Hippe Hanzesteden

Geschiedenis: de geheimen van de Hanzesteden

  • Geschreven door Joke Eikenaar
  • Leestijd 2 minuten
  • 10645 x bekeken

Rotterdam en Amsterdam mochten tijdens de middeleeuwen nog kleine dorpjes zijn, de Hanzesteden in het oosten van Nederland hadden zich al ontwikkeld tot machtige handelscentra. Kom nú achter de geheimen van de Nederlandse Hanzesteden.

We gaan ver terug in de tijd, helemaal naar de middeleeuwen. In die tijd waren de Hanzesteden al machtige handelscentra, terwijl Amsterdam en Rotterdam nog kleine dorpjes waren. Een van de oorzaken: het krachtige Hanzenetwerk. Via dit netwerk werkten vierhonderd jaar lang zo’n 200 Hanzesteden samen. Een geweldig stukje historie dat de Nederlandse Hanzesteden veel welvaart heeft gebracht.

"dit stedennetwerk was zeer machtig"

Hanzesteden middeleeuwen

De Hanzesteden maakten deel uit van een club van steden die voor vrije uitwisseling van goederen stond. Het Hanzenetwerk wist door het bundelen van haar belangen gunstige privileges te werven. Door samen te werken konden ze goedkoper werken en in elkaars gezelschap veiliger reizen.

Bovendien stonden ze samen sterker tegenover de landsheren. Vanaf 1356 was de Hanze niet alleen meer in verbond van de handelaren in de steden, maar van de steden als geheel. De handelsstroom bestond uit artikelen als zout, vis, granen, hout, bier, wijn, laken, bijenwas en pelzen. Deze artikelen werden vooral vervoerd over zee met de eerste vrachtschepen van de middeleeuwen: de Kogges.

Vroeger was dit stedennetwerk zeer machtig, met name politiek en economisch. Zeker in de tijd van Karel V droeg het bij aan het idee van een verenigd Europa. Na de middeleeuwen kwam de VOC op en kwamen de Hanzesteden in mindere tijden.

Ambacht in Kampen

Tijdens de andere eeuwen heerste er volop bedrijvigheid in de Hanzesteden en bloeide de economie als nooit tevoren. De welvaart uitte zich in imposante nieuwe bouwwerken, sierlijke koopmanshuizen en indrukwekkende handelskantoren. De van oorsprong kleine nederzettingen groeiden uit tot machtige steden met imponerende stadsmuren en dito poorten. De welvaart deed tevens zijn invloeden gelden op andere gebieden. Schilders, bouwmeesters, dichters en filosofen vestigden zich in de stad en zorgden voor een bloeiperiode op artistiek gebied.

Deze rijke geschiedenis heeft zijn sporen achtergelaten in de Hanzesteden. Zo kennen Zwolle en Deventer nog straten met patriciërshuizen die voor een stijlvol karakter zorgen. In Kampen vallen de typische oude herenhuizen in de Ouderstraat op. Trek er een weekend op uit en ontdek alle bezienswaardigheden die de Hanze-geschiedenis heeft achtergelaten.

Geschreven door Joke

Joke Eikenaar is illustrator en schrijfster en woont dichtbij Zwolle. Geschiedenis is haar passie. Met name die van de Lage Landen boeit haar enorm. Voor haar historische romans en verhalen dompelt ze zich met veel liefde onder in uitgebreide research.