Hanzestad Doesburg: Oplaadpunt voor levensgenieters

Op het snijvlak van de Achterhoek, de Veluwe en de Liemers ligt de Gelderse Hanzestad Doesburg. De historische rijkdom van deze stad aan de IJssel is af te lezen van de prachtige gevels en het ongeschonden middeleeuwse stratenpatroon. Ontdek al dwalende door de kronkelende straatjes welke bijzondere bezienswaardigheden en winkeltjes daar verborgen zijn.

Doesburg is voor iedereen

Het gevarieerde aanbod van de vele musea prikkelt alle zintuigen. Voor verfijnd glas- en juweelwerk ga je naar het Lalique Museum. Rijke historische informatie is te vinden in Streekmuseum De Roode Toren. Doesburg staat ook bekend als mosterdstad: tijdens een bezoekje aan het Mosterdmuseum zie je hoe de mosterd wordt gemaakt. Na dit bezoek is het proeven van echte Doesburgse Mosterdsoep in een knusse bistro of restaurant een absolute aanrader.

Culturele Hanzestad

Voor culturele fijnproevers is Doesburg een aanrader. Iedere eerste zondag van de maand is er de Culturele Zondag. Wandel door de oude binnenstad en neem een kijkje bij galeries, ateliers, musea en muziekpodia. Ook antiquiteiten en oude ambachten zijn op deze route te bezichtigen.

Historisch binnenstad

Doesburg kreeg zestig jaar eerder dan Amsterdam stadsrechten, in 1237 om precies te zijn. Gunstig gelegen op de samenvloeiing van IJssel en Oude IJssel groeide het plaatsje uit tot een versterkte nederzetting met vier robuuste, stevige stadspoorten. Dat waren de Veer- of Saltpoort, de Koepoort, de Meipoort en de Ooipoort. Al in de 13e eeuw was Doesburg uitgegroeid tot een belangrijk administratief centrum van een groot gebied dat reikte tot het Duitse Emmerich.

Doesburg is meer dan mosterd

Maar de stad heeft natuurlijk veel meer te bieden. Alleen al het feit dat men zich met gepaste trots een ‘drielandenpunt’ noemt, geeft iets van de fraaie ligging van stad en ommelanden. Doesburg ligt centraal op de rand van de Achterhoek, de Veluwe en de Liemers: een prima plek dus voor wandel- en fietstochten.