Stedentrips

48 uur in de Hanzesteden Hattem, Elburg en Harderwijk

  • Leestijd 1 minuten
  • 4429 x bekeken

Foto: Vincent Croce

In Hattem, Elburg en Harderwijk ligt het goede leven voor het oprapen. Ervaar het zelf in 48 uur. We nemen je mee langs de leukste plekken, zodat je niets hoeft te missen. Van het Nederlands Bakkerijmuseum tot delicatessenwinkels, een sloep huren en ontspannen in de sauna.

Dag 1: Hattem & Elburg

11:00

Hanzestadwandeling in Hattem

Hattem telt maar liefst drie musea: het Nederlands Bakkerijmuseum, het Voermanmuseum en het Anton Pieck museum. Maak een ontspannende ochtendwandeling en neem een kijkje in een van deze musea (alle drie kan natuurlijk ook!). Stap onderweg de drempel over bij De Leckernij kaas en noten deli en Vicaris Koffie, Thee & Zo. Waarschuwing: hier kom je niet met lege handen naar buiten!

13:00

Lunchen bij Herberg Molecaten

Na een portie cultuur is het tijd om de trek te stillen. Buiten het centrum vind je Herberg Molecaten, een aanrader om te gaan lunchen! Het is 20 minuten lopen, 6 minuten fietsen of 6 minuten met de auto. Maak vooral ook een wandeling over het landgoed of verken de omgeving - De Veluwe! - op de fiets.

16:00

Ijs eten in Elburg

Na het bijtanken is het tijd om naar de volgende stad te gaan: Elburg. Breng een bezoek aan Museum Elburg met kloostertuin, wandel onder de prachtige Vischpoort door en bekijk de Botters in de haven. Is het lekker weer? Vlakbij de Vischpoort vind je ijssalon Casa Piccola. Niet overslaan! Een paar pandjes verder zit De Smaakmakerij voor zuivelproducten en lekkernijen en weer iets verder zit de Elburger Boekhandel met veel afgeprijsde boeken.

21:00

Slapen in Hotel Elburg

Overnachten in Elburg doe je bij Hotel Elburg. Dit intieme hotel wordt door een familie beheerd en is gevestigd in een gebouw uit 1765. Je vindt hier naast heerlijke bedden ook een terras, rustiek café met Belgische en Nederlandse bieren en gratis wifi.

Dag 2: Elburg & Harderwijk

10:00

Ontbijten bij Bakker Docter

Een goed begin is het halve werk en daar hoort een stevig ontbijt bij. Hoewel je in het hotel kunt ontbijten, tippen wij Bakker Docter. Dit is een begrip in Elburg. Neem een lekker broodje mee en ga in het gras of op een bankje zitten aan de gracht (onder de Vischpoort door). Uitgegeten? Tijd voor de volgende stad: Harderwijk!

10:30

Winkelen in Harderwijk

Winkelen in Harderwijk is een gezellige boel. Al struinend kom je langs de leukste winkeltjes. Start bijvoorbeeld bij delicatessenwinkel Bica’s. Vervolg je weg langs Conceptstore No.7 en schoonmaakwinkel Eef&C. Aan het eind van de straat vind je De Ouderwetse Bakkerij, met 177 jaar de oudste bakkerij van Nederland!

12:30

Lunchen bij Walhalla

Begint de maag te knorren? Wandel richting het water en plof neer bij Walhalla, de horecagelegenheid op het Stadsstrand. Vanaf het terras geniet je van een prachtig uitzicht. Laat je ogen over de menukaart glijden en ontdek dat je hier niet verkeerd kunt kiezen.

14:00

Uitjes in Harderwijk

Om de lunch te laten zakken kun je rustig langs het water naar het Dolfinarium wandelen (7 minuten) of iets verder naar de haven. Hier kun je bij Bij Oost een sloep huren en Harderwijk en omgeving vanaf het water verkennen. Toe aan verwenmoment? Dan is De Zwaluwhoeve, net buiten Harderwijk, de allerbeste plek om naartoe te gaan.

18:00

Eten bij de Hortustuin

Begint de maag te knorren na een paar uur bij het Dolfinarium, op het water of in de sauna? Eet een hapje bij De Hortustuin, gelegen in het Hortuspark. Een aanrader is het 6-gangen ditjes & datjes menu, waarbij rekening wordt gehouden met wensen en allergieën. Een perfecte plek voor zowel vis- en vleesliefhebbers als vegetariërs.

21:00

Slapen in Harderwijk

Als je denkt dat je de mooiste en lekkerste plekken van Harderwijk gezien hebt, heb je het mis. Wat dacht je van slapen in een kasteel? Bij Kasteel De Essenburgh, omringd door bossen en weidevelden, stap je terug in de tijd. Dit sprookjeskasteel is ook een ideale uitvalsbasis voor fiets- en wandelroutes. Ben je op zoek naar een ander slaapadresje in Harderwijk? Kijk dan eens op deze pagina.

De 48 uur in Hanzesteden Hattem, Elburg en Harderwijk zit erop! Heb je de smaak te pakken? Plan alvast een volgende stedentrip: verblijf bijvoorbeeld 48 uur in Hanzesteden Doesburg, Zutphen en Deventer.