Kunst & Cultuur

Hanzejaar thema: Cultuur & Meer in de Hanze

 • Leestijd 5 minuten
 • 3347 x bekeken

Het Hanzejaar 2023 zit VOL met educatieve, culturele én economische events. Bij het thema Cultuur & Meer in de Hanze passen de tentoonstellingen, mooie festivals en nog veel meer. Laat je verrassen door de events die hieronder staan.

 1. Drogenap Hanze Experience

  Stap onder de Drogenapstoren en ontdek het Hanzeverhaal van ‘Albert op de Korenmarkt’ in beeld en geluid. Ieder kwartier nemen we je mee in het verhaal van deze legendarische koopman.

 2. Foto- en Filmwedstrijd SPOREN IN DE TIJD

  De Stad Verbeeldt organiseert maandelijks een foto- en filmwedstrijd in het kader van het Hanzejaar 2023. Iedere maand staat een thema centraal, in mei 2023 is dat Sporen in de tijd. Professionals en amateurs kunnen een foto of fotoserie insturen of kort filmpje rond dit thema, dat gemaakt is in de maand mei 2023. De Stad Verbeeldt werkt aan de kracht van de verbeelding.

 3. Hanze Experience Deventer

  Hanze Experience Deventer

  Dompel jezelf tot en met 31 december 2023 onder in een sensationele belevenis rondom de Hanze! In de Oude Mariakerk ervaar je een gratis multimediaal spektakel over de middeleeuwen in Deventer.

 4. Hanze Haring Expo

  Van medio april tot medio oktober is er in het Botter Museum aan de Havenkade in Elburg een schilderijententoonstelling te bewonderen. Voor de tentoonstelling werden kunstenaars geboren of wonend in de gemeente Elburg uitgenodigd om zich in de wintermaanden creatief uit te leven.

 5. Hanzestad Deventer: handelen in Europa

  Vanaf 27 mei aanstaande organiseert Museum De Waag een tentoonstelling die de rol van Deventer als internationale handelsstad in de middeleeuwen belicht. Via opmerkelijke verhalen en boeiende bodemvondsten ontdek je meer over de werking van langeafstandshandel in de Hanzetijd.

 6. Hanzetheater en Hanze spelroute op Bruisend kinderfestival Nemia

  Dompel je twee middagen onder in een bruisend kinderfestival in het Ter Pelkwijkpark in Zwolle op 27 en 28 mei. Omdat het dit jaar Hanzejaar is in Zwolle zijn er speciale activiteiten met het thema Hanze! Zo kun je terecht voor Hanzesprookjes, de voorstelling Reinhardt, dat speelt in de Hanzetijd , een Hanze fotoserie en het Hanzespel!

 7. Museumschip Kasteel Vlotburg in Doesburg

  Van 8 juni tot 1 juli a.s. zal Museumschip Kasteel Vlotburg aangemeerd liggen bij Stadshotel Doesburg. Erg leuk om samen met uw kinderen, kleinkinderen, buurkinderen te gaan bekijken, zeker omdat de kinderen niets hoeven te betalen! Volwassenen betalen 8 euro.

 8. Hanzesymposium Zwolle

  De Hanze in de spotlight! Het Hanzesymposium Zwolle geeft een podium aan de allernieuwste inzichten uit het internationale Hanzeonderzoek. Er worden nieuwe vondsten uit ‘Nederlandse’ bronnen gepresenteerd en de onderzoekers gaan samen het gesprek aan: hoe vertellen we het verhaal van de Hanze aan alle geïnteresseerden?

 9. Deventer Op Stelten

  Tijdens het feestelijke Hanzejaar is de 26e editie van internationaal buitentheaterfestival ‘Deventer Op Stelten’. De stad is dan wederom één groot theater met in totaal ruim 150 nationale en internationale topvoorstellingen op 13 locaties in en rondom de historische binnenstad van Deventer.
  Van vrijdagavond 7 t/m zondagmiddag 9 juli zijn op monumentale pleinen, in parken en straten, kerken en kleinere locaties grote en kleine buitentheatervoorstellingen te zien uit binnen- en buitenland.

 10. Vestingdagen Elburg

  Gezelligheid! Dat is het belangrijkste ingrediënt van de Elburger vestingdagen. Op een aantal woensdagen in de zomermaanden kan jong en oud zich weer prima vermaken binnen de stadsmuren van Elburg. Met o.a. een gezellige braderie, kinderactiviteiten, bottertochten en live muziek.

 11. Symposium De Hanze: handel, communicatie en conflict

  De Hanze spreekt blijvend tot de verbeelding door haar combinatie van internationale samenwerking en daadkracht, zeker gezien de actuele uitdagingen op het wereldtoneel. Het leven van de koopman ging echter niet altijd voor de wind en steden raakten regelmatig betrokken bij conflict. Dus hoe werkte de Hanze precies? Onder voorzitterschap van Dr. Johan Oosterman (Radboud Universiteit) biedt de zesde editie van het Middeleeuwen Symposium de nieuwste inzichten in dit netwerk van steden en kooplieden.

 12. Excursie Hanzesteden & Hanzelezing

  Zes steden met een gemeenschappelijk verleden en toch een eigen, uniek karakter.
  Bezoek de Hanzesteden Kampen, Harderwijk, Elburg, Zwolle, Deventer en Zutphen.

 13. Aaltjesdagen 2023 met Hanze Maritiem onderdeel

  Aaltjesdagen is een jaarlijks, meerdaags festival in Harderwijk, dat sinds 1983 ieder tweede weekend van juni plaatsvindt. Het festival geeft een mooi beeld van wat Harderwijk te bieden heeft op het gebied van toerisme, cultuur, historie en ontspanning en trekt jaarlijks ongeveer 50.000 bezoekers.

 14. Gluren bij de Buren Hanze Editie

  Op zondag 2 juli openen Harderwijkers hun tuinhekken voor weer een editie van Gluren bij de Buren! In het kader van Hanzejaar 2023 dit jaar met een kleine Hanzetwist.

 15. Hanzezondag in Harderwijk

  Elke eerste zondag van de maand is het van 12.00 uur en 17.00 uur Hanzezondag in Harderwijk. Kom cultuur snuiven, ontdek de rijke historie, geniet van het culinaire aanbod en beleef het rijke winkelaanbod.

 16. Vestingval Elburg

  Dit voorjaar is het van 17 tot en met 27 mei weer zover, de negende editie van Vestingval Elburg! Dit jaar belooft het extra speciaal te worden vanwege het Hanzejaar. Kom genieten van een breed scala aan kunst, heerlijke muziek in de prachtige ambiance van de oude binnenstad van Elburg.

 17. Zien, horen, voelen: zoeken naar de ziel van de Bergkerk

  Zien, horen, voelen: zoeken naar de ziel van de Bergkerk is een multidisciplinair kunstproject in de Bergkerk van 15 april t/m 30 juni. Het is een ambitieus en groots opgezet project in het oeuvre van beeldend kunstenaar Sibyl Heijnen.

 18. hanze I art

  Wat gebeurt er als je kunstenaars vrij spel geeft in de schatkamer van Deventer Boekenstad? De Athenaeumbibliotheek en uitgeverij petrichor bieden vanaf 1 mei 2023 zes verschillende kunstenaars uit verschillende disciplines exclusieve toegang tot de schatkamer van de Athenaeumbibliotheek.

 19. Lezing: Doesburg en de Hanze

  Op 6 juli verzorgt hoofddocent Humanities van de Universiteit Leiden de Hanzelezing van Streekmuseum De Roode Tooren.

 20. Hanze Heiligen: Ikonenmuseum Kampen

  In het Ikonenmuseum is de expositie Hanze Heiligen te zien vanaf 1 april tot en met 30 december. Hanzesteden hadden elk hun eigen beschermheilige en elk ambacht hun patroonheilige. In de expositie wordt een aantal van deze heiligen uitgelicht, omdat ze de beschermheiligen zijn van Hanzesteden als Kampen, Zwolle, Hasselt en Deventer.

 21. De Hanze herleeft

  Na de geruchtmakende rechtszitting in 2022 van Schull in het toneelstuk Schull en Boete in de Burgerzaal nemen ze je dit jaar mee naar een middeleeuws marktspektakel. 18 t/m 20 augustus laat dit theaterspektakel zien hoe Zutphen als Hanzestad bruist en leeft.

 22. Expositie "Van Hanze tot Hannekemaaiers"

  Vanaf 1 april t/m 13 oktober is er in het Oude Stadhuis van Hasselt de expositie "Van Hanze tot Hannekemaaiers"

 23. Alles van het Hanzejaar 2023

  Natuurlijk is het ook goed om álle events van het Hanzejaar 2023 door te spitten. Er zit voor een ieder wat bij. Voor jong en oud, voor iemand die zich helemaal wil verdiepen in de Hanze of juist het verhaal van NU wil ontdekken.