Hanzehof – Zutphen

Toverfluit RAP Hanzehof - Zutphen

wanneer
14 sep 2019
plaats
Zutphen
20:00 - 21:30

Sopraan Johannette Zomer presenteert in 2019 het operaproject Toverfluit RAP. Die Zauberflöte behoort tot de bekendste en meest opgevoerde opera uit Mozarts repertoire. De Toverfluit RAP combineert klassieke muziek met rap- en hiphopmuziek. Toverfluit RAP wordt uitgevoerd door een grote variatie aan vocalisten. Aan de productie werken behalve Johannette Zomer (Koningin van de Nacht) ook rapper Pjotr (Most Wanted 2018 – Melkweg Amsterdam), Marlieke Haandrikman (Pamina), Sanne Cordes (Papagena), Frans Fiselier, (Sarastro) en Charlotte Margiono (zangcoach) mee.

De Zomer Academie Zutphen gaat vanaf september 2019 een operaproject produceren met de wereldberoemde ‘Zauberflöte’ van Mozart als uitgangspunt. Met deze wereldberoemde, veel gespeelde opera gaat Zomer Academie Zutphen alle kanten op en zal bezoekers verrassen. Rising star rapper Pjotr, Charlotte Margiono (zangcoach), Johannette Zomer en Frans Fiselier zullen hun passie en ervaring inzetten om samen met jonge professionals en vergevorderde amateurs een compleet eigen versie van Mozarts Zauberflöte te maken. Het eindresultaat is een opwindende, inspirerende operaversie waarin het oorspronkelijke werk en de muziek nog steeds tot hun recht komen. Met een première in de Buitensociëteit (Hanzehof) en twee buitenvoorstellingen bij de Zutphense Berkelpoort tijdens het Open Monumentenweekend vervolgt deze productie een reis naar andere plekken in Nederland: Ulft, Groningen, Utrecht en sluit af in de Melkweg in Amsterdam. Dit project heeft de Zutphen Event Academy Award gewonnen.

Vocalisten uit diverse muziekstijlen

Wanneer

-

Locatie

Hanzehof - Zutphen

  • Adres Coehoornsingel 1
    7201AA Zutphen

Johannette Zomer licht toe: “Binnen dit project gaan we alle kanten op. Zo zijn er jonge rappers, een jongerenkoor, beginnende solisten, niet meer zo piepjonge maar zeer ervaren amateurzangers, oude rotten in het vak ofwel gevestigde zangers en niet te vergeten een ambitieus amateurprojectkoor. Door binnen het project samen te werken met deelnemers uit verschillende hoeken, kunnen we niet anders dan gezamenlijk opnieuw naar de Toverfluit kijken en daarmee het avontuur aan te gaan. Met het projectkoor gaan we op zoek naar een tegenkleur voor de zware en serieuze koorwerken. Het koor wordt naast de normale koren uit de Toverfluit nog wat vaker op ludieke wijze aan het werk gezet in bijvoorbeeld eigentijdse arrangementen van muziek van Papa (Leopold) Mozart. Zowel de koormannen als de koorvrouwen helpen vocaal gestalte te geven aan de rollen van Monostatos en de drie dames. Met jonge rappers uit Zutphen voegen we nieuwe werken toe en maken een vertaalslag naar het heden, want de taal van Mozart is niet echt meer van deze tijd. De onderwerpen zijn dat echter wel – zo maken beide partijen kennis met elkaars muzieksoort. Door de kruisbestuiving van deelnemers en muziek maken we het mogelijk om hernieuwd naar de bekende en veel gespeelde opera te kijken en luisteren. Samen duiken we in het werk, onderzoeken bekende muziekdelen, creëren nieuwe en maken zo een laagdrempelige voorstelling. Naast Mozarts originele Zauberflötemuziek voegen we ook andere werken van Mozart toe, verder klinkt er nieuwe, nog te componeren (rap)muziek.”

Over de uitvoerenden

Behalve Johannette Zomer en Frans Fiselier (bariton) treedt zangeres Marlieke Haandrikman op. Charlotte Margiono is een Nederlandse sopraan. Zij debuteerde in 1984 bij De Nederlandse Opera als bloemenmeisje in Parsifa en is docent aan het Utrechts Conservatorium. Zij is zangcoach tijdens het operaproject Toverfluit RAP. Rapper Pjotr van zomerhit ‘Zonneschijn’ zal zorgen voor de moderne twist in deze opera, verder begeleidt hij de andere jonge rappers. Naast Dansschool Mars Bentum Zutphen werken ook mee het Tulipa Consort en het Toverfluit RAP-projectkoor o.l.v. Elske te Lindert. De regie is in handen van Marleen Prins. Toverfluit RAP is een productie van de Zomer Academie Zutphen.

14 september 20.00 uur première Hanzehof - Zutphen

15 september 16.00 uur familiebuitenvoorstelling bij de Berkelpoort - Zutphen

15 september 20.00 uur buitenvoorstelling bij de Berkelpoort – Zutphen

Kaarten zijn te verkrijgen op www.zomeracademiezutphen.nl