Hippe Hanzesteden

Hanzejaar thema: De Nieuwe Hanze

 • Leestijd 3 minuten
 • 5739 x bekeken

Het Hanzejaar 2023 zit VOL met educatieve, culturele én economische events. Bij het thema De Nieuwe Hanze kun je onder andere onderstaande events verwachten.

Alles weten over het Hanzejaar 2023

Fotocredits: Merel Tuk

 1. Sense of Place

  Oude en nieuwe Zwollenaren maken en tonen werk dat geïnspireerd is op hun 'sense of place', hun gevoel bij hun stad. Een veelzijdige tentoonstelling, te bezoeken in het Academiehuis tijdens het Hanzejaar 2023 maar ook blijvend als virtuele kunstroute.

 2. 24-uur Hanze

  Op zaterdag 14 oktober 2023 vindt het evenement 24-uur Hanze plaats in alle negen Hanzesteden tegelijk. Dat weekend barsten de Hanzesteden uit hun voegen met allerlei culturele activiteiten, zoals lezingen, muzikale optredens, tentoonstellingen, workshops en rondleidingen. En als klap op de vuurpijl zijn de meeste musea die avond speciaal open voor publiek! Dus reserveer zaterdag 14 oktober alvast in de agenda, deze 24-uur Hanze wil je niet missen. Benieuwd wat er allemaal te beleven is in de Hanzesteden?

 3. Kleur de Hanze In!

  Kleur tot en met 3 december jouw kleurplaat in voor Kleur de Hanze. Tijdens de (bijna) laatste 9 dagen van het jaar worden de mooiste kleurplaten geprojecteerd op iconische Hanzepanden in de negen Hanzesteden!

 4. Samen een Hanzekunstwerk maken

  Samen een levensgroot Hanzesteden kunstwerk creëren, jij kunt daar onderdeel van zijn! Lijkt het je tof om je creatieve steentje bij te dragen en hou je van schilderen en graffiti? Kom dan naar een van de workshops van kunstenaar Chris Veldhof en laat je innerlijke picasso zien! Hij helpt je op weg om vanuit jouw Hanzestad jouw aandeel achter te laten. Leuk voor jong en oud!

 5. Kristina Norman - Hanze Connecties

  In Hanze connecties verkent kunstenaar en onderzoeker Kristina Norman (1979, Tallinn, Estland) samen met historica en curator Linda Kaljundi de West- en Oost-Europese perspectieven op de Hanze.

 6. Hanze Podwalk

  Stap in het verhaal van middeleeuws Deventer en ontdek aan de hand van spannende verhalen, bijzondere aanwijzingen en overblijfselen de historie van deze oer-middeleeuwse stad!

 7. Panorama Hanze | Laatste kans!

  Je kunt tot en met 30 juni 2024 van een prachtige uitzicht genieten vanaf de Grote Kerk in Zwolle. Je start je bezoek in de experience Panorama Hanze binnenin de kerk. Daar maak je een reis door de tijd en zie je Zwolle door de ogen van de bewoners van toen. Hét startpunt om deze mooie stad verder te gaan ontdekken. Ga daarna vooral het dak van de kerk op om te kunnen genieten van het prachtige uitzicht!

 8. Hanze Experience Deventer

  Hanze Experience Deventer

  Dompel jezelf tot en met 30 december 2023 onder in een sensationele belevenis rondom de Hanze! In de Oude Mariakerk ervaar je een gratis multimediaal spektakel over de middeleeuwen in Deventer.

 9. Hanze Handelsweek

  Tijdens de Hanze Handelsweek in de Herfstvakantie in De Scheg vieren we de glorietijd van de Hanze. Bezoekers van de ijsbaan kunnen dagelijks meedoen met het Hanze Handelsspel. Kun jij goed onderhandelen? Doe mee en maak kans op een seizoensabonnement van IJsbaan De Scheg!

 10. Alles van het Hanzejaar 2023

  Natuurlijk is het ook goed om álle events van het Hanzejaar 2023 door te spitten. Er zit voor een ieder wat bij. Voor jong en oud, voor iemand die zich helemaal wil verdiepen in de Hanze of juist het verhaal van NU wil ontdekken.