evenement

Lezing: Doesburg en de Hanze

wanneer
6 jul 2023
plaats
Doesburg
20:00

Op 6 juli verzorgt hoofddocent Humanities van de Universiteit Leiden de Hanzelezing van Streekmuseum De Roode Tooren.

Job Weststrate studeerde Geschiedenis aan de Universiteit Leiden en de Humboldt Universität in Berlijn. Hij studeerde in 2007 af met zijn proefschrift ‘In het kielzog van moderne markten. Handel en verkeer op de Rijn, Waal en IJssel, ca. 1360-1560’. Zijn voornaamste onderzoeksgebied is de geschiedenis van handel en commercie in de Rijn-Maasdelta en Noordzeegebied, met de nadruk op de Hanzehandel. In 2004 ontving Westrate de H.N. ter Veenprijs voor zijn artikel ‘Abgrenzung durch Aufnahme. Zur Eingliederung der süderseeischen Städte in die Hanse, ca. 1360-1450’, Hansische Geschichtsblätter 121 (2003) 13-40.

Ieder jaar in juni viert Doesburg haar Hanzefeesten. De banketbakker in de Kerkstraat verkoopt Hanzebrood, Stadsbierhuys de Waag tapt Oerblond Hanzebier. De hele stad staat in het teken van de Hanze. En het is duidelijk: Doesburg is een Hanzestad en wil dat weten ook. ‘Welkom in Hanzestad Doesburg’ staat in grote letters op de website: bezoek-doesburg.nl.

Wanneer

Locatie

Podium Doesburg

Een Europese Unie ‘avant la lettre’? Doesburg en de Hanze in de Late Middeleeuwen

Maar wat was die Hanze nou precies? Ook daarop heeft de website een antwoord: ‘Vierhonderd jaar lang werkten zo’n 200 Hanzesteden samen binnen een Europese Unie ‘Avant la lettre’. Maar die omschrijving werpt meer vragen op dan ze beantwoordt. In de Hanzelezing van het Hanzejaar 2023 gaat Job Weststrate in op de vraag wat voor soort organisatie de Hanze nou eigenlijk was en welke plek Doesburg daarin innam.

Dr. Job Weststrate (Universiteit Leiden) studeerde Geschiedenis aan de Universiteit Leiden en de Humboldt Universität in Berlijn. Hij promoveerde in 2007 op het proefschrift ‘In het kielzog van moderne markten. Handel en verkeer op de Rijn, Waal en IJssel, ca. 1360-1560’. Dit onderzoek richtte zich op de geschiedenis van handel en commercie in de Rijn-Maasdelta en het Noordzeegebied, met de nadruk op de Hanzehandel. Daarnaast publiceerde Weststrate over regionale identiteitsvorming in Oost-Nederland en het westen van Duitsland in de vroegmoderne periode. In 2004 ontving hij de H.N. ter Veenprijs voor zijn artikel ‘Abgrenzung durch Aufnahme. Zur Eingliederung der süderseeischen Städte in die Hanse, ca. 1360-1450’, Hansische Geschichtsblätter 121 (2003) 13-40.

Zaal open: 19:30

Aanvang: 20:00