Dagje weg

Hier moet je zijn in Zutphen

 • Leestijd 4 minuten
 • 307 x bekeken

Ook in Hanzestad Zutphen is er ruimte genoeg om deze mooie stad en haar ommeland te ontdekken deze periode. Hieronder vind je een overzicht van leuke (insider)tips die je kunt ondernemen.

 1. 9

  Burgerzaal

  Dit prachtige pand aan de Lange Hofstraat 4 in Zutphen heeft in de loop der jaren dienst gedaan als vleeshuis, schepenbank (rechtbank), gevangenis en boterhal. In de negentiende eeuw was het gebouw zo bouwvallig geworden, dat men overwoog het pand te slopen. Deze plannen gingen gelukkig niet door en in 1896 werd de restauratie van de burgerzaal voltooid. Nu kan je, wanneer je naar de zware balkenconstructie van het dak kijkt, begrijpen waar de term 'het schip van de kerk' vandaan komt. Het is als of je daarboven een omgekeerd schip ziet hangen. De Burgerzaal is sinds vorig jaar gratis toegankelijk voor publiek. Bevlogen gidsen vertellen je leuke wetenswaardigheden en historische feiten. Gratis toegankelijk van donderdag t/m zaterdag van 12.00 – 16.00 uur.

 2. 8

  World Press Photo Zutphen

  Ook dit jaar is de internationale fototentoonstelling World Press Photo weer te bezoeken in de imposante Walburgiskerk in Zutphen. In deze indrukwekkende tentoonstelling zie je de beste visuele journalistiek van het afgelopen jaar. Extra bijzonder is dat deze tentoonstellingscyclus dit jaar wereldwijd in slechts zes steden te bewonderen is, waar Zutphen er dus een van is. Kijk op www.zutphendoen.nl voor meer informatie over tickets en reserveren. 10 juli t/m 2 augustus, Walburgiskerk, ‘s- Gravenhof Zutphen.

  Fotocredits: Straight Voice © Yasuyoshi Chiba, Japan, Agence France-Presse

 3. 7

  Fietsarrangement

  Via VVV Zutphen kan je nu leuke fietsarrangementen boeken. Inbegrepen zijn fietsverhuur, Fietsroute Achterhoek of Fietsroute Bronckhorst en koffie met gebak. Op www.inzutphen.nl vind je meer info over prijzen en beschikbaarheid.

 4. 6

  Wandelen: rondje Tichelbeekse Waard

  Steek de Oude IJsselbrug over en je hebt een mooi uitzicht op de IJsselkade met de witte gevels van statige panden. In de Tichelbeekse waard wandel je een kort rondje van 1,3 km door de natuur, op steenworp afstand van het centrum van Zutphen.

 5. 5

  Foto hotspot: Barlheze & Kolenstraat

  Net verstopt achter een van de winkelstraten (Lange Hofdstraat) liggen een aantal fotogenieke straatjes met oude pakhuizen en kleurrijke gevels. Onze favorieten: Barlheze en Kolenstraat.

 6. 4

  Noorderhaven, Museumhaven & Vispoorthaven

  Aan beide uiteinden van de IJsselkade vind je kleine, maar leuke havens: de oude Vispoorthaven en de nieuwe Noorderhaven. Noorderhaven, direct aan de achterkant van Centraal Station, is naast een haven een wijk in aanbouw. Een leuke en hippe plek in deze nieuwe wijk is Het Koelhuis; café, vergadercentrum, culturele plek, met in de zomer een stadsstrandje. Industriële, maar gezellige sfeer; mooi om binnen foto’s te maken. Ook vind je in dat stukje achter het station Broodcafé, Bio Pizza en BioToko. Ideaal voor een (duurzame / biologische) koffie, lunch of diner.

 7. 3

  Musea Zutphen: Stedelijk Museum Zutphen & Museum Henriette Polak

  Er staan prachtige tentoonstellingen gepland in de Musea in Zutphen! Musea Zutphen zijn geopend dinsdag t/m zondag, 11.00 – 17.00 uur. Alleen toegankelijk met een vooraf aangeschaft combiticket (ook met Museumkaart), verkrijgbaar via www.museazutphen.nl

 8. 2

  Groene hofjes, midden in Hanzestad Zutphen

  Verscholen achter deuren en poorten, tussen historische gebouwen, word je verrast door de hofjes van Zutphen. In deze ‘stadsoases’ geniet je volop van bomen, planten, middeleeuwse panden en fotogenieke doorkijkjes. Bekijk hieronder onze Hofjes top 3 of haal bij VVV Zutphen de stadswandeling Hofjes in Zutphen en ontdek ze allemaal.

  1 - Oude Bornhof met Genietcafé (zie foto)
  2 - Hof van Heeckeren bij de Musea Zutphen
  3 - Agnietenhofje

  Ontdek meer hofjes met de stadswandeling Hofjes in Zutphen, verkrijgbaar bij VVV Zutphen aan de Houtmarkt 75. (€ 2,-)

 9. 1

  Zutphen, alle ruimte om te ontspannen

  In de sfeervolle Hanzestad Zutphen kun je volop ontspannen. Snuffel rond in de unieke winkels, geniet op een zonnig terras van een drankje en ga lekker uit eten in de verschillende restaurants en eetcafés. Zutphen ligt bovendien aan de rivieren de Berkel en de IJssel. Ideaal voor fiets- en wandeltochten of om te kanoën met het gezin.

  Tips: sfeervol shoppen, lekker peddelen of de paden op.