Stedentrips

Wat te doen in Deventer

 • Leestijd 5 minuten
 • 10203 x bekeken

Wat je wilt weten over:

 • check

  Historie van Deventer

 • check

  Culinair genieten in Deventer

 • check

  Kunst & cultuur in Deventer

 • check

  Overnachten in Deventer

Nog meer Deventer?

Als Hanzestad aan de IJssel staat Deventer bekend als een plek waar het leven goed is. Dat merk je direct als je rondloopt in de levendige stad met een monumentale sfeer. Je verblijft graag een aantal nachten in een hotel in Deventer centrum, terwijl je geniet van de fijne restaurants, de veelzijdige winkels en natuurlijk de vele historische cultuur in een prachtige omgeving.

Stap een unieke Hanzestad binnen
Bekijk de video

● Bewonder de historische binnenstad, met als hoogtepunt de middeleeuwse Lebuinuskerk
● Geniet van een drankje op de terrassen aan de bruisende Brink
● Ga lekker wandelen langs de Wellekade, met uitzicht op de IJssel

Met als trots boegbeeld de Lebuinuskerk

Historie
Wist je dat Deventer een van de vijf oudste steden van Nederland is? De oudste bronnen spreken al in de 9e eeuw over Deventer. Sinds eind 13e eeuw is Deventer een Hanzestad. Grote handelsschepen konden landinwaarts varen via de IJssel. Eind 15e eeuw was Deventer het centrum voor internationaal actieve kooplieden.

Deventer telt dankzij dit verleden nog steeds vele historische bezienswaardigheden zoals de Proosdij, het oudste stenen woonhuis van Nederland (twaalfde eeuw!). Overal om je heen zie je monumentale panden met bijzondere gevelstenen, historische kerken en eeuwenoude pleinen. Met als trots boegbeeld de Lebuinuskerk, die je al van verre kunt zien.

Restaurants in Deventer
Wil je lekker eten in Deventer? Dan zijn er meer dan genoeg restaurants om uit te kiezen. We lichten er een aantal uit.

Restaurant Huis Vermeer: Bij Restaurant Huis Vermeer ben je van harte welkom om verwend te worden door de keuken-, en bedieningsbrigade van het 18e-eeuwse pand. Een culinaire ervaring voor zowel de lunch als het diner. De menukaart is ingericht met prachtige seizoens-, en streekproducten uit de omgeving van Deventer.
Eetcafé De Sjampetter is in Deventer dé trekpleister voor iedereen die ervan houdt om op een Bourgondische wijze te lunchen, dineren of te borrelen. Het eetcafé is gelegen aan het gezelligste plein van Deventer. Op de Brink op nummer 81 is het goed toeven met een gevarieerde menukaart.
Goesting Urban Bistro Op een zonovergoten locatie aan de prachtige Brink in de schaduw van de Wilhelminafontein zetelt sinds 10 jaar Goesting. Deze stadse bistro serveert lunch & diner van internationale allure met dagverse producten, voor ieder wat wils, geflankeerd door prachtige wijnen, 6 bieren van de tap en trendy cocktails.
DAVO Proeflokaal: Hier draait alles om de zelfgestookte bieren en vele andere biersoorten die ze serveren. Maar van drinken krijg je ook honger, dus je kunt hier ook terecht voor heerlijke burgers, salade en hapjes.

Kijk hier voor meer restaurant tips in de Hanzesteden

Huis Vermeer
Huis Vermeer

Winkelen in Deventer
Wil je lekker shoppen in Deventer? Dat kan hier perfect, want de stad heeft een heel bijzonder winkelaanbod. In het centrum heb je zowel grote winkelstraten als kleine straatjes vol leuke boetiekjes. De binnenstad van Deventer is opgedeeld in acht kwartieren met elk zijn eigen charme, winkelaanbod en bezienswaardigheden. In deze stadsdelen leer je Deventer pas echt kennen. Dit zijn de leukste winkels in Deventer

Kunst en cultuur in Deventer
Historisch een rijke stad dus, maar ouderwets? Integendeel. Deventer is levendig, frivool en vitaal: een modern-monumentale stad. Snuif de cultuurhistorie op in Hanzestad Deventer. Beklim een kerk, proef de Deventer Koek, bezoek een van de negen musea of ga langs bij een van de andere bezienswaardigheden in de stad.

Wandelen in Deventer
Het Verhaal van Nederland heeft een leerzame podwalk ontwikkeld over de Hanzestad Deventer.

De ‘Het Verhaal van Nederland podwalks’ zijn 10 wandelverhalen verspreid over heel Nederland. De podwalks zijn te beluisteren via de podwalks app Het Verhaal van Nederland. De app is gratis te downloaden. De Hanzestad Deventer is één van de tien locaties. Verteller Daan Schuurmans neemt je op locatie via een audiotour mee door de tijd. De historische wandelingen zijn ontwikkeld als gps-gestuurde audio tours. Door middel van gps-punten wordt het verhaal aan elkaar geknoopt. Stap zelf in het verhaal van Nederland met een podwalk en wandel met Daan Schuurmans door de geschiedenis (het Verhaal van Nederland podwalks app is mede mogelijk gemaakt door NPO Innovatie).

Alle informatie over de podwalks

Evenementen
Deventer is niet voor niks verkozen tot evenementstad. Er is bijna elke maand wel iets te doen. De grootste publiekstrekkers zijn de jaarlijkse boekenmarkt en het Dickens Festijn. De boekenmarkt is een walhalla voor boekenwurmen. Ervaar zelf de vele evenementen van Deventer!

Bekijk hier alle evenementen

Overnachten in Deventer
Hotel Huis Vermeer: Naast een heerlijke maaltijd kun je hier ook terecht voor een of meerdere overnachtingen. Grand Boutique Hotel Huis Vermeer telt elf viersterrenkamers waarvan twee Grand Suites. In het 18e-eeuwse pand is geen één kamer hetzelfde.
● Midden in het centrum van de historische Hanzestad Deventer kun je overnachten bij Hotel Hanzestadslogement “De Leeuw”. Dit charme-hotel heeft een sfeervolle koffie- en theeschenkerij en een Hanzemuseum en is gehuisvest in een rijksmonument uit 1645. Het hotel beschikt over 9 sfeervolle kamers en een familie-appartement.
Deventer Bed and Breakfast: Gezellig Bed and Breakfast met parkeergelegenheid in het centrum van Deventer. Als gast heb je een eigen ingang en krijg je een sleutel mee. Het gastenverblijf geeft toegang tot het dakterras waar je kunt genieten van de zon en een gekoeld drankje.
Lucy in the Sky is een uniek project in Deventer waarbij beeldende kunst en architectuur innig bij elkaar komen. Uitzonderlijke sky-loftresidencies die zich onderscheiden als een kunstwerk. Een unieke overnachting!

Bekijk hier meer overnachtingsplekken in Deventer