Luister eens...

Het jaar 1514 - Arnhem

  • Geschreven door Joke Eikenaar
  • Leestijd 4 minuten
  • 346 x bekeken

De brede weg richting Arnhem leidde naar de top van een heuvel, waar hij overheen tuimelde en uit het zicht verdween. Toch zag Ties zijn doel al. Zijn blik gleed langs de heuvel, over de bocht die de Rijn maakte. Daarachter doemde de stad op.

Start Het jaar 1514 - Arnhem

De hoge kerktorens aan de linkerkant, en de markante havenkraan aan de rechter. Het was niet ver meer. Achter hem zwollen vrolijke klanken. Ties keek om. Een boerenkar naderde. Op de bok zat een glunderende dertiger, en zijn vracht bestond uit acht zingende jongemannen. ‘Stop, stop!’ riep een van de jongens. ‘Een speelman! Die kunnen we goed gebruiken!’ De menner trok aan de teugels en de kar kwam tot stilstand. ‘Ga je naar Arnhem?’ vroeg de jongen, ‘Voor het feest?’ ‘Feest?’ ‘Ja, om liederen te spelen, natuurlijk. Arnhem is vier dagen geleden bevrijd van de Bourgondiërs! Karel van Gelre is weer onze heer! En weet je hoe ze de stad hebben heroverd? Die geniale legerleider Roelof van Lennep heeft zeventien soldaten in een volgeladen korenwagen verstopt, en ze zo de stad in gesmokkeld. Ze hoefden alleen maar de poorten open te maken en het leger van Gelre kon zo binnenwandelen! Slim, of niet?’

‘Nou, ik wed dat Van Lennep bij die list hulp heeft gehad van een van zijn soldaten,’ riep de grootste jongen. ‘Die Van Rossum, die jonge kaptein, die bedenkt de wildste plannen.’ ‘Ja, die heeft dat geleerd bij de Zwarte Bende! Een zooitje ongeregeld dat vecht voor Karel van Gelre,’ zei een ander. ‘Nou, wat zeg je daarvan?’ lachte de grote jongen. ‘Je krijgt hier zomaar een verhaal in de schoot geworpen voor een nieuw lied! Je mag ons wel dankbaar zijn.’ ‘Misschien weten jullie nog wel meer te vertellen, wat ik kan verwerken,’ grinnikte Ties. ‘En we moeten alles vieren wat er te vieren valt, want voor je het weet is het weer oorlog.’ ‘Dus, wat ga je doen?’ vroeg de eerste jongen. ‘Klim je in de wagen, of?’ Ties pakte de uitgestoken hand en liet zich de kar optrekken. Zijn ogen glommen. Aan feestende, blije mensen viel veel te verdienen.

Geschreven door Joke

Joke Eikenaar is illustrator en schrijfster en woont dichtbij Zwolle. Geschiedenis is haar passie. Met name die van de Lage Landen boeit haar enorm. Voor haar historische romans en verhalen dompelt ze zich met veel liefde onder in uitgebreide research.