evenement

Tentoonstelling ENERGY

wanneer
28 mei - 17 sep 2023
plaats
Zwolle

ENERGY is van 28 mei t/m 17 september te zien in de Koelwaterhal en maakt onderdeel uit van het programma van het Hanzejaar 2023. Hierin staan 19 kunstenaars van uit Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Spanje en Zwitserland op de schouders van de open geesten uit de tijd van de Hanze.

De verbinding tussen de tentoonstelling en het thema Hanze is energie. De energie van de Hanze die Europa honderden jaren geleden bevleugelde in verband gebracht met de energie die nu nodig is om ons dusdanig met de wereld te verbinden dat het bestaan van de mensheid gewaarborgd blijft.

Energie van de Hanze

Wanneer

28 mei - 17 sep 2023
  • elke woensdag: - uur
  • elke donderdag: - uur
  • elke vrijdag: - uur
  • elke zaterdag: - uur
  • elke zondag: - uur

Locatie

Koelwaterhal

Er is gezocht naar een internationaal gezelschap om er een echte Europese tentoonstelling van te maken, dit ook in de geest van de Hanze. De periode van de zelfbewuste ondernemers gevestigd in soevereine steden die aan het eind van de donkere middeleeuwen de ketenen van het feodale stelsel en de kerkelijke samenleving verbraken. Na de krimp en het fundamentalisme, geeft de Hanze zicht op een moderne, humane maatschappij. Vanuit eeuwenlange stagnatie beweegt men nu naar het licht, een wedergeboorte en het begin van het moderne Europa. Naast de handel bloeien ook de kunsten en de wetenschappen. De basis is vrije uitwisseling van gedachten, goederen en mensen en hiermee wordt de vernieuwing en de vooruitgang gerealiseerd. Wij staan op de schouders van deze onderzoekende en open geesten: de energie van de Hanze. Die hebben we nu hard nodig om ons te verhouden tot de wereld en nieuwe wegen te zoeken.

Interview Ronald Westerhuis over ENERGY

Koelwaterhal

De Koelwaterhal ligt aan de IJssel op een betoverende plek en is buitengewoon door zijn enorme glazen ruimte van 10 meter hoog die gespiegeld wordt in de kelderruimtes van 10 meter diep. In deze 16 waterkelders werd water uit de IJssel gezuiverd voor de IJsselcentrale, die tussen 2016 en 2018 is gesloopt. De kelders zijn nu leeg en de boven- en ondergrondse ruimtes zijn van grote allure. De Koelwaterhal wordt een internationale plek voor beeldende kunst. Een hotspot die plaats biedt aan exposities, muziek, theater, lezingen en horeca. Het is een kunstruimte gericht op internationale, nationale en regionale makers die de culturele infrastructuur in de regio Zwolle zal versterken. De Koelwaterhal is een initiatief van Ronald A. Westerhuis en ENERGY is de openingsexpositie.

ENERGY

ENERGY gaat over natuur, mens, ijdelheid, inkeer, glans, beschadiging, utopieën en dystropieën. Met schilderijen, beelden, video, lezingen en optredens.

Deelnemende kunstenaars

Maudy Alferink, Tim Wes, Raul Walch, Joyce Overheul, Junte Uiterwijk, Céline Struger, Arne Quinze, Nadja Adelmann, Marieke Pauwels, Kim van Norren, Francesca Marti, Jasper Krabbé, Dr. Gindi, Nick Ervinck, Agnes Duijves, Stief Desmet, Hans Temmerman, Ronald A. Westerhuis en Warffemius.