evenement

De Engelse Hanze

wanneer
gisteren
plaats
Zutphen
20:00 - 22:00

Op 23 september vindt er in de Walburgiskerk een programma plaats over de Engelse Hanze en William Byrd die in de Hanze tijd leefde.

Ontmoet de wereld van vandaag en morgen in een historisch decor. Dat historische decor vinden we onder andere in Engeland, waar de Engelse Hanze hoogtij vierde in de tweede helft van de 16e eeuw.

De Hanze van Londen werd reeds in het begin van de 13e eeuw opgericht. Londen was in de loop van de eeuwen een belangrijk financieel handelscentrum geworden en de 16e eeuw was echt een Gouden Eeuw voor deze stad. In deze tijd leefde William Byrd, van gegoede familie en gepokt en gemazeld in het Hanzesysteem: zijn beide broers waren vooraanstaande Londense handelaars.

Wanneer

-

Locatie

Walburgiskerk

In het programma over de Engelse Hanze gaat u echter ontdekken dat Byrd met heel andere dingen bezig was. Zijn Mass for five voices vormt de rode draad door dit programma. Bijzonder in dit programma is het gebruik van de lyra viol, een kleine viola da gamba die alleen in Engeland werd gebruikt in die tijd. Een mooi en intens soloprogramma met de gambisten van het Margaretha Consort en tenor Kevin Skelton.