evenement

24-uur Hanze in Hattem

wanneer
13 - 15 okt 2023
plaats
Hattem

Op zaterdag 14 oktober 2023 vindt het evenement 24-uur Hanze plaats in alle negen Hanzesteden tegelijk. Dat weekend barsten de Hanzesteden uit hun voegen met allerlei culturele activiteiten, zoals lezingen, muzikale optredens, tentoonstellingen, workshops en rondleidingen. Dus reserveer zaterdag 14 oktober alvast in de agenda, deze 24-uur Hanze wil je niet missen. Benieuwd wat er allemaal te beleven is in Hanzestad Hattem? Lees dan verder!

24-uur Hanze in Hattem
24-uur Hanze is een unieke manier om culturele hotspots in Hattem te bezoeken. Musea en monumenten openen hun deuren en organiseren allerlei activiteiten. 24-uur Hanze is een fantastische kans om alles wat Hanzestad Hattem te bieden heeft in 24 uur te ervaren.

De Hattemse musea
De Hattemse musea laten publiek op een ongebruikelijke manier het museum beleven. Zo kunt u genieten van een Museum Diner in het Voerman Museum. En ontdekt u op een drijvend pop-up museum meer over de Middeleeuwen. Ga op ontdekking met je zaklamp langs de Hanzesteden kalenderplaten van Anton Pieck en geniet van bijzondere voordracht van ‘Alle verhalen van 1001 Nacht’. Ook zijn er instaprondleidingen en een Hanzespeurtocht in het Anton Pieck Museum.

Wanneer

-
-
-

Hansa Stories
Hanzeverhalen voordracht neemt je mee naar vroegere tijden in Hattem. Een interactieve vertelling neemt je mee in het leven van Hannes en het Hanze verhaal.

Hanze Diner
Exclusief dineren in het museum tijdens 24-uur Hanze. Op vrijdagavond 13 oktober wordt het Voerman Stadsmuseum Hattem in het kader van 24-uur Hanze tijdelijk een restaurant. Eten tussen de kunst in het museum! Laat u verrassen met een bijzonder drie gangen menu gebaseerd op de middeleeuwen.

Beleef de Hanze tijdens KLEURRIJK
"De Hanze viert Hoogtij. Een verbond van steden die onderling handel dreven”. Zo klinken de eerste woorden uit de Hanzebeleving KLEURRIJK. Een samenwerking tussen Muziekvereniging Ontwaakt, Willem Gunneman producties, AngelArt Kunst&Zo en Atelier Susanne Annot. Samen hebben zij de handen ineengeslagen om in het kader van het Hanzejaar 2023 een eenmalig en uniek evenement te organiseren onder de naam KLEURRIJK. Een muzikale beleving in het licht van de aloude Hanzestad met een knipoog naar de rijke historie van de regio, kunst, de inwoners, dromen en de toekomst. Een show waarin verhaal, muziek en kunst gaan samenkomen. De kaartverkoop voor KLEURRIJK zal starten in juni. Om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen rondom dit mooie project kan men terecht op de sociale media (@kleurrijkhanze) en de website www.kleurrijkhanze.nl.

Museumschip de Vlotburg
Van 6 september t/m 16 oktober (11.00 - 18.00 uur) kun je aan de Schipperswal het Museumschip bezoeken. Hier ontdek je het Middeleeuwse leven van dichtbij. Op het reizend kasteelschip van 50 meter lengte, is een uitgebreide expositie met levensechte taferelen van de wijze waarop de mensen aten, wat voor kleding ze droegen en de verschillende ambachten en middeleeuwse gebruiken.

Handelaren van de Hanze
Speel op 14 oktober live mee met Handelaren van de Hanze. Waan je weer even in de Hanzetijd en kom handelen in Hanze goederen. Wie produceert de meeste producten en verdient de meeste Hattemse knaken? Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.

Instap rondleidingen in het Anton Pieck Museum
In een leerzame en verhelderende rondleiding neemt Judith je mee in de exposities De Passie van Pieck en Hans en Grietje, over het ontwerp van het sprookje voor de Efteling. Je hoort en ziet hoe Pieck werkte en wat zijn veelzijdige werk zo uniek maakt. Judith wijst je op bijzondere details die je vervolgens zelf door een loep kunt bekijken.

Duizend-en-een-HanzeNacht verhalen bij Anton Pieck
Anton Pieck illustreerde 16 delen van Alle- verhalen-van-duizend-en-een-nacht over mores en sores in de verre landen waarmee handel werd gedreven. Rode oortjes Ter gelegenheid van de Hanzenacht is er om 21 uur een voorleessessie van de pikante ongekuiste paragraaf uit Alle-verhalen van duizend-en-een-nacht. Het kan zijn dat sommige volwassenen, zelfs vandaag de dag, hier nog rode oortjes van krijgen.

Hanzenacht met Sinbad de Zeeman en zaklantaarnspeurtocht
Vrijdagavond 13 oktober om 19.00 uur gaan we voorlezen over Sinbad de Zeeman. Dat is één van de spannende stukken uit de 16 delen van Verhalen van 1001 Nacht. In die boeken staan vertellingen uit de 14 de en 15 de eeuw. Wij vinden het niet erg als je al in pyjama bent.

Na het voorlezen ga je in het museum met een zaklamp op zoek naar afbeeldingen die Anton Pieck heeft gemaakt in Hanzesteden. Steeds als je een van de afbeeldingen gevonden hebt, verdien je een Hanzedukaat. Als je alle dukaten hebt gevonden kun je die ruilen tegen een oorkonde waarop staat dat jij officieel een Hanzespecialist bent.

Kunst kijken, ruilen en maken in het Molenhuis
Op beide dagen is de expositie, van door de gildeleden gemaakte kunstwerken geïnspireerd op het Hanzeverbond, te bezoeken.

Openstelling Molen de Fortuin
Windkorenmolen De Fortuin is op vrijdag 13 oktober tot 01.00 uur ’s nachts te bezichtigen en van binnen en buiten mooi aangelicht. Via Visit Hattem kun je op 14 oktober live Handelaren van de Hanze spelen; een live versie van het beroemde bordspel waarbij spelers grondstoffen verzamelen en ruilen met elkaar dit alles live in de binnenstad van Hattem.

Hanze Escape Event komt terug!
Speciaal voor 24-uur Hanze komt het Hanze Escape Event eenmalig terug! Weet jij alles over de Hanzesteden en kun je met jouw team de geheime uitgang van de stad binnen 2 uur vinden? Speel dan mee met het speciale Hanze Escape Event, een unieke manier om samen met vrienden of familie een van de Hanzesteden te ontdekken.

Reserveer 13 en 14 oktober alvast in de agenda, deze 24-uur Hanze wil je niet missen.

Voor meer informatie en het gehele programma kijk op www.visithattem.nl.

Mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Stichting Cultuurfonds Hattem.