Dagje weg

Wat te doen met Pinksteren

  • Leestijd 5 minuten
  • 12611 x bekeken

Hier lees je over:

Naar onze overnachtingstips

Het pinksterweekend is de uitgelezen kans om er eens lekker op uit te gaan. Binnen veel bedrijven is Tweede Pinksterdag namelijk een vrije dag. Vraag je je af wat te doen met Pinksteren? Wij geven je graag een paar tips!

Wat te doen met Pinksteren in 2023?

Vraag je je af wat te doen met Pinksteren in 2023? Een lang weekend vraagt natuurlijk om een citytrip! Geen zorgen, voor een geslaagd uitje hoeft u niet eens ver weg te gaan. Ook in Nederland zijn er talloze schitterende steden om eens een weekendje naartoe te trekken. Natuurlijk is een zo'n tripje plannen een hele hoop werk. Daarom zetten wij een paar ideeën op een rijtje om te doen met Pinksteren!

1e Pinksterdag en 2e Pinksterdag

In 2023 valt 1e Pinksterdag op zondag 28 mei. 2e Pinksterdag valt in 2023 op maandag 29 mei. Het is een kunst om de data van alle feestdagen te onthouden. Zeg eens eerlijk: hoe vaak Google jij data van feestdagen? Vooral als de data ieder jaar weer anders zijn. We zullen je een ezelsbruggetje vertellen waardoor jij onthoud wanneer 1e Pinksterdag en 2e Pinksterdag zijn. Pinksteren is namelijk altijd zeven weken na Pasen.

Evenementen tijdens het Pinksterweekend

Tijdens het pinksterweekend worden er tal van leuke evenementen in de Hanzesteden georganiseerd:

  • Bezoek dit weekend de CoolWater expositie in Zwolle waarin 16 Europese kunstenaars van nu op de schouders van de open geesten uit de tijd van de Hanze staan.
  • Aanschouw dit weekend de gaafste streetart die de Hanzetijd tot leven brengt tijdens de 3D Hanze Streetart Route in Zutphen.
  • Van bijbels tot botters: Ontdek de verhalen van de Elburgse cultuur gemaakt in zand tijdens Zandverhalen in Elburg.
  • Bezoek op 27 mei in Deventer de Hanze Havendag of de Deventer (h)eerlijke Hanzemarkt.
  • Bewonder de beste straattheater acts tijdens het Hanzetheater in de historische binnenstad van Doesburg op zaterdag 27 mei.
  • Ga een heerlijke dagje toeren op 29 mei deel aan de Lions Ijsselvallei Hanzetocht vanuit Deventer langs diverse Hanzesteden.

Kortom genoeg te doen tijdens het pinksterweekend in de Hanzesteden!

Pinksteren in Elburg

Elburg
Elburg

Wat te doen met Pinksteren? Breng een bezoekje aan Elburg! Het oude vestingstadje is al een bezienswaardigheid op zich. Traditiegetrouw zal er 2e pinksterdag een grote en gezellige markt wel 150 marktkramen plaatsvinden langs de haven, in de sfeervolle vestingstad. Tevens is er deze dag live muziek en zijn de terrassen ingericht voor een hapje en een drankje. Overnachten in Elburg kan op de camping, op een vakantiepark, in een bed & breakfast of in het pittoreske Hotel Elburg.

Wat te doen met Pinksteren in Harderwijk

Daar waar Harderwijk misschien wel het meest om bekend staat is het Dolfinarium, maar dit is niet het enige wat Harderwijk te bieden heeft. Harderwijk beschikt namelijk over een stadsstrand waar het heerlijk vertoeven is. In het centrum van Harderwijk kun je heerlijk een terrasje pakken en lekker tafelen. Maandag 29 mei, 2e pinksterdag, zijn bijna alle winkels geopend van 12.00 tot 17.00, dus eerst lekker shoppen om daarna heerlijk uiteten te gaan. Overnachten doe je hier in een van de Bed & Breakfasts, in een van de mooie hotels of op een van de campings / bungalowparken. Lekker genieten in het culinaire stadje dat bruist van gezelligheid.

Pinksteren in Harderwijk
Pinksteren in Harderwijk

Pinksteren in Hattem

Hattem(Foto: Gijs Versteeg)
Hattem(Foto: Gijs Versteeg)

Breng tijdens Pinksteren een bezoekje aan een van de musea die het Hanzestadje Hattem rijk is. Ga er genieten van de bossen, de haven, de rivieroevers, de winkeltjes en de leuke restaurantjes die Hattem tot haar beschikking heeft. Je zult je er welkom voelen en meteen op je gemak zijn. Wil je ook blijven overnachten; Hattem beschikt over diverse Bed and Breakfast mogelijkheden, een camping en twee bungalowparken.

Pinksteren in Kampen

Kampen (Foto: Jessica de Korte)
Kampen (Foto: Jessica de Korte)

Kampen is een pareltje van een stad met een fascinerende middeleeuwse geschiedenis. De ideale manier om tijdens Pinksteren Kampen te ontdekken is natuurlijk met een heuse stadswandeling. Ook in de omgeving van de stad vind je prachtige wandelroutes langs de IJssel. Ook aan fietsroutes is er in Kampen zeker geen tekort! Voor meer informatie ga je het best even langs in de Tourist Info. Geniet na je wandeling of fietstocht van een lekker drankje in één van de vele gezellige cafeetjes en droom 's avonds lekker weg in een gezellige B&B!

Wat te doen met Pinksteren in Zwolle?

Zwolle is eveneens een middeleeuwse stad voor een prachtige stadswandeling, maar heeft nog zoveel meer te bieden. De horeca in Zwolle ontvangt jou met open armen. Combineer bijvoorbeeld een stadswandeling door de historische binnenstad met een horecatour door de Hanzestad. Zwolle biedt daarnaast een hele reeks aan leuke winkelervaringen, met bijvoorbeeld een boekenwinkel in een kerk, namelijk Van der Velde in de Broeren, en wel drie markten op zaterdag!

Pinksteren in Zwole
Pinksteren in Zwole

Pinksterweekend in Hasselt

Een ander leuk idee? Breng een bezoekje aan Hasselt met Pinksteren! Deze Hanzestad staat helemaal in het teken van water en wandelen, omdat ze doorlopen is met grachten en daarbij ook nog eens op het kruispunt van verschillende pelgrimsroutes ligt. Op de grachten worden verschillende rondvaarten aangeboden, die je toelaten om vanuit een hele nieuwe hoek naar de middeleeuwse stad te kijken. In het teken van de pelgrimsgeschiedenis kun je een gegidste wandeling volgen langs het religieus erfgoed van Hasselt. Ook hier is er een hele leuke B&B's die je met open armen zullen ontvangen voor je citytrip!