8 activiteiten rondom Paasweekend 2019 in de Hanzesteden

Tijdens het Paasweekend, dit jaar valt het op 20-21-22 april, is er enorm veel leuks te doen in de historische Hanzesteden. Wij hebben voor jou de mooiste evenementen en bezienswaardigheden uitgezocht! Van paasmarkten tot unieke musea er is voor ieder wat wils.

1. Museum de Fundatie Zwolle

In de dynamische Hanzestad Zwolle vind je het museum de Fundatie. Dit architectonische hoogstandje past perfect bij de omvangrijke collectie beeldende kunst van het museum. Huidige tentoonstelling is Vrijheid – de vijftig Nederlandse kernkunstwerken vanaf 1968
Foto: Marijke Ripke

2. Goede vrijdagmarkt Deventer

Tijdens Goede Vrijdag, dit jaar 19 april, vind je in Deventer één van de oudste en grootste jaarmarkten in het Oosten van Nederland met ruim 350 kramen. Struin heerlijk langs de kramen met antiek, boeken, sieraden en meer. Misschien vind jij wel precies wat je altijd al zocht! Datum: vrijdag 19 april 2019.

3. (Culturele) Zondag Doesburg

Dé Culturele zondag is elke eerste zondag van de maand, dus op 7 april. Maar een weekendje cultuur snuiven in Doesburg kan natuurlijk altijd! Met Pasen is er genoeg leuks te doen in Doesburg, zoals Torenbeklimming, stadswandeling Doesburg en exposities.

4. Bezoek aan vissersstad Elburg

Dat Elburg een vissersstad was, zie je terug in de ambachten. In deze hanzestad vind je nog een palingrokerij, smederij en een touwslager. Elburg is erg charmant door de mooie haven en middeleeuwse stadspoort.

Ook kun je een stadswandeling maken in Elburg op de zaterdag! Of bijvoorbeeld een rondleiding door brouwerij met aansluitend een bierproefplankje.

De (visserij)geschiedenis van Elburg is op allerlei locaties terug te zien. Buiten op straat, maar ook binnen, in oude cafés, winkels of restaurants. Daarnaast is Elburg enorm overzichtelijk door de vierkante vorm. Vergeet geen visje te halen bij de palingrokerij!

5. Culinair genieten in Harderwijk

Hanzestad Harderwijk is een stad met sterrenstatus. Plof neer op een terras of kies een tafeltje in één van de gezellige restaurants. Twee restaurants hebben zo’n verfijnde keuken, dat ze bekroond zijn met een Michelinster.

Deftig dineren bij het tweesterrenrestaurant ’t Nonnetje, heerlijk zondigen in eensterrenrestaurant de Basiliek of hip happen en relaxen bij strandtent Walhalla. Er is voor ieder wat wils! Eén ding is zeker: in Harderwijk weten ze wat lekker eten is.
Evenementen rondom Pasen in Harderwijk: kijk hier.

6. Wandelen in bedevaartsoord Hasselt

Wandelen in Hanzestad Hasselt betekent geschiedenis op elke hoek van de straat. Terwijl je door de straten en langs de grachten loopt ontdek je dit bedevaartsoord met karakter.

Tijdens een stadswandeling ontdek je alle unieke plekjes in Hasselt, waaronder de monumentale Stenendijk, vestingwerken, bastion, raadhuis, kerken, stadspoorten en kalkovens. Duik je liever de natuur in? Dit kan ook in Hasselt, deze Hanzestad ligt namelijk vlakbij Nationaal Landschap IJsseldelta.

7. Choco-shoppen in Hattem

Verwacht geen grote winkelketens in deze kleine Hanzestad, wel unieke winkeltjes. Bij bonbonatelier A3 kan je genieten van de lekkerste bonbons. Het water loopt je alleen al in de mond bij het kijken naar de etalage!

Deze zelfgemaakte chocolade is zeker de moeite waard om te proeven. Hattem biedt naast winkeltjes nog veel meer. Deze schilderachtige stad is al eeuwen een inspiratiebron voor kunstschilders. Tijdens een wandeling door deze Hanzestad ontdekt u deze fotogenieke Hanzestad.

8. Fietsroute langs de Hanzesteden

Zin in een sportief paasweekend? De negen verrassende Hanzesteden langs de IJssel en de Randmeren worden verbonden door prachtige lange fietsroutes zoals de Hanzeroute. Ontdek de afwisselende omgeving met imponerende vergezichten.

Kies je eigen route en geniet van de omgeving. Natuurlijk gloort aan het einde van het pad altijd weer een Hanzestad waar je terecht kunt voor een heerlijk hapje eten.