Een fantastische route die de grens over gaat! Dan hebben we het over de Hanzesteden Fietsroute. Historische steden en handel zijn de beelden die de meeste mensen zien als ze aan de Hanzesteden denken. En dat klopt ook! Minder bekend zijn de meest prachtige routes van Hanzestad naar Hanzestad. Ontdek het zelf…

Beleef de Hanzesteden Fietsroute zelf!

De indrukwekkende Hanzesteden Fietsroute begint in Neuss, waarna je stroomafwaarts langs de Rijn in Duitsland zal fietsen, en uiteindelijk arriveert in Harderwijk. In Nederland is de route te volgen met fietsknooppunten en in Duitsland voornamelijk met het fietsknooppuntensysteem en deels met de Rijnfietsroute bewegwijzering.

Bekijk de 8 etappes

Ook de omgeving rondom Hanzesteden ontdekken? Combineer de Hanzesteden Fietsroute dan met een Hanzerondje! Iedere Hanzestad langs de hoofdroute heeft zo’n lus van gemiddeld 40 à 50 kilometer. Zo kun je ook het achterland van een Hanzestad ontdekken.

Ontdek Duitse en Nederlandse Hanzesteden

Fietsen langs de Rijn in Duitsland
Fietsen langs de Rijn in Duitsland

De fietsroute brengt je in totaal langs 14 verschillende Hanzesteden. Deze parels zijn dan ook zeker de moeite waard om te ontdekken. Begin je trip in Neuss aan de Nederrijn en fiets via Wesel, Kalkar en Emmerik aan de Rijn de Nederlandse grens over. Fietsen langs de Rijn in Duitsland zal veel spectaculaire uitzichten opleveren!

Vervolg je weg naar de prachtige stad Nijmegen en tevens oudste stad van Nederland. Dan is het tijd om mosterdstad Doesburg en torenstad Zutphen te bewonderen. Ook het eigenzinnige Deventer wordt niet overgeslagen. Fiets verder langs de IJssel naar Hattem en pak een stukje Veluwe mee! Daarna bezoek je Zwolle, Hasselt en Kampen die relatief dicht bij elkaar liggen. Elburg en Harderwijk, gelegen aan het Veluwemeer, zijn de laatste Hanzesteden op deze veelzijdige route.

Hanzesteden Fietsroute

Van Neuss naar de Nederlandse grens

Voor velen is Neuss een onbekende Hanzestad, maar het beginpunt van de Hanzesteden Fietsroute is zeker de moeite waard. Hier vind je bijvoorbeeld een 13e-eeuwse kathedraal. In Wesel combineer je een historische stad met een spectaculair Rijnlandschap. Daarna is het tijd om de Middeleeuwse juwelen Kalkar en Emmerich aan de Rijn te ontdekken.

Via de mosterdstad naar veelzijdig Deventer

De volgende Hanzesteden die je zal bewonderen zijn Doesburg, Zutphen en Deventer. Iedere stad heeft zijn eigen kenmerken. In Doesburg vind je veel cultuurhistorische schatten, terwijl Zutphen een skyline met tal van torens biedt. Deventer beschikt over vele opties op het gebied van sightseeing, shoppen en unieke evenementen.

Eindig je fietstocht aan het Veluwemeer

Vanuit Deventer fiets je langs het karakteristieke Hattem, bruisende Zwolle naar Hasselt. Deze stad was in de Middeleeuwen al een belangrijk religieus centrum. Vervolg je weg via Kampen met haar vele ambachten en vissersstadje Elburg naar hét culinaire hoogtepunt: Harderwijk!

Alle routes / Alle Routen

Hanzesteden Fietsroute in Beeld