Hanzestad Deventer: evenementenstad bij uitstek

Deventer: Hanzestad aan de IJssel. Een stad aan een rivier heeft iets levendigs, iets frivools, en meestal ook iets bourgondisch: het leven is er goed! Alsof het stromende water elke dag opnieuw de stad voorziet van een vers levenselixer. Dat verklaart misschien de vitaliteit van Deventer: een levendige stad met een monumentale sfeer, waar het goed verblijven is, met bovendien een prachtige omgeving. Het landschap in de omgeving is in zijn ontstaan ook in belangrijke mate bepaald door de rivier de IJssel. Deventer, Diepenveen, Schalkhaar, Lettele, Okkenbroek en Bathmen hebben je veel te bieden en heten je dan ook welkom in deze gastvrije Hanzestad aan de IJssel.

Deventer is andere koek!

De koek van Deventer, die moet je geproefd hebben! Deventer en koek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al meer dan 400 jaar wordt de wereldberoemde Deventer kruidkoek in deze historische Hanzestad gebakken. Meer info bij de Deventer Koekwinkel.

Mooi landschap

Het landschap in de omgeving is in zijn ontstaan ook in belangrijke mate bepaald door de rivier de IJssel. Deventer, Diepenveen, Schalkhaar, Lettele, Okkenbroek en Bathmen hebben je veel te bieden en heten je dan ook welkom in deze Gastvrije Hanzestad aan de IJssel.

Gastvrij is Deventer al eeuwen

De stad is één van de oudste steden van Nederland. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat het oudste stenen woonhuis in Deventer staat (in de Sandra-steeg). Deventer is een prominente Hanzestad. Tijdens de middeleeuwen kwamen er kooplieden uit geheel Europa, om deel te nemen aan de jaarmarkten. In deze periode is de huidige binnenstad ontstaan. Er zijn dan ook nog tal van monumenten die herinneren aan de Hanze.

Kerel in de ketel

Handelaars uit heel Europa reisden naar de jaarmarkten in Deventer. De stad woog hun koopwaar in De Waag en hief daar accijnzen op. De gouden munten waarmee de handelaar betaalde, werden afgewogen tegen goudklompjes. Eén valsemunter viel door de mand en werd levend gekookt in een valsemuntersketel. Zowel de grote weegschaal (voor koopwaar) en kleine weegschaal (voor de gouden munten) als de valsemuntersketel zijn te zien in Museum De Waag.

Er dienen 3 items ingevuld te zijn voor deze widget