evenement

3D Hanze Streetart Route

wanneer
1 mei - 31 aug 2023
plaats
Zutphen

Vanaf 15 mei t/m 31 augustus kun je alle kunstwerken verdeeld over de stad bekijken. Bij het VVV Inspiratiepunt vind je een gratis plattegrondje met omschrijving van de kunstwerken.

Haal de gratis plattegrond met alle locaties van de 3D-kunstwerken bij de VVV aan de Houtmarkt 75.

De beste (inter)nationale 3D Street Painters brengen de Hanzetijd in Zutphen tot leven met zes levensgrote 3D kunstwerken in het centrum van de stad. Een koggeschip in de oude haven, een voorraadkelder met goederen die verhandeld werden of een weergave van de stad uit de Hanzetijd: tijdens de 3D Hanze Streetart Route kan jong en oud de Hanzetijd beleven. Ga in het kunstwerk staan en laat je fotograferen, zo lijkt het net of je onderdeel bent van de 3D street painting!

Wanneer

1 mei - 31 aug 2023
  • elke maandag: - uur
  • elke dinsdag: - uur
  • elke woensdag: - uur
  • elke donderdag: - uur
  • elke vrijdag: - uur
  • elke zaterdag: - uur
  • elke zondag: - uur

Locatie

Binnenstad Zutphen

De kunstwerken

’s Gravenhof (t.h.v. Musea Zutphen) // Matthew May In de middeleeuwen voerde Zutphen de titel Zutphania Turrita: Zutphen Torenstad. Dat snap je wel als je de vele torens ziet die de skyline van de stad vormen. In dit 3D-kunstwerk zie je een toren herrijzen

IJsselkade (t.h.v. Restaurant Lekker aan de IJssel) // Remko van SchaikIn dit 3D-kunstwerk zie je een kogge omringd door een oude stadstoren. Een kogge is een schip uit de Hanzetijd. De steden lieten hiermee hun goederen, zoals granen, hout, huiden, wol, wijn, zout en kruiden, vervoeren. Word onderdeel van het kunstwerk door bovenop de vlaggenmast of op de torenrand te staan.

Lijmerij (achterkant station) // Remko van Schaik Kinderen uit Zutphen hebben geholpen bij het ontwerp van dit 3D-kunstwerk. Je ziet verschillende objecten die in de Hanzetijd werden gebruikt, zoals een schatkist, houten vat, anker, kruik en een zak meel. Met een fotocamera wordt deze street painting nog indrukwekkender.

Rosmolensteeg / Turfstraat // Matthew May Als je onder de oude poort doorloopt op de hoek van de Turfstraat en Rosmolensteeg waan je je al in de middeleeuwen. Uit de tijd dat Zutphen een garnizoenstad was, ver ná de middeleeuwen, kreeg deze poort de bijnaam ‘de Dupo’. Maar in dit 3D-kunstwerk zie je Zutphen in de middeleeuwen. Stap in het kunstwerk en word hier zelf ook even onderdeel van.

De Overwelving (t.h.v. fontein) // Matthew May De kogge, een typisch schip uit de Hanzetijd, trotseert het water op weg naar een van de Hanzesteden. Maar wat als het een monster tegenkomt? Dit unieke 3D-kunstwerk laat een zwevend blok water zien waarin een middeleeuws zeemonster te zien is. Laat jezelf fotograferen in het kunstwerk terwijl je het monster bedwingt.

Paardenwal (t.h.v. parkeerplaats) // Remko van Schaik Hanzekoopmannen sloegen hun goederen op in pakhuizen. Om die naar de bovenste verdieping en weer naar beneden te verplaatsen gebruikten ze een hijsbalk. Zo’n historisch pakhuis met hijsbalk zie je in dit 3D-kunstwerk. Ga op het dak, de balk, de torenrand of op de trap staan om onderdeel te worden van de optische illusie.

Vanaf 15 mei t/m 31 augustus kun je alle kunstwerken verdeeld over de stad bekijken. Vanaf donderdag 11 mei haal je bij het VVV Inspiratiepunt een gratis plattegrondje met omschrijving van de kunstwerken. Een koggeschip in de oude haven, een voorraadkelder met goederen die verhandeld werden of een weergave van de stad uit de Hanzetijd: tijdens de 3D Hanze Streetart Route kan jong en oud de Hanzetijd beleven. Ga in het kunstwerk staan en laat je fotograferen, zo lijkt het net of je onderdeel bent van de 3D street painting!