Dagje weg

De mooiste vestingstadjes in Nederland

 • Leestijd 4 minuten
 • 8389 x bekeken

Hier lees je over:

 • check

  Sfeervolle torenstad Zutphen

 • check

  Een stad met karakter: Hasselt

 • check

  Historierijk Elburg

 • check

  Het fotogenieke Hattem

Nederlandse vestingsteden vormen een historisch decor, waar stadspoorten, grachtjes en authentieke monumenten het straatbeeld tekenen. Deze leuke stadjes in Nederland zijn stuk voor stuk een bezoekje waard. Dit zijn de mooiste Hanze- én vestingstadjes in Nederland!

Sfeervolle torenstad Zutphen

Vestingstad Zutphen is in de Romeinse tijd ontstaan als Germaanse nederzetting op een rivierduinencomplex. De stad is inmiddels al zo'n 1700 jaar bewoond en uitgegroeid tot een populaire en een van de mooiste historische steden in Nederland. Zutphen is niet alleen een vestingstad, maar ook een Hanzestad én torenstad. Deze eigenzinnige stad beschikt over unieke winkels en een historisch centrum. Genoeg te beleven dus! De naam ‘torenstad’ heeft de stad te danken aan de vele torens die in deze Hanzestad te vinden zijn. Deze torens vormen dan ook de skyline van deze historische stad in Nederland. Zodra je het centrum van Zutphen binnenloopt, waan je je in de Middeleeuwen. De historische pakhuizen, koopmanshuizen, kerken, hofjes en steegjes maken dit een sfeervolle vestingstad. Wandel of fiets door Zutphen en ontdek al deze bijzondere plekjes. Tip: maak een tochtje met de fluisterboot!

Vestingstad Zutphen
Vestingstad Zutphen

Naast dit bijzondere straatbeeld, beschikt Zutphen over nog veel meer bijzondere activiteiten en bezienswaardigheden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een lekker middagje shoppen? In Hanzestad Zutphen vind je geen grote winkelketens, maar juist de authentieke winkeltjes. Een dagje winkelen in Zutphen sluit je het beste af met een lekker diner bij een van de gezellige restaurants. Denk bijvoorbeeld aan Restaurant Broederenklooster of De Gelaarsde Kat. De Middeleeuwse kettingbibliotheek De Librije is ook zeker een bezoekje waard. Er bestaan er nog maar twee van deze op de wereld, dus deze mag je niet overslaan!

Een stad met karakter: Hasselt

Een stad met karakter? Het antwoord is Hasselt! Charmante geveltjes, lommerrijke steegjes en een pelgrimsroute vormen samen het karakteristieke Hasselt. Dit vestingstadje in Nederland vormt al sinds de Middeleeuwen een religieus centrum en is dan ook een waar bedevaartsoord. Bewandel een van de pelgrimsroutes, zoals het Jabikspaad uit Friesland! Dat Hasselt ook een Hanzestad is, vind je terug in de prachtige grachtengordel. Je kunt de contouren van de oude vestingstad nog terugzien in de oude stadsgracht. Verder telt Hasselt maar liefst 70 rijksmonumenten! Ontdek deze pareltjes of maak een fiets- of wandeltocht door de prachtige omgeving van de vestingstad. De IJssel, het Zwarte Water en Nationaal Park Weerribben-Wieden zijn onze favorieten!

Grachtengordel van Hasselt
Grachtengordel van Hasselt

Historierijk Elburg

Klein maar fijn: zo kan vestingstad Elburg het beste worden omschreven. Deze ‘vierkante’ vissersstad tikt alle boxen aan. Zo vind je hier historie, cultuur en héél veel charme! Elburg bevindt zich in Gelderland en de geschreven geschiedenis van dit charmante stadje gaat terug tot 796! Aan historie dan ook geen gebrek hier. In 1233 ontving Elburg zijn stadsrechten en daarmee pronkt deze vestingstad ook met de naam Hanzestad. Elburg behoort zonder twijfel tot een van de mooiste vestingstadjes van Nederland. Zo telt de stad maar liefst 600 monumenten, 8 musea en het straatbeeld lijkt stil te hebben gestaan. Verdwaal je normaal gesproken snel? Daar heb je in Elburg geen last van! Het stratenplan is rechttoe-rechtaan in deze Hanzestad.

Vischpoort in Elburg
Vischpoort in Elburg

De Vischpoort vormt de vijftiende-eeuwse ‘voordeur’ van Elburg. Deze deur geeft je toegang tot veel bijzondere plekjes. Het Agnietenconvent is een van de meest opvallende en bijzondere gebouwen van Elburg. In deze bijzondere percelen is het Museum Elburg gevestigd, waar je alles leert over de geschiedenis van deze charmante vestingstad. Water is uiteraard ook een belangrijk onderdeel van deze stad. In de zomer kun je heerlijk vertoeven in de haven en genieten op het water of bootjes spotten vanaf het land. Een vaartocht om Elburg en het proeven van verse vis bij Viswinkel en Palingrokerij van Triest zijn essentiële onderdelen van een bezoekje aan Elburg!

Het fotogenieke Hattem

Gelegen in een prachtige omgeving, inspiratiebron voor kunstschilders en vele historische elementen… Vestingstad Hattem mag niet op het lijstje mooiste vestingstadjes in Nederland ontbreken! Dit leuke stadje is opgebloeid tijdens de Middeleeuwen. De koopmanshuizen in de binnenstad en delen van de oorspronkelijke stadsmuur zijn hier het bewijs van. Hattem bevindt zich aan de IJssel en het bijzondere uitzicht zorgde ervoor dat veel kunstschilders de vestingstad hierdoor als inspiratiebron zagen. Kunst en cultuur is dan ook iets wat de Hanzestad Hattem niet vreemd is. In het Voerman Museum Hattem zijn de bijzondere werken van kunstenaar Jan Voerman te aanschouwen. Hij was een van de kunstenaars die Hattem als inspiratiebron zag.

Vestingstad Hattem
Vestingstad Hattem

Ook het Anton Pieck Museum en het Nederlands Bakkerijmuseum zijn in Hattem te vinden. Bovendien telt Hattem originele winkeltjes en sfeervolle restaurants. Met de Veluwe als achtertuin is een wandel- of fietstocht ook zó gemaakt. Alles voor een gezellig dagje weg naar een van de leukste steden in Nederland! Welk vestingstadje in Nederland is jouw favoriet?