Dagje weg

Activiteiten in de voorjaarsvakantie

 • Leestijd 5 minuten
 • 2537 x bekeken

Hier lees je over:

 • check

  Stedentrip naar een Hanzestad

 • check

  De natuur in tijdens de voorjaarsvakantie

 • check

  Cultuursnuiven in de Hanzesteden

 • check

  Activiteiten in de voorjaarsvakantie voor de kids

Voorjaarsvakantie in de Hanzesteden betekent veel historie, gezelligheid en prachtige natuur. Van culturele bezienswaardigheden tot mooie wandelingen, er is zoveel te beleven in de Hanzesteden! Dit zijn de leukste activiteiten in de voorjaarsvakantie.

Stedentrip naar een Hanzestad

Sassenpoort Zwolle
Sassenpoort Zwolle

De voorjaarsvakantie is de perfecte tijd om een stedentrip naar een van de Hanzesteden te maken. Denk bijvoorbeeld aan een stedentrip Zwolle of Elburg. Of je vroeg van tevoren je stedentrip plant of een last minute voorjaarsvakantie wilt boeken, in Zwolle heb je een ruime keuze uit accommodaties. Tijdens een stedentrip Zwolle zijn er veel activiteiten en bezienswaardigheden die je niet mag missen. Bewonder de Sassenpoort, bezoek Museum de Fundatie en wandel door de gezellige winkelstraten. Zwolle is rijk aan leuke activiteiten voor in de voorjaarsvakantie! Dat geldt ook voor Hanzestad Elburg. Deze charmante stad heeft iets lieflijks over zich en is de perfecte bestemming voor een voorjaarsvakantie in Nederland. Wandel door het eeuwenoude centrum en bezoek het populaire Orgelmuseum. Lunchtip van ons: geniet van een lekkere lunch bij ‘t Boothuis.

Ga de natuur in tijdens de voorjaarsvakantie

Het voorjaar is dé tijd van het jaar om de natuur in te gaan. Haal een frisse neus en bewonder alle kleurrijke voorjaarsbloeiers. Hanzestad Doesburg is een ideaal vertrekpunt voor wandeltochten in de Achterhoek. Het Hanzestedenpad is bijvoorbeeld een prachtige wandeling waarbij je door verschillende natuurgebieden wandelt, waaronder de Veluwe. Ook een wandeling door de A. Vogel Tuinen bij Elburg en het volgen van het Graafschapspad in Zutphen zijn mooie wandelingen tijdens het voorjaar. Wat het Graafschapspad zo bijzonder maakt, is dat je verschillende kastelen zult spotten. Deze activiteit in de voorjaarsvakantie mag je dus niet overslaan!

Stadswandeling in de Hanzesteden
Stadswandeling in de Hanzesteden

Je kunt ook een stadswandeling maken door een van de Hanzesteden. Dit is een leuke activiteit voor in de voorjaarsvakantie en je leert ook nog eens wat over de historie van de stad! Wanneer je kiest voor een stadswandeling met gids ontdek je alle bijzondere plekjes van een stad, zoals de verstopte hofjes, smalle straatjes en historische gebouwen. Je kunt er ook voor kiezen om zelfstandig een stadswandeling te maken. Bij de lokale VVV in iedere Hanzestad vind je verschillende boekjes met stadswandelingen. Een stadswandeling door Hanzestad Deventer, Harderwijk en Hasselt behoren tot onze favorieten.

Cultuursnuiven in de Hanzesteden

Bah, valt het weer een beetje tegen in de voorjaarsvakantie? Onthoud: elk nadeel heeft zijn voordeel. Dit is hét moment om een van de vele musea te bezoeken die onze Hanzesteden rijk zijn: een interessante activiteit in de voorjaarsvakantie! Onze museum-aanraders voor kunstliefhebbers:

 • Anton Pieck Museum: in dit unieke museum in Hattem vind je de werken van nostalgisch schilder Anton Pieck
 • Herman Brood Museum: bewonder de werken én persoonlijke items van Herman Brood in Zwolle.
Museum de Waag in Deventer
Museum de Waag in Deventer

Gek op geschiedenis? Dan zijn deze musea echt iets voor jou:

 • Museum Sjoel: dit verhalenmuseum in Elburg deelt verhalen over het leven van joodse families in Elburg.
 • Museum de Waag: leer alles over de geschiedenis van Deventer in dit bijzondere museum.

Bijzondere musea in de Hanzesteden:

 • Palingmuseum: in dit museum in Harderwijk krijg je de kans om een kijkje te nemen in het ambacht van palingrokers.
 • Doesburgse Mosterdfabriek: dit unieke museum in Doesburg laat je zien hoe mosterd gemaakt wordt.

Activiteiten voorjaarsvakantie met kinderen

Het Speelgoedmuseum
Het Speelgoedmuseum

Op zoek naar leuke activiteiten in de voorjaarsvakantie met kinderen of het gezin? In de Hanzesteden heb je keuze genoeg! Het Speelgoedmuseum in Deventer is zo’n adresje, waar je je met het hele gezin zult vermaken. Het Speelgoedmuseum heeft de grootste speelgoedcollectie (13.000 items!) van Nederland en is heel divers. Van poppenhuizen en knuffels tot treinen en bordspellen, je kijkt hier je ogen uit. Je kunt een gratis audiotour volgen door het museum en je krijgt natuurlijk ook de kans om te spelen!

Ook in het charmante stadje Hattem kun je terecht voor activiteiten in de voorjaarsvakantie. Deze fotogenieke Hanzestad is door zijn bijzondere panden zelf al een bezoekje waard, maar telt ook een aantal unieke musea. Het Nederlands Bakkerij Museum Hattem bevindt zich in vier monumentale panden en deelt de historie van het brood en banket. Je wordt meegenomen in de geschiedenis aan de hand van leuke activiteiten en krijgt de kans om een kijkje te nemen in het leven van de bakker, van vroeger en nu! Tijdens de schoolvakanties worden er altijd extra activiteiten georganiseerd, zoals het bakken van koeken. Het Nederlands Bakkerij Museum is een leuke activiteit in de voorjaarsvakantie voor het hele gezin!

Kinderboerderij in de Hanzesteden
Kinderboerderij in de Hanzesteden

Is het een mooie voorjaarsdag? Bezoek dan een kinderboerderij in de Hanzesteden. Kinderboerderij Weezenlanden in Zwolle, Kinderboerderij de Schouw in Zutphen en Kinderboerderij Cantecleer in Kampen zijn bijvoorbeeld leuke adresjes. Knuffelen met ezels, kippen voeren en geiten aaien, dat wordt een dag vol dierenplezier! Kortom: de Hanzesteden zijn rijk aan leuke activiteiten voor in de voorjaarsvakantie. Welke activiteit vind jij het leukst?