12 tips voor een sfeervolle winter

Hoe koud het ook is, in de Hanzesteden aan de IJssel en de Randmeren warm je vanzelf op. Ook in de winter is er van alles te doen, te zien en te beleven. Dus zet je muts op, trek je warme jas en handschoenen aan en geniet ervan. Dit zijn de 12 meest sfeervolle winterse activiteiten.

Foto: Marijke Ripke

Of het nu vriest dat het kraakt of niet, schaatsen kan altijd in de Hanzesteden:

  1. In Deventer kun je over het ijs zwieren op een indoor schaatsbaan.
  2. In hartje Harderwijk ligt in de winter vaak een kunstijsbaan.
  3. Met een beetje geluk heeft het dusdanig gevroren dat de grachten van de andere Hanzesteden dicht liggen. Neem dan vooral je schaatsen mee voor een romantische schaatstocht.

Kerstmarkten en winterfairs

In november begin het al te kriebelen: de kerstmarkten en winterfairs komen er weer aan. De Hanzesteden zijn sfeervol versierd zodat je optimaal kunt genieten van de kerstsfeer. Hier doe je je kerstinkopen:
4. Deventer Kerstmarkt in de Grote Kerk van 14 t/m 16 december. Openingstijden: donderdag 14:00 - 21:00 uur, vrijdag 10:00 - 21:00 uur en zaterdag 10:00 - 17:00 uur.
5. Feeƫrieke Kerstbrocante in Oude Mariakerk in Deventer op zaterdag 16 en zondag 17 december van 10:00 tot 17: 00 uur
6. Kerstmarkt Hattem: gezellig ingerichte kramen met winterartikelen, kerstkaarten, kerststukjes, kinderknutsel-workshops, handgemaakte kerstdecoraties en andere leuke kadoartikelen. Datum: 15 december van 14:00 tot 21:00 uur.

Festivals en spektakels

Elke Hanzestad maakt er in de winter een sfeervol, vrolijk en sprookjesachtig (kerst)feestje van:
7. Kerst in Oud Kampen: tweedaags straatfestivaltheater.
Datum: zaterdag 16 en zondag 17 december
8. Dickens Festijn: personages uit de boeken van Charles Dickens komen tot leven in de middeleeuwse straten van Deventer.
Datum: zaterdag 16 en zondag 17 december 2017.
9. Kerst in de Vesting: Magische kerstbeleving in Elburg met muziek, dans, theater en een nostalgische kerstmarkt.
Datum: vrijdag 8 en zaterdag 9 december.
10. Harderwijk Winterstad: tijdens de wintermaanden zijn er diverse activiteiten, zoals schaatsen op de ijsbaan, muziekevenementen en markten. Ook is het Pietenhuis open, hier logeren Sint en zijn Pieten.
11. Winterspektakel Zutphen: een sprookjesachtige winter- en kerstmark met live muziek en straattheater in de historische binnenstad.
Datum: zondag 17 december 2017.

Muziek en concerten

Geen betere manier om in kerstsfeer te komen dan door muziek. Dit zijn de concerten waar je in de winter warm van wordt:
12. Deventer Kerststad: serie kerstconcerten in de Broederenkerk en Grote of Lebuinuskerk.
Datum: donderdag 14 t/m zaterdag 16 december