Route-tips

HanzeTour Fietsvakanties

  • Leestijd 4 minuten
  • 219 x bekeken

Ons prachtige land kent meerdere Hanzeteden welke vroeger onderdeel waren van het Europese Hanzenetwerk. Al fietsend door de natuur van Gelderland en Overijssel waan je je in een wereld uit een ver verleden én zeker ook in de tijd van nú.

HanzeTour fietsvakanties

Fietsen is de ideale manier om de prachtige handelssteden en de fraaie natuur in het oosten des lands te ontdekken. Historische steden als Zutphen, Doesburg, Harderwijk en Hasselt liggen binnen handbereik. Met de elektrische fiets zijn de dagtochten van stad tot stad goed te doen en heb je genoeg tijd om even te pauzeren en te genieten van al het moois dat er te zien is in de Hanzesteden. Met de organisatie HanzeTour fietsvakanties wordt de fiets, bagagevervoer en het nachtelijk verblijf geregeld, zodat je zonder enige zorg al de prachtige cultuur van de Hanzesteden en natuur van streken als de Achterhoek en de Veluwe kunt ontvangen. HanzeTour biedt vele verschillende routes aan die allemaal de moeite waard zijn om te ontdekken. Ook kun je kiezen hoeveel dagen je op pad wilt zijn, 3, 5 of 7 dagen.

Voorbeeld route: Ontdek de IJssel

Wat dacht je van een prachtige route langs rivier de IJssel welke je in 3 dagen brengt van Deventer, via Hattem, naar de hoofdstad van Overijssel: Zwolle. Je begint in een van de oudste steden van Nederland: Deventer. In de 9e eeuw werd deze al vermeld in bronnen van het bisdom Utrecht. Na een nachtje slapen en bijvoorbeeld bezichtiging van De Brink en de Bergkerk, spring je op de fiets en ga je genieten over de dijken en langs uitwaarden van de IJssel. In navolging van vele handelaren kom je aan in Hanzestad en tevens havenstad Hattem. De authentieke binnenstad is mooi behouden wat dit stadje veel levendigheid geeft.

Hanzestad Hattem
Hanzestad Hattem

Na al de impressies die je hebt opgedaan, neem je plaats op het terras en geniet van de zon met een heerlijk glas wijn in de hand. Daarna gaat de reis richting Hanzestad Zwolle. In de steentijd is er al vermelding van een beschaving gemaakt op deze plek, in het jaar 1324 ging zij bijna volledig in vlammen op en in de 15e eeuw kende ze haar grootste bloeiperiode. Cultuur uit verschillende tijdsperioden is er hier in overvloed aanwezig. Mocht je genoeg gehad hebben van al historie, dan kun je altijd even lekker gaan winkelen of genieten op een terras. In Zwolle geniet je van een heerlijke overnachting.

Op fietsdag 2 kun je Zwolle nog even in en na een heerlijke lunch wordt het tijd om je vertrouwde tweewieler weer mee te nemen en je via de andere kant van de IJssel terug richting Deventer te gaan. Mocht je even willen pauzeren is de Bökkers Mölle in Olst de uitgelezen plek om dit te doen. Onder het genot van een goede kop koffie kun je even bijkomen. Aan het eind van de dag kom je weer aan bij Postillion Deventer, waar je de ochtend ervoor vandaan bent vertrokken. Hier kun je je elektrische fiets weer inleveren en staat je bagage op je te wachten.

Voorbeeldroute: Van Zuiderzee naar het Zwarte Water

Hanzestad Kampen
Hanzestad Kampen

Het stadje Elburg ademt middeleeuwse cultuur en is ook het beginpunt van deze fietstocht die je leidt via Kampen naar Zwolle. Wandel op je gemak even door dit stadje en verplaats je in het leven 600 jaar geleden. Stap daarna op de fiets en fiets langs het IJsselmeer richting de hoofdstad van het Nederlandse Hanzesteden: Kampen. Deze prachtige stad doet niets onder voor de andere twee steden die bezocht worden op deze route. In de smalle steegjes kun je heerlijk verdwalen en ontdek je telkens weer iets nieuws. Het een is nog mooier en meeslepender dan het ander.

Ook kun je één van de vele stadswandelingen opvragen bij de Tourist Info, welke je naar de meest bijzondere gebouwen en poorten van de stad zullen voeren. Je zult van tijd geen weet hebben, totdat je toch echt je tweewieler weer moet oppakken omdat er nog veel meer moois staat te wachten. Langs de IJssel ga je weer verder en kom uit in Zwolle, waar je ook blijft overnachten. Van een stadsbrand in de 14e eeuw tot de gouden 15e eeuw; deze stad heeft alles meegemaakt en dat is te zien.

Cultuur op elke hoek van de straat, historie op vele plekken.

Hier liepen de handelaren die onze welvaart mogelijk maakten. Ben je even alle cultuur zat, dan kun je even lekker winkelen of terrasje pakken. Na twee dagen vol impressies wordt het tijd weer terug richting Elburg te gaan waar je bagage op je staat te wachten.

Alle informatie en de reisprogramma's is te vinden op Hanzetour.com