar Doesburg heeft veel meer. Juwelen bijvoorbeeld. Het oudste café van Nederland. En verder allerlei cultuurhistorische schatten.

Geniet van de kleurrijke Hanzestad
Bekijk de video

● Bewonder de art nouveau en art deco glaskunst en juwelen van René Lalique in het Lalique Museum
● Geniet van Doesburgse mosterdsoep op een gezellig terras
● Proef cultuur en historie tijdens een wandeling door de middeleeuwse straten

In de middeleeuwse straten met prachtige panden komen cultuur en historie samen

Historie

Een wandeling door Doesburg – de beste manier om de stad aan de IJssel te verkennen – is als een reis terug in de tijd. In de veertiende eeuw kreeg de stad een nieuwe wal, ter bescherming tegen het rivierwater dat Doesburg nog steeds omringt. Sindsdien is het stratenpatroon uit die tijd onveranderd gebleven. Het hoogste punt van Doesburg is in de Gasthuisstraat.

Doesburg heeft een aangenaam formaat. Alles in op loopafstand van elkaar. Handig, want er is veel te zien. De stad alleen al is een genot om door te lopen. In de middeleeuwse straten met prachtige panden komen cultuur en historie samen.

Restaurants in Doesburg
Een hapje eten in Doesburg met iets te drinken erbij? Dan zijn er meer dan genoeg restaurants om uit te kiezen. We lichten er een aantal uit.

Stadsbierhuys de Waag stamt uit 1478 en wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt als herberg, café en restaurant in hartje Doesburg. Aan de buitenkant raak je al niet uitgekeken, want het pand is geweldig. Hier moet je gewoon geweest zijn!
Het Arsenaal 1309 is een begrip in Doesburg: een bijzonder gebouw met een rijke historie. Weten hoe de dieren geleefd hebben, weten waar en hoe je groenten geteeld zijn en zo min mogelijk afval produceren, dat is waar het grand café voor staat. Want of je nu bij de flexitariërs, carnivoren of vegetariërs hoort: bij Het Arsenaal 1309 kan iedereen zijn honger of lekkere trek stillen.
Proeverij de Stadstuin staat voor een hele goede wijnselectie (15 open wijnen per glas verkrijgbaar), uitgebreide keus in speciaalbieren (8 x La Trappe op de tap) en een heerlijke lunch-, diner- en uitgebreide borrelkaart.

Kijk hier voor meer restaurant tips in de Hanzesteden

Arsenaal
Arsenaal

Winkelen in Doesburg
In de prachtige historische binnenstad van Doesburg schuilen allemaal geheimen. Zoals ontzettend leuke winkels! Stap over de drempel en ervaar het zelf. Bijvoorbeeld in de Kadoes conceptstore of HANS Ouderwets lekker.

Deze winkels in Doesburg mag je niet missen

Kunst en cultuur in Doesburg
Houd je van cultuur, dan is Doesburg jouw stad! Deze stad bruist en heeft alles wat je wilt. Al in de Hanzetijd stond Doesburg bekend om zijn mosterd. De ambachtelijke fabriek is nog steeds in bedrijf. Je komt alles te weten over mosterd in het museum dat in de fabriek is gehuisvest. Zoek je een museum in Doesburg, dan kun je naast het Lalique Museum ook terecht in verschillende andere musea.

Het culturele hart van Doesburg, dat is de Gasthuiskerk. De verbouwde en gerenoveerde kerk werd in de Middeleeuwen gebouwd als hospitaal en is nu een podium met een groot en gevarieerd cultureel aanbod. Denk aan concerten, opera’s, exposities, poëziefestivals, open podia, lezingen, culturele excursies en cabaretvoorstellingen.

Evenementen
In Doesburg is meer dan genoeg te doen! Straattheater, muziek, dans, dweilorkesten. Het evenement Doesburgse Binnenste Buiten is voor jong en oud en vindt altijd plaats in de tweede volle week van juli. Elke eerste zondag van de maand is het Culturele Zondag in Doesburg. Kunstenaars, galeries, podia, musea en bijzondere locaties openen dan de deuren voor publiek. Tijdens deze dag geniet je van 12.00 tot 17.00 uur van kunst, ambachten en cultuur. Bezienswaardigheden genoeg!

Bekijk hier het evenementen overzicht

Overnachten in Doesburg

Stadshotel Doesburg Overnachten op een prachtige plek tussen de rivier en de karakteristieke binnenstad Naast lekker eten en drinken staat gastvrijheid voorop. Kies voor een ontspannen en aangenaam verblijf in dit hotel met restaurant.
B&B Het Rode Pakhuis is gelegen in het historische centrum van Hanzestad Doesburg. De B&B bevindt zich in het 300 jaar oude Rijksmonumentale pakhuis en grenst aan het sfeervolle plein de Vischmarkt.
Bed en breakfast de Oude Wasserij is gelegen in het hart van historisch Doesburg. Ontdek Doesburg vanuit dit monumentale pand aan de singel. Het biedt uitzicht op de stad, gratis WiFi en gratis privéparkeergelegenheid.
B&B naar Ineke is een sfeervolle plek gelegen op een rustige locatie aan de gracht in Doesburg. De B&B is van alle gemakken voorzien, een eigen badkamer met luxe regendouche, vloerverwarming en airco en een eigen terras.

Bekijk hier meer overnachtingsplekken in Doesburg